Studentie, Important, Liceu

Posibilități de voluntariat în Cluj-Napoca

voluntariat

Deși uneori nu pare, când ești student dispui de mult timp liber. Acest ”timp liber” devine un termen utopic în momentul în care te angajezi și îți iei în piept viața de tânăr adult.

Dar până atunci tu ai controlul asupra timpului tău și poți decide ce ți-ai dori să faci cu el. Recomandarea noastră este să îl investești în dezvoltarea ta personală. Anii studenției te formează în mare parte ca om, dar și ca viitor angajat, motiv pentru care este bine să îți ocupi timpul liber cu activități care să te ajute să crești, să te dezvolți și să înveți lucruri noi care îți vor fi folositoare pe viitor.

Voluntariatul este un subiect tot mai actual în rândul tinerilor, iar să fii voluntar a devenit un fel de trend, dar unul sănătos și pe care considerăm că ar trebui să îl susținem. Deși la prima vedere, multă lume privește cu scepticism munca voluntară și ideea de a lucra fără a avea nici un beneficiu material nu atrage, trebuie să știi ca experianța din domeniul voluntariatului îți poate aduce multe alte beneficii pe termen lung.

În primul rând, este important să ai în vedere că voluntariatul se considera experiență profesională, iar un viitor angajator sigur ar fi încântat să vadă în CV-ul tău că te-ai implicat în cât mai multe acțiuni și proiecte de voluntariat. Inevitabil, dacă îți dai puțin silința ca voluntar și ești dornic de a învăța, rămâi cu anumite calități căutate de angajatori, precum abilități de comunicare, muncă în echipă sau chiar management.

Un alt beneficiu al activității de voluntariat este faptul că te ajută să te dezvolți ca individ. Cunoști foarte mulți oameni noi care te inspiră să devii mai bun, să crești și să te dezvolți. În general voluntarii sunt oameni faini, plini de viață, pregătiți oricând să ajute, dar și cu vaste cunoștiințe. De asemenea, deși scopul activităților este de a aduce un plus comunității, participând la ele vei avea parte de niște experiențe deosebite, care îți vor marca studenția. Ai ocazia să faci lucruri faine, alături de oameni faini, aducând și un aport de bine lumii care te înconjoară. Sounds good, right?

16991699 10154156575247041 3893891740742826687 o

Dacă noul an universitar te prinde ca student în Cluj, te afli în locul potrivit pentru a-ți începe aventura ca voluntar. Posibilitățile sunt nenumărate și pentru toate gusturile, dar noi le vom împărți în trei categorii:

Organizații Studențești

            Acestea sunt poate cele mai la îndemână. Majoritatea organizațiilor studențești recruteaza noi membrii la începutul anului universitar. De ce ai aplica să devii voluntar într-o astfel de organizație? Deoarece este o bună oportunitate să cunoști alți studenți de la facultatea ta sau chiar de la alte facultați. Vei interacționa cu persoane de vârsta ta, iar prieteniile se vor lega ușor.

Scopul pentru care militează majoritatea organizațiilor studențești este de a menține o bună relație și comunicare între studenți și facultăți sau universitate. Majoritatea acțiunilor sunt concepute pentru studenți, unele foarte fun, precum party-uri studențești, dar altele foarte benefice pentru dezvoltarea profesională a acestora, de exemplu training-uri, conferințe sau workshop-uri.

ONG

Dacă ai vreo inclinație de super erou și salvezi orice ființa la ananghie, fie ca vorbim despre o pisică care nu poate coborî din copac sau o bătrânică care are nevoie de ajutor pentru a trece strada, s-ar putea să îți găsești locul ca voluntar într-un ONG.

Sunt foarte multe în Cluj Napoca și domeniile lor de activitate sunt foarte diversificate. Sunt ONG-uri care ajută oamenii fără adăpost, altele care se implică în domeniul educației și ajută copiii, unele care le oferă sprijin celor mai în vârstă sau chiar care oferă consiliere celor în crize suicidare. Pe scurt, tu trebuie doar să vrei să faci bine, că sigur vei găsi ceva care să ți se potrivească.

Voluntar la evenimente

Să participi la cele mai tari festivaluri precum Untold, TIFF, Jazz In The Park, Smida Jazz Festival sau Electric Castle, să iei parte la cele mai faine concerte sau chiar să asculți unele dintre cele mai inspiraționale discursuri din cadrul conferințelor TedTalks poate părea doar un vis, cam irealizabil, deorece știm cu toții că studenții au resurse materiale limitate.

Ei bine, avem o veste bună. Poți să faci toate astea! Cum? Fii voluntar!

Majoritatea evenimentelor importante din Cluj Napoca deschid call-ul pentru voluntari cu câteva luni înainte ca evenimentul propriu zis sa aibă loc. Vei avea șansa să vezi tot ce se întâmplă ”după cortină”, să te bucuri de atmosferă, iar sigurul aport pe care va trebui să îl aduci evenimentului va fi implicarea ta în buna organizare a acestuia și puțină voie bună cu care să îi molipsești și pe ceilalți.

Deci, ce vei alege?


Articol realizat de Alexandra Nadia


Site creat de