Important, Social & Cultura

Oliver – canadianul îndrăgostit de Cluj. Cum i s-a schimbat viata dupa ce s-a mutat definitiv aici

off the wall

Oliver Ryffel este născut în Elveţia, iar la vârsta de 15 ani a emigrat cu familia în Canada. Povestea lui de viaţă s-a schimbat, însă, radical când a luat decizia de a vizita oraşul Cluj-Napoca. Sunt rare cazurile în care canadienii se mută în România, însă Oliver este excepţia care ne dovedeşte, încă o dată, că ţara noastră mai are încă multe lucruri bune de oferit.

Iar Cluj-Napoca i-a oferit lui Oliver o mulţime de surprize: s-a îndrăgostit de o clujeancă, s-au căsătorit, s-a mutat definitiv în Cluj-Napoca şi a deschis restaurantul Off The Wall, unic în oraşul nostru datorită specificului candian.

Până să se mute în Cluj-Napoca, tânărul canadian a lucrat timp de 6 ani ca şi avocat. În timp ce studia „Dreptul” la facultate, Oliver muncea şi într-un restaurant local. A făcut asta aproape 4 ani, timp în care şi-a dezvoltat pasiunea pentru arta culinară. Deşi a început să lucreze ca şi avocat, visul lui Oliver era cel de a-şi deschide un restaurant.

Canadianul a vizitat, pentru prima dată, Clujul în 2009. Până în 2012, acesta a mai venit de trei ori, timp în care şi-a făcut prieteni de aici.

Mi-a plăcut atmosfera, simţul artistic, oraşul plin de viaţă şi de tineri. Nu am ştiut că acest oraş are atâtea de oferit, total diferit faţă de alte locuri pe care le-am vizitat. Prezenţa a zece universităţi şi a numeroaselor companii IT, fac ca oraşul Cluj-Napoca să fie tânăr şi plin de oameni creativi. După cele patru vizite ale mele aici, am ajuns să spun că sufăr de <<Cluj Syndrome>>” a declarat Oliver pentru cluju.ro.

În timpul vizitelor în oraşul de pe Somes, Oliver a fost însoţit şi de Tayler, un CHEF şi bun prieten din Canada. Tayler a rămas impresionat de calitatea fructelor şi legumelor din pieţele clujene.

Iar de aici a venit ideea celor doi de a deschide un restaurant în Cluj-Napoca. Au făcut un studiu de piaţă şi au investit în restaurantul Off The Wall.

Conceptul Off The Wall este destul de simplu: folosim la gătit legume, fructe, carne, ouă, lapte şi ingrediente proaspete cumpărate de la producătorii locali din Cluj şi le combinăm cu bucătăria canadiană. De aici, rezultă reţete care nu sunt cunoscute pentru oamenii din Cluj.

Folosind ingrediente de la producătorii locali îi ajutăm pe aceştia, dar îi şi surprindem pe clienţi cu farfurii specifice (costiţe Kalbi pe o farfurie Kimchi care este specifică bucătăriei din Coreea). De asemenea, avem în meniu şi mâncăruri preferate de majoritatea clujenilor. Iar în meniul nostru apar noutăţi în funcţie de sezon şi de ingredientele pe care le putem cumpăra în anotimpul respectiv” a adăugat Oliver.

Bucătăria canadiană este formată într-o atmosferă multiculturală şi este puternic influenţată de numeroase culturi şi creaţiile lor culinare.

Restaurantul canadianului se număra printre puţinele localuri din Cluj care au o bucătărie deschisă (adică puteţi vedea cum bucătarii vă pregătesc comandă). Iar Oliver s-a gândit şi cum îşi poate răsfăţa clienţii în timp ce aceştia urmăresc cum mâncarea lor este gătită:

Ştiind că românii consuma bere, am hotărât să aducem la restaurant numai beri artizanale făcute de producători locali. A fost un pariu riscant, însă clienţii noştri prefera calitatea şi înţeleg că astfel la Off The Wall noi susţinem producătorii locali. De asemenea, avem şi 12 feluri de vin pentru cei care preferă această băutură.

În Canada, fermierii şi producătorii locali au fost daţi la o parte de marile magazine, însă aici în Cluj am descoperit ca legumele, fructele, laptele, ouăle, carnea, berea sunt de calitate” ne-a povestit Oliver.

După ce s-a mutat şi a deschis un restaurant în Cluj-Napoca, Oliver şi-a găsit şi jumătatea.

Sunt hotărât să rămân definitiv în Cluj. La o jumătate de an după ce m-am mutat aici am cunoscut o frumoasă clujeanaca. Ne-am căsătorit şi plănuim să ne întemeiem o familie şi să ne petrecem restul vieţii aici, în Cluj-Napoca. Ne place să călătorim, însă când vine vorba de casă, aici e locul unde vrem să fim” a declarat încântat Oliver.

Oliver Ryffle este dovada că oraşul Cluj-Napoca este atractiv şi pentru străini şi că diversitatea este la ea acasă. Chiar şi cea culinară – probabil cea mai preferată de majoritatea clujenilor. Iar dacă nu aţi gustat încă bucătăria canadiană o puteţi face la Off The Wall (strada Georges Clemenceau nr. 3).

 

 Lasă un răspuns

Site creat de