Ghibstock, festivalul din curtea școlii, ajunge vineri, 13 mai, la editia cu numarul VII. Festivalul este unic la nivel național deoarece este singurul festival din curtea unei școli, este un eveniment caritabil care, an de an, strânge fonduri pentru o altă cauză comunitară și este organizat de liceeni pentru alți liceeni. Proiectul început în 2010 este unul unic ca amploare la nivelul oraşului şi este un model educaţional, având un rol important atât în ceea ce priveşte cauzele abordate de-a lungul anilor, cât şi în ceea ce înseamna dezvoltarea personală a elevilor voluntari, organizatori ai evenimentului.
Mai multe despre ediţia din acest an a Ghibstock ne-a povestit Marius Mariş (The Workaholic) – unul din organizatorii evenimentului şi, bineînţeles, elev al Liceului „Onisifor Ghibu” Cluj:
În fiecare an încercăm să creștem, din toate punctele de vedere, de la artiștii de pe scenă la activitățiile din curte. Așadar, în acest an pe scenă îl aducem pe Macanache, cunoscutul MC din București; energica trupă Basska; pe clujenii noștri Satellites; pe DJ Shiver, rezident Electric City; Hybrid Symphony, trupă a cărei nume spune totul și câștigătorii la Battle of the Bands 2, Static.
Activități vor fi pentru toată lumea, pentru toate gusturile, concertul de pe scena mare e principala atracție, urmat de demonstrațiile de street art, scena Beard Brothers, grădina Reactor, pod indian, twister, sumo, pod indian, hamace și multe altele care vor fi descoperite vineri.
Intrarea se va face pe baza unei donații de 13 lei. Fondurile stranse în timpul festivalului vor fi direcționate spre realizarea unei tabere recreativ-educative pentru 25 de copii în prag de abandon școlar, din satul Vultureni și Chinteni. Tabăra va conține activități de dezvoltare personală, teambulding, încredere, managment personal și de grup plus alte activități.
Ghibstock a început în 2010 ca o „răzvrătire” a unui grup de liceeni, care nu au primit o finanțare pentru a reamenaja grădina botanică a școlii. Astfel într-o săptămână a prins formă festivalul din curtea școlii. Un ring de box, sonorizare improvizată, cort pe „scenă” și încă câteva activități, o ploaie zdravănă și oameni frumoși. Cam așa a fost prima ediție. Formându-se o comunitate Ghibstock, lipsind un eveniment de genu creat pe nevoile liceenilor din Cluj și succesul primului an, au dus la cea de-a doua ediție. Al doilea an a venit cu o scenă profesioniste, trupe locale mai mari, activități mai complexe și încercarea de a-l face două zile, nefericită din păcate. La Ghibstock trei am avut primul boom. Șuie Paparude!!! Care spune cam toate povestea ediției trei. La următoarele ediții am crescut, am devenit mai profi, lucruri și activități mai profi, amenajarea curții mai logică și atmosferă din ce în ce mai frumoasă cu oameni și mai frumoși. Ediția patru i-a adus din nou pe cei de la Șuie alături de noi, pe Vescan și mulți artiști locali. Ghibstock 6 ne-a dat contextul de a ne împrietenii cu Gojira&Planet H, Blazon, DJ Shiver și câștigătorii primului Battle of The Bands. Povestea continuă, evoluția la fel. Noi creștem în fiecare an nivelul, uneori mai vizibil alteori mai puțin vizibil.
Ghibstock este un festival al elevilor și al foștilor liceeni, astfel de organizare se ocupă o mână de oameni frumoși. În primul rând, Anda Culișir – profă de bio la Onisifor Ghibu, care e și liderul Clubului de Inițiativă Comunitară Impact-, în al doilea rând câțiva absolvenți, acum studenți la diferite facultăți din Cluj și nu în ultimul rând voluntarii, elevi ai liceului Onisifor Ghibu, membri activi în Clubul Impact.