Departamentul de Sociologie, din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a UBB, a organizat în perioada 20 ianuarie – 22 aprilie 2016 concursul național “Cum va arăta lumea peste 30 ani?”.
Aflat la cea de a doua ediție, concursul este organizat în memoria regretatului profesor Ion Aluaș, care a inspirat și susținut dezvoltarea instituțională a sociologiei și antropologiei sociale în centrul universitar clujean, având o contribuţie marcantă la formarea unor noi generaţii de cercetători şi profesori de ştiinţe sociale la nivel liceal şi universitar.
Ediția din acest an a strâns 80 de elevi participanţi la etapa întâi, concursul de eseuri, dintre care 42 de elevi au participat la etapa a doua, proba scrisă.
Întrebarea generică a concursului, “Cum va arăta lumea peste 30 de ani”, a fost concretizată în mai multe direcţii ce invitau elevii la reflecţie socială: Va mai exista sau nu familia tradițională? Vom mai putea să facem diferența între inteligența artificială și cea umană (vor trece roboții testul Turing)? Societățile vor fi mai democratice, sau vor apărea noi dictaturi și sisteme totalitare? Se va putea încetini ritmul de dispariție a speciilor de pe Terra? Vor deveni adicțiile legate de consumul de internet probleme sociale?
“Concursul naţional “Ion Aluaş” s-a născut din dorinţa Facultății de Sociologie și Asistență Socială de a promova sociologia şi antropologia socială în liceele din România.
“Atât sociologia cât şi antropologia sunt vitale pentru o înţelegere critică şi coerentă a transformărilor sociale prin care România a trecut în ultimele două decenii” afirmă dr. Sorin Gog, lector universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai.
Ediția din acest an a avut 12 premianți. Concurenţii care au obţinut Premiul I se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie cu nota de concurs 10 în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în următorul an. Acest lucru le garantează acordarea unei burse de studiu precum şi un loc în căminele studenţeşti. Concurenţii care au obţinut Premiul II sau III se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie beneficiind de următorul avantaj: nota lor de concurs se va calcula drept media aritmetică dintre media la Bacalaureat şi nota 10. Lista completă a câștigătorilor Concursului Naţional de Sociologie şi Antropologie Socială organizat în cadrul UBB este ataşată acestui comunicat.
Lista câștigătorilor Concursului Naţional de Sociologie şi Antropologie Socială organizat în cadrul UBB
CLASA A XI-A
PREMIUL I
Aruştei Georgiana, Colegiul Tehnic Samuil Isopescu, Suceava
PREMIUL II
Popa Elena, Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, Râmnicu Vâlcea
Ionică Alexandra Valentina, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea
PREMIUL III
Grigorie Oana – Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea
Ranghiuc Raul – Liceul Teoretic Axente Sever, Mediaș
Creţu Denisa – Colegiul Național Petru Rareș – Suceava
CLASA A XII-A
PREMIUL I
Opra Andreea Ioana – Liceu Teoretic Pâncota, Pâncota
Trişcă Zăgreanu Mihaela – Colegiul Național Unirea, Târgu Mureș
PREMIUL II
Bercheşan Andreea – Liceul Teologic Baptist Emanuel, Cluj-Napoca
Şerban Maria – Colegiul Național Pedagogic Regina Maria, Deva
PREMIUL III
Ilea Carmen – Colegiul Național Unirea, Târgu Mureș
Jiregan Estera – Colegiul Național Petru Rareș, Beclean