Studentie, Important

O echipă de cercetare din Cluj-Napoca a fost premiată la Euroinvent, cel mai mare salon de invenții din Europa de Sud-Est

beton cluj

O echipă de cercetare din Cluj-Napoca a fost premiată la salonul Euroinvent, cel mai mare salon de invenții din Europa de Sud-Est.

Echipa a fost prezentă la cel mai mare salon de invenţii din Europa de Sud-Est cu lucrarea de doctorat despre realizarea betonului fără ciment.

Este vorba de un beton alternativ: un beton fără ciment. Acest material se realizează din cenuşa rezultată în termocentrale. În mod normal, acest rezidiu este depozitat în hale, unde poluează. Noi luăm deşeul, îl combinăm cu un lichid alcalin, iar din asta rezultă un material asemănător betonului normal.” a declarat pentru cluju.ro Adrian Lăzărescu, doctorand in cadrul echipei de cercetare.

Cenuşa se foloseşte deja în producţia betonului, însă potrivit lucrării de doctorat a studentului se doreşte eliminarea completă a cimentului din poducţia betonului.

Acest material (n.r. betonul alternativ) nu este invenţia noastră. Echipe din Iaşi şi din Bucureşti au început să testeze astfel de material, iar în China se foloseşte acest fel de beton alternativ; în proporţii mici, deoarece nu se ştie încă cum se va comporta peste 50 de ani o construcţie realizată strict din betonul fără ciment” a adăugat doctorandul.

 

Adrian Lăzărescu realizează cercetarea doctorală la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC din Cluj-Napoca. Din echipa de cercecetare mai fac parte şi dr. ing Henriette Szilagyi, director INCD URBAN, prof. dr. ing. Adrian Ioani, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi dr. ing. Cornelia Baeră de la INCD URBAN-INCERC.

Marele premiu, de 10.000 de lei, a fost câştigat de o echipă de la Universitatea „Gh. Asachi” din Iaşi, pentru Manutex, un dispozitiv ca o mănuşă care ajută la reabilitarea mâinii în cazurile de accident vascular cerebral. La eveniment au fost prezentate invenţii din 30 de ţări.Lasă un răspuns

Site creat de