Studentie, Important

O nouă descoperire științifică pentru cercetătorii Universității Babeș-Bolyai Cluj (FOTO)

Universitatea Babeş-Bolyai ocupă prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România pe anul 2017

O echipă de cadre didactice și cercetători ai Universității Babeș-Bolyai a contribuit la descoperirea unei specii noi de plante în zona Dobrogei.

Denumirea populară propusă pentru noua specie este Aerel Dobrogean, în timp ce mediul științific o va cunoaşte sub denumirea Ferula mikraskythiana.

Specia este clasificată, conform regulamentului Uniunii Internaționale a Conservării Naturii (IUCN), ca specie periclitată, singurele exemplare (172) fiind localizate în Rezervația Pădurea Dumbrăveni.

Descoperirea unei plante noi este o veste excepțională, mai ales dacă este vorba despre descoperirea unei specii de statură mare, ca planta descrisă recent din Dobrogea de cadre didactice și cercetători ai Universității Babeș–Bolyai în colaborare cu alți specialiști. Epitetul specific mikraskythiana se referă la denumirea în greaca veche a regiunii cunoscute azi sub numele de Dobrogea: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), în română Sciţia Mică”, afirmă conf. univ. dr. Marko Balint (biolog), prorectorul UBB responsabil cu linia de studii în limba maghiară, extensiile, relaţia cu universităţile maghiare şi asigurarea calităţii.   

Descoperirea adaugă o nouă specie de mare valoare patrimoniului natural naţional și internațional și accentuează importanţa deosebită a ariilor naturale protejate din România.Lasă un răspuns

Site creat de