IT, Important, Liceu

PRISMA – aplicaţia dezvoltată de cinci elevi din Cluj care vine în ajutorul femeilor agresate pe stradă

aplicatia prisma

Cinci elevi din Cluj-Napoca dezvoltă o aplicaţie care va ajuta la diminuarea cazurilor de agresiune fizică sau verbală pe străzile din România şi nu numai.

David Pescariu, Raul Popa, Codruta Jucan, Diana Harambaş şi Veronica Văcăraş au lansat PRISMA Safety, o aplicaţie care are mari şanse să revoluţioneze siguranţa publică.

Echipa, formată din elevi ai liceelor „Emil Racoviţă”, „Lucian Blaga” şi „Nicolae Bălcesu” au în comun aceeaşi pasiune: tehnologia.

„Pasiunea pentru tehnologie a pornit de la orele de informatică și dorindu-ne să învățăm mai mult decât algoritmică, ne-am înscris la Academia Descoperă-ți Pasiunea în IT, un program unde a trebuit să dezvoltăm o aplicație în 6 luni. Acolo ne-am cunoscut, însă nu am fost toți în aceeași echipă decât ulterior, la un hackathon organizat de UTCN, Polihack, unde am câștigat„, au declarat elevii pentru cluju.ro.

După ce echipa s-a format, a apărut şi ideea proiectului PRISMA: „Ideea proiectului a pornit după câștigarea hackathon-ului Polihack. Ca premiu, am primit un bootcamp cu sesiuni de cursuri și mentorat unde urma să dezvoltăm aplicația de la hackathon. Nefiind foarte mulțumiți de ea, ne-am hotărât să schimbăm ideea în ceva ce ar fi mai util pentru societate.

Ca fete de liceu (majoritatea echipei e formată din fete), am auzit sau chiar experimentat incidente care implică agresiuni în public. Acesta reprezintă un subiect sensibil pentru noi. De asta, ne-am gândit la Prisma, un produs care ar putea rezolva problema„, au povestit aceştia.

Cum funcţionează aplicaţia PRISMA?

Prisma oferă o aplicație și un dispozitiv pentru siguranța personală. Aplicația te ajută să-ți navighezi orașul în cel mai sigur mod posibil, iar dispozitivul te ajută în momentele în care chiar ești în pericol.

Aplicația oferă rute sigure, care, folosindu-se de nivelul de pericol al unei zone oferă ghidare pas cu pas pentru a evita zona respectivă, preziceri de pericol și o hartă, unde orice utilizator poate vedea fiecare incident raportat de comunitate, și poate adăuga unul nou.

Cu ajutorul device-ului, se trimit mesaje contactelor prestabilite, în cazul în care utilizatorul e aflat în pericol. Mesajele conțin locația utilizatorului și ce i s-a întâmplat, pentru a putea fi raportat mai eficient autorităților, iar în cazuri grave, poate fi trimis un link de unde locația utilizatorului poate fi urmărită în timp real.

„Momentan, doar site-urile sunt gata. Aplicația e în stadiul de MVP, noi plănuim lansarea acesteia în cursul verii. Device-ul este încă într-un stadiu foarte incipient, deoarece ne concentrăm pe lansarea aplicației„, au adăugat fondatorii Prisma.

Ideea elevilor din Cluj-Napoca prezintă deja interes pe piaţa locală IT. Astfel, în luna decembrie, aceştia au primit un premiu din partea FIX Cluj, fiind admiși în program, unde ulterior, vor mai fi etape de selecție pentru finanțări mai mari.

„Momentan, încercăm să creăm o comunitate cât de mare, așa că ne-ar ajuta enorm un call-to-action spre platforma noastră – reports.prisma-safety.com – pe care colectăm date complet anonime despre diverse incidente – urmăriri, hărțuire, etc.”, au transmis, în final, cei cinci elevi.

PRISMA - aplicaţia dezvoltată de cinci elevi din Cluj care vine în ajutorul femeilor agresate pe stradă

Context: În România, numărul cazurilor de hărțuire stradală și de altă natură a crescut drastic.

Conform chestionarului realizat de PRISMA, 75% din persoane s-au simțit urmărite pe stradă și au fost agresate verbal, iar 90% au fost martore la acte de violență fizică sau verbală în locuri publice.

90% din femeile si 40% din bărbații care au răspuns chestionarului au declarat că se tem să circule noaptea pe stradă.

foto: A person types on their smartphone. (Shutterstock/CNN)



Lasă un răspuns

Site creat de