Studentie, Important

Primul program postuniversitar în Tehnologii Cuantice din România va fi derulat la UBB Cluj

UBB Cluj va elabora strategia României în noile tehnologii cuantice

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza în primăvara anului viitor primul program postuniversitar național în Quantum Technologies (Tehnologii Cuantice).

Acesta va fi organizat împreună cu specialiști din țară (inclusiv din institute și companii de profil) și străinătate, pe un curriculum modern, cu metode de educație inovative, și vine în contextul în care tot UBB elaborează strategia națională în domeniu, și anume strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice.

Programul urmărește formarea de specialiști în acest domeniu emergent de frontieră, iar condițiile concrete de participare vor fi anunțate din timp, public și pe site-ul Institutului de Studii Avansate în Știință și Tehnologie al UBB.

Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship).

Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment ce implică o componentă de digitalizare. UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT).

În plus, în contextul descris mai sus, UBB a devenit deja și partener în programul european de master în cybersecurity CYBERUS (https://news.ubbcluj.ro/program-de-master-european-in-cybersecurity-la-ubb/).Lasă un răspuns

Site creat de