O aplicație care permite o monitorizare smart a nivelului apelor şi alertare în caz de inundaţii, un dispozitiv intuitiv care utilizează drone şi care poate fi folosit atât în scop comercial, cât şi umanitar, ajutând în caz de calamităţi, un cântar inteligent sau un sistem care asigură siguranță în trafic sunt câteva din proiectele-vedetă ale Academiei DpIT 2021. Autorii lor sunt elevi și studenți din toată ţara, iar produsele inovative au fost realizate în cele șase luni de educaţie practică pe care le-au urmat în cadrul Academiei DpIT.
Asociația „Descoperă-ţi pasiunea în IT” (DpIT) a organizat ieri festivitatea de încheiere a celei de-a VII-a ediții a programului „Academia DpIT”, în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune produse tech dezvoltate de tinerii inovatori în timpul programului de educaţie practică şi mentorat pe care l-au urmat timp de șase luni.
Comisia de jurizare a fost formată din Assoc. Prof. Simona Motogna – vicepreşedinte al Senatului Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (Preşedintele comisiei de jurizare), Alex Burciu – Solution Architect & Angel Investor la Fortech, Ionuţ Muntean – Group Leader Innovation and University Relations la Bosch Engineering Center Cluj / Bosch România, Marinel Moraru – Machine Integration Lead la Accenture Industry X, Florin Fleştea – Technical Lead la Nagarro, dr. ing. Ovidiu Stan – director al Compartimentului pentru Relaţia cu Mediul Socio-Economic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Adrian Pintean – inspector școlar de specialitate informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj şi Andrei Kelemen – director executiv al Cluj IT Cluster.
„Mă bucur mult că am avut ocazia să particip a treia oară la o ediție de succes a Academiei DpIT în calitate de membru al juriului. Mi-a făcut plăcere să evaluez aceste proiecte inovatoare, gândite și implementate în condițiile îngreunate de contextul pandemiei Covid-19. Am fost plăcut surprins că anul acesta foarte multe echipe au venit cu soluții unice și funcționale nu doar pe partea de software, ci și pe cea de hardware. M-a impresionat în mod deosebit determinarea elevilor, în ciuda contextului de colaborare prin mediul online, de a finaliza cu succes prototipurile de produse IoT care pot fi folosite în beneficiul comunității. Vreau să felicit toate echipele participante pentru rezultatele impresionante și să le mulțumesc colegilor mei, dar și tuturor mentorilor, pentru implicare și efortul depus”– a spus Ionuț Muntean, coordonator de program din partea companiei Bosch.
“Ne bucurăm că şi în acest an am putut susţine visele a 110 elevi şi studenţi care au recompensat comunitatea cu 18 produse inovative finite care promit să schimbe lumea în una mai sigură, mai eficientă şi mai “smart”. Ne dorim să să fie o experiență importantă pentru acești copii minunați care învață tehnologia din mers și nu le este ușor, fiindcă sunt nevoiți să facă un salt peste generații”, spune Liliana Ştefan-Cazacu, preşedintele Asociaţiei DPIT, organizatorul programului.
Care sunt premiile ediției
Premiul I, în valoare de 4.100 lei, a fost câștigat de echipa clujeană BullsEye (Buia Aurelian, Duțu Ana Sofia, Goia Cătălin Ioan, Moldovan Andrei Gheorghe, Petri Dan şi Sîntoma Tudor), mentorată de Alexandru Luchiian de la Accenture Industry X, pentru produsul RiverGuard.
RiverGuard este un proiect de monitorizare a nivelului apelor şi de alertare în caz de inundaţii. Folosind senzori de ultrasunete şi detecţie a apei, dispozitivul anunță posibilele situaţii de hazard provocate de ploi abundente:
Premiul II, în valoare de 3.500 lei, a fost obținut de clujenii din echipa BruteForce (Crăciun Alexandru, Deaconu Victor-Matei, Dulf Dávid-Ferenc, Hanțig Lorena-Maria, Marcu Mihai-Cristian, Pășcuță Raluca-Victoria) mentorată la Endava de Alexandru Barbu, pentru produsul FlyBox, un dispozitiv intuitiv care utilizează drone şi care poate fi folosit atât în scop comercial, cât şi umanitar, ajutând în caz de calamităţi:
FlyBox este un produs caracterizat de un dispozitiv intuitiv care se poate atașa ușor de o suită întreagă de drone comercial valabile și două aplicații: una destinată utilizatorilor și alta destinată celor care vor trimite produsul. În acest mod, se va scurta în mod considerabil durata transportului.
Premiul III, în valoare de 2.900 lei, a revenit echipei clujene BITLINE (Adam Raluca-Mihaela, Kiss Aris-Eduard, Marcu Bogdan-Cristian, Miron Alexandru-Bogdan, Petruș Cătălina-Antonia, Radu Alexandru-Mihai) mentorată la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj de Mihai Mazilu şi Levente Boda, pentru produsul SmartDash Cart, care ne duce în viitorul cumpărăturilor inteligente: este un cărucior smart care permite gestionarea uşoară a cumpărăturilor, cu plata produselor instant fără a mai trece pe la casele de marcat.
SmartDash Cart este noua inovație din domeniul cumpărăturilor. Produsul funcționează pe baza unui ansamblu de senzori și unități de procesare rapidă a datelor, cu o interfață interactivă ce permite gestionarea ușoară a cumpărăturilor. Utilizatorul vede în timp real sumarul cumpărăturilor, prețul total al produselor, bugetul alocat, cât și lista făcută în prealabil pe site. La finalul sesiunii, plata este realizată instant, fără trecere pe la casele de marcat.
Alte premii speciale au fost acordate după cum urmează:
Fortech, trei premii speciale:
1) Echipa clujeană CodeBranch (Bondor Mihnea-Ștefan, Cavași Eduard-Paul, Cotoi Rareș-Andrei, Dragomir Vlad, Retegan David, Văcăraș Veronica) mentorată de Elena Bunciu de la Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, pentru aplicaţia Roadout:
Roadout este aplicaţia care ajută la rezolvarea o problemă esenţială în trafic, şi anume locul de parcare. Interfaţa prietenoasă oferă posibilitatea de a vedea în timp real locurile de parcare disponibile în tot oraşul, dar mai ales cele apropiate utilizatorului, în raport cu locaţia sa curentă. Odată selectat locul de parcare dorit, acesta are posibilitatea de a-l rezerva pentru 15 minute (cu posibilitate de prelungire în cazuri speciale), moment în care dispozitivul hardware montat pe locurile de parcare din oraş se va asigura de blocarea acestuia în timpul selectat.
2) Echipa bihoreană MOVE I.T. (Bădoi Ligia-Ionela, Ciaca Raul Ionuț, Derședan Denisa-Bianca, Stancu Mihai-Alexandru) mentorată la sediul Fortech din Oradea de Remus Pelle, pentru produsul Foodainer:
Foodainer este un recipient inteligent ce funcţionează pe baza unui cântar integrat. În momentul în care cantitatea produsului păstrat în recipient scade sub un anumit nivel, utilizatorul este anunţat prin intermediul aplicaţiei. Aceasta îi adaugă automat produsul pe lista de cumpărături şi, totodată, îi trimite o notificare sugestivă.
3) Echipa clujeană ITnovation (Borca Maria-Georgiana, Crișan Alexandru-Dan, Măgdaș Vlad-Marian, Vana Marc-Aurelius, Mocan Sergiu-Ioan, Teuțan Ștefan-Octavian ) mentorată de Robert Stein de la Accenture Industry X, pentru aplicaţia SafeWay:
SafeWay este un sistem complex de siguranță, conceput pentru a-l ajuta pe utilizator să conducă mai sigur, protejându-se atât pe sine, cât și pe cei din jur. Este realizat folosind tehnologii de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială.
Premiul Bosch România
Echipei clujene CloudR (Badea Maria Lorena, Cuibus Dorin Iosif, Hazsda Andrei Cosmin, Munteanu Matei Ioan, Stana Emanuel Gabriel, Trânca Miriam Bernadeth) mentorată de Andreea Tocanie de la Nagarro, pentru produsul Drivital:
Drivital este creat cu scopul de a reduce numărul de accidente rutiere produse din cauza oboselii sau a neatenției șoferului. Camera de pe bord monitorizează activitatea conducătorului auto şi, dacă este cazul, trimite un mesaj sonor șoferului pentru a-i solicita să-și sporească atenția la drum.
Premiul Accenture Industry X
Echipei clujene Otrix (Erdic Dragoș-Petru, Gavrilă Cristian-Ioan, Gligor Horia-Teodor, Munteanu Robert, Pop Cristina-Maria, Roșu Ovidiu-Marian) mentorată de Mihai Petrus de la Betfair România Development, pentru aplicaţia Nimble:
Nimble este o aplicație dezvoltată cu scopul de a eficientiza atât activitatea angajaților unui restaurant, cât și pe cea a clienților, pentru ca orice ieșire în oraș să fie mai plăcută.
Premiul Nagarro
Echipei Eaglescode formată din liceeni din șase oraşe diferite (Andrei Bogdan din Berlin, Germania, Bîrsan Gheorghe-Daniel din Târgu Jiu, Bodea Denisa din Cluj-Napoca, Buzgo Andrei-Ionuț din Baia Mare, Culcean Luca-Andrei din Satu Mare, Trifan Grigore-Gabriel din Tecuci), mentorată de timişoreanul Florin Laudat de la Nagarro, pentru aplicaţia Rreports:
RReports este o aplicație menită să faciliteze comunicarea dintre cetățeni și primării. Astfel, oricine poate să trimită sesizări către administrațiile locale într-un mod simplu și rapid, direct de pe telefonul mobil. Designul este intuitiv și modern, iar semnalarea problemelor este mai încurajatoare ca niciodată, urmând ca, după trimitere, rapoartele cu probleme să fie văzute pe platforma primăriilor, iar acestea pot să trimită un răspuns către utilizatorul care le-a semnalat.
Asociaţia “Descoperă-ţi pasiunea în IT” a mai acordat două premii speciale echipelor de studenţi:
1) Echipei Oryx, formată din clujenii Aron Andreea, Suciu Antonio-Mihai, Ursu Teodora şi Sandor Alexandra-Mirela şi sucevenii Todașcă Daniel şi Susciuc Anastasia, toţi studenţi în anul II la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, mentorată de Traian Lupan şi Bogdan Socaciu de la Nagarro, pentru aplicaţia Writeboard:
Writeboard este o platformă all-in-one, care sporește productivitatea prin îmbinarea elementelor necesare trecerii de la scrierea pe hârtie la cea digitală. Aplicația este adresată în mod special sistemului educațional, datorită modului eficient și modern de a lua notițe pe care îl propune, salvând astfel timpul irosit cu oscilarea între platforme.
2) Echipei SpaceY, formată din patru studenţi ai Universităţii din Oradea (Cîrlea Adrian-Marius, Mintas Alex, Mot Timotei Fabian, Szabo David-Erik), mentorată de Daniel Bran şi Adrian Mota, de la sediul din Oradea al companiei Fortech, pentru aplicaţia Intern Portal:
Intern Portal este prima aplicaţie dedicată exclusiv internshipurilor, venind în ajutorul persoanelor care sunt la început de drum în carieră. Este o aplicaţie prietenoasă, cu ajutorul căreia elevii, studenţii şi persoanele care vor să se recalifice pot găsi oportunități şi aplica pentru un internship în cel mai scurt timp. Totodată, aplicaţia se adresează şi companiilor care îşi pot face vizibilă oferta de internship într-un mediu uşor de folosit.
Titlul „Șeful de promoție Academia DpIT 2021”, însoțit de un premiu în valoare de 300 lei, a fost acordat elevului Radu Alexandru-Mihai din echipa BITLINE de la Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, care a absolvit Academia DpIT 2021 cu nivelul de competență Experimentat obținând cel mai mare punctaj.
Au fost premiate 76 de persoane – 52 de elevi, 10 studenţi şi 14 mentori, cu premii în sume de bani şi produse în valoare totală de 5.700 de euro.
2 Comments