Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 metri, sunt reuniți într-o pepinieră de aclimatizare a acestora.
Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană prin care platforma Carbochim se va transforma într-un amplu proiect mixed-use, ce deschide acea parte din Cluj către întreaga comunitate.
Concomitent, va fi păstrată și vegetația existentă în arealul industrial, dar și cea de pe malul Someșului (amenajat în cadrul proiectului), în funcție de posibilitatea recuperării, așa cum reiese din studiile dendrologice realizate.
Cadrul natural creat prin noile zone verzi ce vor fi amenajate, de aproximativ 5 hectare, va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Investiția în proiectul de reconversie urbană este a companiei IULIUS și se ridică la jumătate de miliard de euro, fiind în etapa de avizare.
Imaginile din pepinieră:
De câteva luni, peste 600 de arbori de mari dimensiuni se adaptează condițiilor locale de mediu și climă, într-o pepinieră găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în cadrul Staţiunii de Cercetare Horticolă. Oaza verde este deja parte din viața orașului, găzduind o serie de evenimente, cele mai recente fiind concertele Pop-up Jazz Club, prilej pentru comunitatea clujeană să admire arborii impozanți într-un cadru artistic, așa cum se întâmplă de obicei în parcurile IULIUS.
Exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia au fost selectați cu mult timp înainte, individual, pentru rezistența și capacitatea de adaptare a speciilor, aspectul lor și spectacolul de culoare pe care îl oferă în fiecare anotimp. „Sunt arbori maturi, de dimensiuni foarte mari, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată. Metasequoia sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani, iar cei mai «tineri» sunt carpenii, de 13 ani. Arțarii sunt, de asemenea, impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 tone, iar platanii ajung până la 1,4 metri circumferință. Stejarii, arțarii, metasequoia ajung în prezent la înălțimi și de 13 metri”, a declarat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS, care coordonează pepiniera.
Platformă de studiu pentru studenții USAMV
Copacii în proces de aclimatizare sunt plantați după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp (air pot), fiind prevăzuți cu sistem de irigații automatizat și beneficiind de tratamente fitosanitare, fertilizări și tăieri de întreținere. O echipă de 6 oameni se ocupă de îngrijirea copacilor care vor înfrumuseța zonele verzi de peste 5 hectare ce vor fi amenajate prin proiectul mixed-use propus pentru reconversia fostei platforme industriale, care va oferi continuitate parcurilor deja existente în zonă – Feroviarilor și Armătura. Pepiniera este găzduită de Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca, un parteneriat ce are ca obiectiv transferul de experiență către viitorii profesioniști în domeniu. „Este un demers nou și pentru noi, inclusiv la nivel tehnologic. Suntem o platformă de învățare, având zilnic studenți în practică de la diferite specializări, cum sunt horticultura sau peisagistica, iar faptul că au posibilitatea să urmărească și să cunoască acest demers, care implică arbori de dimensiuni foarte mari, dar și un proces tehnologic avansat, reprezintă o oportunitate unică. Nu știu ca lucrări similare de transplantare, de o asemenea anvergură, să mai fi fost realizate în zona noastră. Așadar, acest demers mi se pare unul lăudabil, pentru că, la final, va rezulta un parc «la cheie», unde ne vom putea bucura chiar la momentul înființării de aceste plante deosebite”, a declarat biolog Lukács Lehel, Director al Staţiunii de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Peste 100.000 de plante – spectacol de forme și culoare
Grădinile urbane sunt marca proiectelor de regenerare urbană realizate de IULIUS, prin lucrări complexe, pentru optimizarea zonelor publice oferite comunității. „Sunt copaci plantați și crescuți de la o generație la alta și sunt aduși de la pepinierele din străinătate pentru că la noi nu se găsesc arbori atât de dezvoltați și de numeroși, iar pentru a crea parcuri de la zero, care să pară, chiar de la inaugurare, că sunt acolo dintotdeauna și să contribuie la sustenabilitatea zonei, este nevoie de astfel de copaci”, a adăugat Călin Revnic, inginer horticol IULIUS.
Cadrul natural va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea zonei, dar și pentru a asigura o vegetație constantă indiferent de anotimp, în proiectul propus pentru reconversia platformei Carbochim (fabrica continuându-și activitatea în alte locații, modernizate și optimizate).
Noul parc va însemna și păstrarea unui procent cât mai mare din vegetația existentă în arealul platformei industriale, dar și din cea de pe malul Someșului, pentru a păstra caracterul cât mai natural în demersurile de implementare a culoarului verde-albastru al orașului, conform studiilor dendrologice realizate în acest sens.
Până în prezent, IULIUS a dezvoltat grădini urbane de amploare în proiectele mixte din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, însă spațiile verzi și copacii sunt prezenți inclusiv în proiectele de dimensiuni mai mici. În total, 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro. Sunt spații care aduc natura printre oameni și care au devenit zone de atractivitate, pentru că aici se îmbină relaxarea cu numeroase evenimente în aer liber, accesibile tuturor: concerte, festivaluri, competiții sportive, proiecții cinematografice, spectacole de teatru, târguri și multe altele.