Social & Cultura, Important

Pădurea Hoia-Baciu: Adevărul din spatele misterului

Pădurea Hoia-Baciu

Astăzi ne îndreptăm atenţia către unul dintre cele mai “controversate”  şi mai captivante locuri din inima Clujului, unde primează misterul şi curiozitatea. Acest meleag fascinant, a cărui renume a ajuns chiar şi peste hotare, atrage ca un magnet. Turiştii, atât români, cât şi străini deopotrivă, doresc să vadă despre ce este vorba, să trăiască pe propria piele experienţa unică de a cutreiera una dintre cele mai înfricoşătoare păduri ale României – pădurea Hoia-Baciu. Acesta este “tărâmul” despre care se spune că forma copacilor este ieşită din comun, că ar fi bântuit, sau chiar vizitat de extratereştrii.

E o zonă diferită. Cu cât te apropii mai mult, cu atât simți mai mult ruptura de oraş. Am vizitat pădurea Hoia cu un grup de prieteni, într-o dimineață de februarie, destul de friguroasă. Am reușit cumva să trecem cu bine de haita de câini din zonă. Nu ştiu câte din legende sunt reale, dar pădurea are o încărcătură puternică, probabil şi din cauza copacilor care pot inspira o oarecare stare de groază. Într-adevăr, sunt câteva zone în care îți dispare complet semnalul.

Cel mai surprinzător lucru pe care l-am văzut acolo, a fost cu siguranță, coliba făcută din tot felul de resturi, tablă ruginită şi tot felul de cartoane. Cel mai probabil, tind să cred că aparținea cuiva fără adăpost, curtea plină de vechituri, tot felul de obiecte strânse cel mai probabil din tomberoane. Odată ce ieşi din pădure, acea presiune, senzație ciudată scade. Din punctul meu de vedere, cred că în trecut au avut loc acolo o serie de evenimente neplăcute, şi cel mai probabil locul a absorbit acea atmosferă.

Cum spune o vorbă veche „omul sfințește locul”, cel mai probabil pădurea Hoia şi-a luat o porție de misticism de la oamenii care au trecut pe acolo sau au marcat-o într-un fel sau altul.” ne-a declarat Larisa Mariana, o tânără care a vizitat pentru prima dată pădurea Hoia-Baciu.

Pădurea Hoia este situată la vest de Cluj, fiind aproape de Muzeul Satului. În Hoia-Baciu se sunt organizate activităţi precum paintball, airsoft sau tir cu arcul, pădurea devenind astfel un veritabil loc de agrement. În zonă a fost amenajat chiar şi un Bike Park.

Hoia-Baciu se întinde pe o suprafaţă de 295 de hectare. Marginea sudică începe de la o creastă deluroasă şi este orientată spre vest-est. La marginea pădurii, în amonte de Cheile Baciului, localizăm un mic lac natural, care nu este adânc. La nord de Valea Lungă, tot in pădurea Hoia-Baciu, a fost descoperită cea mai veche aşezare neolitică din România (6500 î. Ch.) aparținând culturii Starčevo-Criș, cu morminte și locuințe cercetate între 1960 și 1994 de arheologii N. Vlassa și Gh. Lazarovici.

Atât fauna, cât şi vegetaţia pădurii sunt foarte variate.

Recent, BBC a declarat pădurea în top 5 cele mai înfricoşătoare păduri din lume.

Aceasta este cea mai faimoasă pădure din România în ceea ce priveşte fenomenele paranormale inexplicabile, iar de-a lungul timpului, pădurea a atras atenţia tuturor din acest motiv. Un interes deosebit au dovedit jurnaliştii şi oamenii de televiziune din diverse colţuri ale lumii, întrucât aceştia au venit atât din România, cât şi din diverse colţuri ale lumii pentru a investiga cu ochii lor, a vedea, a explora şi a realiza diverse materiale pe acest subiect.

Există foarte multe speculaţii conform cărora în această pădure ar avea loc fenomene paranormal, lucru care atrage practicanţii de yoga, Wicca şi pasionaţii de paranormal.

Nici oamenii de ştiinţă, amatorii de paranormal, experţii din domeniu, sau pur şi simplu, cei mai curioşi oameni nu au ocolit subiectul, cercetând atent pădurea.

Documentar turistic despre pădurea bântuită Hoia-Baciu! A apărut al doilea trailer al producţiei

Localnicii simţeau pe propria piele încă din timpurile vechi, că odată ce intrau în pădure pentru a cosi iarba, a tăia lemne sau a culege fructe de pădure, se întâmplau lucruri stranii cu fiecare dintre ei, acuzând stări de vomă, anxietate, dureri de cap, sau chiar arsuri pe piele.

Începând cu anul 1968, Hoia-Baciu începe să se bucure de o atenţie deosebită şi să îşi dobândească prin lume faima bine cunoscută şi astăzi, însă localnicii îi cunoşteau misterele încă din timpuri vechi, aceştia ferindu-se de acest loc precum de unul rău, unde lucrurile nu ar fi avut o explicaţie logică şi demnă de puterea de înţelegere a oamenilor de rând.

Mult timp, această pădure a rămas un subiect tabu, oamenilor fiindu-le frică să intre în interiorul acesteia sau să vorbească despre Hoia-Baciu, crezându-se chiar că în zonă era vorba de un blestem greu sau chiar locul unde se află necuratul.


Articol realizat de Flavia Pripon



Site creat de