Din Oras, Important

Pictura 3D de pe strada studenţilor din Cluj prinde contur

Pictura 3D de pe strada studenţilor din Cluj prinde contur

Primăria Cluj-Napoca implementează proiectul de artă stradală „Asphalt Art Initiative”, ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public.

Zona de intervenție se află pe strada Piezișă, pe partea carosabilă, într-o zonă împrejmuită.

Pictura stradală 3D de pe Piezișă

În această toamnă, după realizarea picturii stradale, va fi organizat un eveniment comunitar și educativ pe strada Piezișă, implicând tinerii și actorii interesați din oraș.

Reamintim faptul că pictura stradală de pe strada Piezișă va fi realizată de către câștigătorii desemnați în urma unui concurs de idei derulat de către Primăria Cluj-Napoca la începutul acestei toamne. Este vorba despre echipa OCU&KERO, coordonată de către Corina Monea, iar proiectul câștigător poartă denumirea de „Ilustrație optică 3D” (premiat cu suma de 2500 USD – 11.440 lei plus contractul în valoare de 20.000 USD – 91.520 Lei pentru implementarea lucrării (conform pct. 5 alin.e) din Regulament).

Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada Piezișă, propusă pentru intervenție, este o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.

Pictura 3D de pe strada studenţilor din Cluj prinde contur: „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor”

Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient.

Din inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami.

Organizația Bloomberg Philanthropies investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică.

Pictura 3D de pe strada studenţilor din Cluj prinde contur

Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța. De asemenea, reamintim artiștilor locali că au posibilitatea să își exprime creativitatea pe peretele legal din cartierul Mărăști.
Site creat de