Tinerii din mediul rural al judeţului Cluj vor avea noi oportunităţi de dezvoltare pe plan personal şi profesional prin prisma proiectului Rural Youth Parliament Erasmus+ derulat de Asociaţia GAL Napoca Porolissum.
Alături de Asociaţia GAL Napoca Porolissum care cuprinde cuprinde comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Rîșca, Săcuieu, Sâncraiu și orașul Huedin, în acest proiect s-au alăturat şi alte asociaţii din Lituania, Finlanda şi Franţa.
Proiectul își propune să implementeze activități dedicate tinerilor, pentru a-i implica activ în comunitățile din care provin, pentru a le crea un spirit civic și democratic dezvoltat și pentru a le facilita accesul la un schimb de bune practici cu tineri europeni.
Mai exact, acest proiect vine ca răspuns la nevoile crescute ale tinerilor din mediul rural de a se implica activ în viața comunității, de a dobândi noi abilități și competențe care să faciliteze o mai bună dezvoltare socială.
Astfel, Rural Youth Parliament Erasmus+ își propune să ajute tinerii din mediul rural în acest demers prin activități menite să aduc plus valoare acestei categorii sociale: crearea unui ghid de cooperare transnațională privind bunele practici pentru implicarea tinerilor din mediul rural, crearea unei metodologii interactive, pentru simularea parlamentelor rurale, schimburi de bune practici cu partenerii din străinătate, organizarea unor simulări ale parlamentelor rurale, furnizarea de servicii de training și învățare a unor competențe noi: digitale, sociale etc.
„Una dintre metodele de a-i implica în viaţa comunităţii este de a face simulări ale Parlamentelor Rurale ale tinerilor. Aceasta este o metodă nouă şi interactivă de a-i implica pe tineri, de a le crea o gândire critică, o gândire analitică, să afle cum să lucreze cu anumite tipuri de informaţii, să ştie cum să filtreze informaţiile.
Evident vom avea experţi care se vor implica în cadrul acestui proiect şi care îi vor ajuta pe tineri să îşi dezvolte aceste abilităţi.
Vom dezvolta şi un ghid online unde vom încărca aceste metodologii şi instrumente pe care cei interesaţi le vor putea accesa în mod gratuit. Astfel, vor putea să vadă şi ei care sunt principalele instrumente pentru a lucra cu tinerii.
Vom dezvolta o metodologie de organizare a Parlamentelor Rurale. Vom avea sesiuni de training unde vom duce tineri din teritoriul nostru în Franţa la partenerul din acest proiect„, a declarat Ada Deac – expert dezvoltare rurală.
„Noi suntem un instrument. Eu zic că noi suntem motorul accesării fondurilor europene. De ce? Pentru că noi îi ajutăm foarte mult pe depunătorii de proiecte să acceseze fonduri europene şi să îşi dezvolte nivelul lor de trai şi implicit dezvoltarea integrală a comunităţii rurale.
În cadrul proiectelor noastre se merge foarte mult pe inovare, pe teme sociale, pe incluziune socială din cauză că avem multe grupuri vulnerabile. Avem populaţie de romi în Huedin, în Călățele, iar comunitatea europeană pune foarte mare accent pe implicarea acestor grupuri vulnerabile în proiectele noastre.
Pentru mine cel mai important aspect îl reprezintă implicarea tinerilor. Noi avem foarte mulţi tineri dornici să se implice atât în viaţa socială, cât şi în viaţa culturală şi economică a comunităţii. Eu duc o muncă de lămurire, de aproximativ un an, cu toate primăriile pentru că în toate şedinţele de Consiliu Local să poată să participe şi unu, doi, trei tineri din comunitate care să îşi expună liber nevoile, doleanţele şi ideile„, a declarat Adina Mihaela Pășcoiu – președinte Asociația Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum.
La conferinţa organizată de Asociaţia GAL Napoca Prolissum a participat şi preşedintele Tavo Europa, Donatas Verseckas: