De Vazut, Important

Obiceiuri și tradiții de Paște

Obiceiuri și tradiții de Paște

Învierea Domnului este una dintre cele mai importante și mai frumoase sărbători ale creștinătății, prilej de a trăi clipe de bucurie alături de familie, prieteni și toți cei dragi.

Obiceiurile și tradițiile dau un farnec aparte sărbătorilor pascale, unele dintre ele fiind transmise din generație în generație. Cei mici sunt încântați fiind dornici să afle de ce pe masa de Paști nu lipsesc ouăle roșii, pasca sau lumânările. Pe lângă acestea mai sunt alte obiecte pe care le folosim de Paști ce au o simbolistică necunoscută de mulți dintre noi.

Ouăle roșii

Cel mai răspândit obicei creștin de Paște este vopsirea de ouă roșii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasă din prima zi a acestei sărbători, iar copiii abia așteaptă să le ciocnească. Chiar dacă azi găsim vopsea la magazin, unii preferă metoda clasică de vopsire cu ajutorul cojilor de ceapă. Pentru a obține modele cât mai interesante se pun diferite frunze pe fiecare ou, apoi oul se pune în ciorap.

Încondeierea sau „împistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o dovadă a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească. În unele zone din România se mai practică acest obicei fiind o atracție tot mai mare pentru turisții străini.

Există un obicei pe care eu l-am păstrat cu drag de mică și îl voi transmite mai departe. În dimineața zilei de Paști, mă spăl pe față cu apă proaspătă unde pun un ou roșu si un bănuț. Se spune că vei fi frumos tot anul și vei avea parte de prosperitate.

Pasca

Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.

Puii de găină și iepurașii

Pufoșeniile galbene reprezintă viaţa nouă, în noua sa formă, pură, curată după Învierea lui Iisus. Iepurașul de Paşte este un fel de Moş Crăciun de Crăciun. Iepuraşul aduce dulciuri şi cadouri pentru copii de Paşte. Motivul pentru care iepurii au ajuns un simbol al Paştelui este acela că timp de veacuri iepurii au fost simbolul fertilităţii şi al vieţii noi.

Flori de Paşte

Crinii albi, narcisele şi lalele sunt adesea denumite de flori de Paşte. Lor se alătură anemonele şi florile de măr pentru faptul că acestea simbolizează inocenţa, puritatea şi renaşterea din sezonul de primăvară.

Lumânări

Lumina reprezintă speranţă şi puterea de a învinge răul. Se spune că e bine ca lumina pe care o iei în noaptea Învierii să o aduci acasă pentru a proteja casa și pe cei dragi, iar după ce se stinge, lumânarea se păstrează și se aprinde la necaz.

 

Vă dorim ca această sărbătoare să vă aducă multe momente frumoase alături de cei dragi și să vă găsească voioși, cu pace în suflet și să transmiteți mai departe toate tradițiile care reprezintă identitatea noastră ca popor.


Articol realizat de Moldovan Daiana



Lasă un răspuns

Site creat de