De Vazut, Important

(Re)Descoperă Clujul printr-un tur al muzeelor | FOTO

muzee cluj

Fie că abia ai venit în Cluj-Napoca și vrei să îl cunoști mai bine, fie că deja ești familiar cu orașul de pe Someș ,dar simți nevoia de a te conecta la energia lui, un mic tur al muzeelor te va ajuta să înțelegi mai bine identitatea orașului.

Nu degeaba, unii dintre cei care poposesc aici se îndrăgostesc iremediabil și ajung să numească Clujul  ”acasă”.

Clujul este un important centru cultural, un loc al îmbinării tradiționalului cu modernul. Muzeele orașului sunt variate, reușind să ofere o imagine a Clujului de ieri și de azi, iar cei care le trec pragul descoperă valorile cele mai de preț.

cluju.ro vă îndeamnă să începeți ”aventura” cu unul dintre cele mai îndrăgite și deosebite obiective turistice din Cluj: Muzeul Farmaciei.

Muzeul de Istorie a Farmaciei adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, cea mai prețioasă colecție de obiecte de patrimoniu de origine transilvăneană care a fost adunată de prof. univ. Iulius Orient (sau Gyula Orient, în funcție de surse). Inițial, colecția a fost expusă într-o sală a Muzeului Ardelean,dar în anul 1954 minunata colecție ce recreează medicina medievală a primit cea mai potrivită clădire care ar putea-o găzdui vreodată: Casa Hintz, clădirea în care s-a aflat cândva cea mai veche farmacie din Cluj!

Celebrul praf de mumie, elixirul dragostei sunt doar unele dintre leacurile și ingredientele de mult uitate, mai mult sau mai putin atipice care au pavat drumul dezvoltării ramurii farmaceutice, precum și a medicinei în zona Transilvaniei.

Adresă: Piața Unirii nr. 28

Orar:

  • Luni, marți, miercuri și vineri: 10-16
  • Joi: 12-18
  • Muzeul este deschis şi în ultima sâmbătă din fiecare lună, între 10 şi 16 (lunea următoare fiind închis).

Bilete:

  •  Preț întreg: 6 lei
  • Preț cu reducere: 3 lei

 

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România și dispune de un patrimoniu de peste 50.000 de piese de port popular și mărturii ale diferitelor obiceiuri străvechi, reflectând ocupațiile populației transilvănene.

Artefactele sunt originale și datează încă din secolul al XVII-lea, provenind în mare parte din mediul rural transilvănean, surprinzând ambianța culturală a principalelor etnii din Transilvania: români, maghiari, sași și romi.

Muzeul include și o secție în aer liber: Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia”, care este și primul muzeu în aer liber din România. Parcul este o oază de liniște pentru cei care doresc să își reîncarce bateriile la o distanță mică de casă.

Adresă: Memorandumului nr. 21

 

 

Palatul Banffy, în imediata apropiere a clădirilor gemene, este un edificiu impunător datorită stemei familiei Banffy – grifonii înaripați și încoronați – , dar și a statuilor divinitatilor si eroilor antici Marte, Pallas, Athena, Diana, Apollo, Perseu si Hercule care veghează Piața Unirii, punctul 0 al orașului.

Din 1956 clădirea găzduiește Muzeul de Artă care deține un patrimoniu impresionant și valoros, incluzând arta românească și universală datată din secolul XV și până în prezent.

Adresă: Piaţa Unirii nr. 30

Muzeul de Artă Cluj-Napoca poate fi vizitat de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-17:00.

 

Muzeul Zoologic

Corali, stele-de-mare, scorpionul african, fluturele migrator Monarh, pestele-electric african, exemplare de colibri, grupul de feline mari – acestea sunt doar câteva dintre formele de viață pe care Muzeul Zoologic, al doilea ca importanță, după Muzeul “Gr. Antipa” din București, le expune. O vizita la un muzeu zoologic ne poate ajuta sa descoperim lucruri interesante despre animalele care ne inconjoara, iar cei mici o să fie mai mult decât încântați.

Adresă:

Str. Clinicilor, nr. 5-7, Cluj-Napoca.

Orar:

Marți-Vineri: 10.00-16.00

Sâmbătă–Duminică: 10.00-14.00

  • Adulți: 6 lei.
  • Copii, elevi, studenți: 3 lei.
  • Studenţi şi angajaţi UBB: gratuit cu legitimaţie sau carnet de student.
  • Persoane cu dizabilităţi: gratuit.

 

Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie UBB funcționează în cadrul Departamentului de Geologie al Universitatii Babes-Bolyai, având o istorie îndelungată și o bogată tradiție științifică.

În prezent, muzeul deține peste 50.000 de eșantioane, dintre care aproximativ 30.000 sunt expuse permanent. Prin specificul său, Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie desfășoară activități în domeniul științelor naturii și se adresează atât studenților naturaliști, cât și publicului larg. Prezentarea colecției permanente, expozițiile temporare, programele educaționale și atelierele de creație organizate în cadrul muzeului se bucură de o mare apreciere din partea publicului vizitator.

Adresă: Clădirea Centrală a Universității Babeș-Bolyai, str. M. Kogălniceanu, nr.1.

Orar:

Luni-Vineri: 10.00-14.00

  • Adulți: 6 lei.
  • Studenți: 3 lei.
  • Studenţi şi angajaţi UBB: gratuit cu legitimaţie sau carnet de student.
  • Persoane cu dizabilităţi: gratuit.

 

Pasionații de astronomie găsesc la Muzeul de Mineralogie singura colecție de meteoriți din România. În cadrul colecției se găsesc fragmente din 6 meteoriți românești: Mezo-Madaras (Madaras, Mures), Ohaba (Alba), Zsadany (Cornești, Timișoara), Mocs (Mociu, Cluj), Șopot (Dolj) si Pleșcoi (Buzau).

Pe lângă ”pietrele cerești” vizitatorii pot vedea una dintre cele mai bogate şi variate colecţii de aur din România, expoziţie de pietre preţioase şi fine prelucrate, cea mai bogată şi completă colecţie de pietre de podoabă din România.

Adresă:

Clădirea Centrală a Universităţii Babeş-Bolyai, str. M. Kogălniceanu, nr.1. Accesul la Muzeul de Mineralogie (sălile P2-P4) se realizează prin intrarea principală a clădirii, holul central la parter (stânga).

Orar:

Marţi-Vineri: 11.00-14.00

  • În afara programului (inclusiv sâmbăta şi duminica) se pot organiza vizite pentru grupuri, cu planificare în avans.
  • Adulţi: 6 lei.
  • Copii, elevi, studenți: 3 lei.
  • Studenţi şi angajaţi UBB: gratuit cu legitimaţie sau carnet de student.
  • Persoane cu dizabilităţi: gratuit.

Vivariul

Deschis în anul 2001, Vivariul Universității Babeș-Bolyai expune o colecţie permanentă de animale vii găzduite si îngrijite în condiţii asemănătoare cu cele din mediul lor natural. De asemenea, se pot vizita şi expoziţii temporare cu tematici diferite.

În colecția permanentă a Vivariului există 60 de specii de reptile, amfibieni, peşti şi artropode.

Adresă:

Str. Clinicilor nr. 5-7, Cluj-Napoca, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie

Orar:

Marți-Vineri: 10.00-16.00

Sâmbătă-Duminică: 10.00-14.00

  • Adulți: 6 lei.
  • Elevi, copii: 3 lei.
  • Studenţi şi angajaţi UBB: gratuit cu legitimaţie sau carnet de student.
  • Persoane cu dizabilităţi: gratuit.

Muzeul de Istorie al Universității

Patrimoniul Muzeului de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai numără în prezent peste 1000 de piese (documente originale şi în facsimil, fotografii, cărţi poştale, diferite aparate ştiinţifice, medalii, publicaţii ale profesorilor universitari, etc.). Cu ajutorul acestora este reconstituită evoluţia tuturor colegiilor, facultăţilor şi universităţilor care au existat succesiv în Cluj-Napoca, din secolul al XVI-lea şi până astăzi.

Adresă:

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4 (parter)

Orar:

Luni-Vineri: 9.30-13.30

În afara programului se pot organiza vizite pentru grupuri, cu planificare în avans.

  • Toate categoriile – 6 lei.
  • Elevi, studenți, pensionari – 3 lei.
  • Familii cu 2-5 membri – 12 lei.
  • Personal și studenți ai UBB (pe bază de legitimație) – gratuit.

 

Muzeul Botanic

Dispunerea în Muzeul Botanic a materialului, care este conservat fie pe cale uscată (prin presare sau tridimensional sau sub formă de mulaje), fie pe cale umedă (în diverse lichide conservante), se face urmărind criteriile: sistematic, ecologic şi economic.

Prezentarea lumii plantelor în muzeu este întregită de turnantele şi tablourile ce reprezintă aspecte fitosociologice şi de ocrotire a naturii: de zonare şi etajare a vegetaţiei României, principalele rezervaţii botanice din ţară şi plantele pe care acestea le adăpostesc, plante endemice şi ocrotite din România.

Sunt expuse şi tablouri reprezentând aspecte fitogeografice, cu formaţiuni vegetale de pe Glob, cum ar fi tufărişurile xerofile mediteraneene (scrub, tomillares, frigana, garriga, machia), tablouri cu conifere europene, asiatice sau americane.

Adresă:

Str. Republicii, nr. 42

Luni-Vineri: 08.00-15.00

  • Prețul biletelor este inclus în tarifele de vizitare a Grădinii Botanice.

 

Aventura urbană nu se încheie aici. Anul acesta ”Noaptea muzeelor” va avea loc pe data de 20 Mai, eveniment de amploare pe parcursul căruia muzeele își deschid porțile publicului larg pentru a celebra arta și creativitatea care vor transforma peisajul urban. În plus, Clujul mai are alte comori care așteaptă să fie (re)descoperite, iar pentru asta recomandăm plimbările cu bicicleta sau pe jos.



Site creat de