Studentie

Pasiunea unei studente din Cluj pentru speologie

18199440 1518265841552124 2105710834274532718 n

Bianca Damian este o tânără studentă, în vârstă de 20 de ani, din Toplița.

Aceasta trece în anul trei, la secția de inginerie geologică, la “Facultatea de Geologie si Biologie” din Cluj Napoca. Bianca este înscrisă , încă din anul întâi, la un club al UTCN, specializat pe  domeniul speologic, ceea ce îi acordă șansa de a merge pe teren.

Între Bianca Damian si natură a existat o legătură de dinainte ca aceasta să ajungă la facultate, tânăra fiind pasionată în cercetarea lumii, înca de la o vârstă fragedă: ” De când eram mică lumea asta mi se părea foarte fascinantă, dar am descoperit-o cu adevărat doar când am ajuns la facultate. “ 

De asemenea, natura acționează ca un baraj intre ea si mediul urban ce o înconjoară: “ În natură mă simt cel mai bine, departe de civilizație si de locuri poluate. ”

Tânăra susține că a ales să meargă la secția de geologie, intrucât poate să își combine pasiunea pentru munte, cu locul de muncă: ” Cumva e foarte important si greu să găsești un loc de muncă care chiar să îți placă, și să te facă fericit.

Pasiunea lui Bianca pentru natură se transmite în familie, aceasta având o soră mai mare cu doi ani, Mădălina, care este, de asemenea, la secția de inginerie geologică, în cadrul aceleași facultăți. Cu toate că tânăra este pasionată de natură de mică, nu auzise, pana in ultimul an de liceu, de secția ce avea să i se potrivească și să ii ofere o perspectivă mai apropiată a modului in care se practică speologia.

La ce facultate doreai să te înscrii înainte să auzi de secția de geologie?

  • “ Nu eram hotărâtă, vroiam ceva legat de natură. ”

De la inceperea primului an, cat timp a durat pâna să practici activitate de speolog?

  • “ Chiar în primele zile de facultate m-am dus la un professor de care știam că e pasionat de speologie si mi-a recomandat un club în care m-am înscris. După câteva săptămâni am avut inițierea și am început să merg aproape în fiecare weekend în ture.”

Îmi poți spune în ce constă munca de speolog?

  • “  Îmi place să explorez și să descopăr locuri noi, locuri in care alți oameni poate nu au pășit niciodată. Ca și speolog trebuie în primul rând să nu fii claustrofob și să ai foarte multă răbdare, deoarce ca să poți să descoperi ceva nou în ziua de azi necestită foarte mult timp șifoarte multă muncă. ”

Ce locuri ați explorat până în momentul de față?

  • “ Am explorat multe peșteri din Bihor și Maramureș. Munții noștrii ascund foarte multe minunății de care lumea nu știe. În subteran e mereu întuneric și liniște. E ca un medicament pentru relaxer,  dar totodata poți găsi multă adrenalină și poate deveni foarte sportiv. O senzație foarte interesantă este, de exemplu, când intri într-o peșteră pe timp de noapte și ieși pe timp de zi, sau când ieși din întuneric iar afară e totul alb de la zăpadă, și ești fericit că ai trecut cu bine de tot.”

Ați stat pe teren și o noapte intreagă?

  • “Depinde de ture si de obiective . Pot fi ture de 5, 6, 12 ore.  Am stat și 12 ore.

Pe viitor dorești să continui în speologie?

  • “ Da, îmi doresc să lucrez ceva ce să implice speologia și geologia. ”

 


Articol realizat de Ana Tripşa



Lasă un răspuns

Site creat de