Social & Cultura

Oana Pellea – invitată de onoare a Festivalului Internațional de Carte Transilvania

oana pellea

Actrița și scriitoarea Oana Pellea este invitată de onoare a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, unde va purta un dialog cu cititorii, moderat de Anca Măniuțiu, eveniment ce se va desfășura în perioada 3 – 8 octombrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca, conform organizatorilor.

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe, publicul având posibilitatea să găsească, în cadrul târgului, prima carte scrisă de Oana Pelea — ”Jurnal. 2003-2009”.

Oana Pellea s-a născut pe 29 ianuarie 1962 la București. În 1984 a absolvit Academia de Teatru și Film, clasa profesoarei Sanda Manu.

În perioada 1984-1987 a fost actriță la Teatrul din Piatra Neamț. Între 1987 și 1999, când a devenit liber-profesionistă, a jucat la Teatrul Bulandra din București.

În 2006 joacă alături de Clive Owen și Julianne Moore în producția Universal Pictures ”Children of Men”, regia Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei categorii de Premiu Oscar.

În 2007 este distribuită în producția britanică ”I really hate my job”, regia Oliver Parker, și în producția americană ”Fire and Ice”, regia Pitof.

Pentru activitatea ei teatrală, cuprinzând peste 30 de roluri principale, actrița a obținut numeroase premii, printre care, în 2009, Marele Premiu al Festivalului Comediei Românești pentru cel mai bun spectacol, ”Buzunarul cu pâine” de Matei Vișniec, spectacol pe care l-a regizat și l-a interpretat alături de Sandu Mihai Gruia.

Premiul pentru cariera internațională remarcabilă i-a fost decernat în 2009 de Fundația Culturală Română și tot în același an, a primit Premiul Uniunii Teatrale din România pentru cea mai bună actriță, pentru rolul Catarina din ”Îmblânzirea scorpiei”, după Shakespeare, în producția lui Mihai Măniuțiu.

În 1996, în urma rolurilor Mașa din ”Trei surori”, de Cehov, Iulius din ”Iulius Cezar” de Shakespeare, Maria din ”Woyzeck” de Georg Büchner, a primit Premiul pentru cea mai bună actriță decernat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, iar doi ani mai devreme, în 1994, a fost distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță (în ”Mephisto”, regia Alexandru Darie).

Ca actriță de film, Oana Pellea a avut circa 20 de roluri în producții regizate de Alexandru Tatos, Dan Pița, Stere Gulea, Bogdan Dreyer, Ion Popescu-Gopo etc. Ea a obținut pentru rolul principal din ”Stare de fapt”, regia Stere Gulea, numeroase premii internaționale, inclusiv cel pentru cea mai buna actriță la Festivalul de Film de la Geneva, Premiul orașului Geneva, premii la Festivalul Filmului Politic de la San Marino și la Festivalul Internațional de Film ”Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.

Actrița a debutat editorial, în 2009, cu volumul ”Jurnal. 2003-2009”.

Întâlnirea cu Oana Pellea va avea loc sâmbătă, 7 octombrie.

Cea de a cincea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 3 — 8 octombrie 2017 în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

sursa: AGERPRES

Nume importante din literatura internaţională vor fi prezente la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT)

 Lasă un răspuns

Site creat de