Studentie, Important

O echipă de studenţi ai UTCN s-a calificat în finala concursului European BEST Engineering Competition

European BEST Engineering Competition

Patru studenţi din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca s-au calificat în faza internaţională a „European BEST Engineering Competition”. Echipa „Buildin` Green” formată din Melanie Renate Hărșan – Inginerie Electrică, Valentina Honceru – Arhitectură, Sorin Marian – Calculatoare şi Tehnologia Informației şi Tudor-Andrei Eduard – Arhitectură au obţinut locul I la faza regională a respectivei competiţii – categoria „Team Design”.

În faza regională, câştigată de studenţii clujeni, consursul a fost organizat în două probe, în două zile diferite, fiecare probă presupunând construcția unui prototip funcțional din materialele primite (polistiren, elastice, șipci de lemn, cuie, ațe, sârmă, etc).

 „După primirea temei de concurs, a regulamentului, și a materialelor, a rămas la latitudinea noastră cum ne organizăm și cum abordăm tema. Pentru a fi eficienți am stabilit de la început un program orientativ, cu timpul alocat fiecărui task, prima oră fiind dedicată dezvoltării conceptului, iar mai apoi ne-am împărțit munca pentru a avansa cât mai repede. Desigur pe timpul competiției, am avut parte și de provocări și a trebuit întotdeauna să fim flexibili și să fim capabili să luăm decizii bune, și într-un timp cât mai scurt. La sfârșitul probelor, am pregătit și o planșă de prezentare a conceptului nostru pe care am prezentat-o în fața juriului și a celorlalți concurenți, urmând mai apoi partea interesantă și decisivă: testarea prototipului” a declarat pentru cluju.ro, Valentina Honceru.

Tema primei probe a constat în construirea unei mașini care să poată parca singură ,pe rând la 2,4 și 6 metri distanță.

„Am mers pe ideea în care folosim forța generată de un elastic torsionat pentru a învârti o elice făcută din sârmă și hârtie. Această elice crează un flux de aer proporțional cu tensiunea din elastic, controlând astfel viteza. Frânele se bazează pe 3 sfori de lungimi diferite, înfășurate pe axul principal, care opresc aparatul când sfoara atinge capătul.  Am ales această idee, deoarece ni s-a părut provocator să venim cu un avion, atunci când ceilalți construiau mașini” a povestit pentru cluju.ro, Tudor-Andrei Eduard.

A doua probă a fost ceva mai complexă și a presupus crearea unei mașinării Rube Goldberg (autonome) care să realizeze un sandwich.

„Ca și materiale am avut la dispoziție foarte multe: placaje din lemn, polistiren, elastice, sfoară, cărți de joc, o lamă de cutter, 2 cd-uri (carcase inclusiv), 2 balamale și în sfârșit ceva promițător: o mașinuță teleghidată.„Sandwich Maker-ul” nostru se baza pe o bandă rulantă (acționată de motorul mașinuței), pe care era așezată farfuria (în care cădeau pe rând ingredientele, pâine, șuncă, cașcaval). Inițial ne-am gândit să atașăm tamburului motorizat un CD. Inspirându-ne din cutiuța muzicală clasică, am vrut să “programăm” o rețetă fixând holșuruburi pe CD, care la momentul potrivit acționau alte mecanismele de eliberare a ingredientelor în farfurie. Timpul rămas ne-a făcut să revenim cu picioarele pe pământ și să găsim o soluție realizabilă. Drept urmare, am folosit următoarele: acceași bandă rulantă menționată anterior, suporturile de ingrediente (2 carcase de CD și 2 suporturi din placaj asemănătoare) ce erau susținute de elastice, legate peste 4 axe (poziționate deasupra suporturilor) în puncte fixe în stânga benzii. Atașată de banda rulantă era o lamă de cutter care tăia elasticele de suport, generând astfel complexul proces de asamblare a unui sandwich” ne-a povestit studentul Sorin Marian.

Ne-am dorit foarte mult să câștigăm etapa regională EBEC România și Republica Moldova și să ne calificăm în finală. Pentru noi această poziționare pe locul întâi înseamnă dovada faptului că suntem o echipă unită și organizată, că avem abilitatea de a genera idei și soluții utile într-un timp limitat și pornind de la anumite cerințe impuse. Am ieșit învingători pentru că am avut curajul de a da naștere unor concepte inovatoare și îndrăznețe. Am riscat atunci când am fost presați de timp, însă am considerat de la început că încrederea în noi este punctul de plecare către reușită. Ceea ce urmează acum este multă muncă, poate nu mai multă decât până acum, însă categoric multe sesiuni de brainstorming cu aplicabilitate practică care să ne ajute să ne stimulăm creativitatea și îndemânarea. Suntem convinși că ne vom întoarce cu rezultate frumoase de la Belgrad” a conchis Melanie Renate Hărșan.

Ultima fază a competiţiei „European BEST Engineering Competition” se va desfăşura în Belgrad (Serbia) intre 1 si 10 august.



Lasă un răspuns

Site creat de