Orice business cu interes în zona de online trebuie să utilizeze soluții de Cloud Computing pentru optimizarea fluxurilor de lucru. Descoperă ce înseamnă acest concept și ce impact are asupra unui business conectat la diferite ecosisteme de lucru digitale, pentru a realiza achiziții de business ce pot consolida poziția companiei tale în piață.
Ce înseamnă Cloud Computing?
„Cloud Computing” este un concept care a revoluționat modul în care angajații unei companii gestionează informațiile. În loc de stocarea datelor importante pe un HDD al unui laptop sau al unui terminal desktop, soluțiile de Cloud Computing propun menținerea lor pe platforme online securizate. Accesul în interiorul acestora generează o mulțime de avantaje, atât la nivel individual, cât și la nivelul întregii organizații.
Există diferite servicii de Cloud Computing, fiecare opțiune oferind niveluri specifice de control, flexibilitate și management al datelor:
- Software as a Service (SaaS) – permite conectarea utilizatorilor la aplicații rulate în cloud prin intermediul internetului.
- Platform as a Service (PaaS) – oferă un mediu optim în cloud pentru dezvoltarea de noi soluții software dedicate diferitelor nevoi.
- Infrastructure as a Service (IaaS) – infrastructură cloud ce permite optimizări de costuri operaționale, privind gestionarea volumelor de date.
Pentru a ilustra mai bine cum poate fi folosit Cloud Computing-ul într-o afacere, putem lua exemplul unei companii de retail. Aceasta poate utiliza SaaS pentru a rula software-ul de gestionare a stocurilor și a relației cu clienții, PaaS pentru a dezvolta și rula propriile aplicații de e-commerce și IaaS pentru a găzdui și gestiona site-ul web. Astfel, compania poate funcționa într-un mod mai eficient și la costuri optimizate, având totodată opțiunea de a se adapta rapid la schimbările din piață.
Beneficiile utilizării serviciilor de Cloud Computing în afaceri
Unul dintre principalele avantaje ale adoptării unor soluții de tip Cloud Computing în cadrul unei afaceri este reducerea semnificativă a costurilor operaționale. Investițiile inițiale în infrastructura IT pot fi foarte mari, mai ales pentru companiile mici și mijlocii.
Accesul la Cloud Computing presupune doar achitarea costurilor pentru serviciile de care o companie are nevoie, sub formă de abonament / pachet. Costurile legate de întreținere hardware și actualizare software se reduc astfel considerabil.
Mai mult decât atât, utilizarea soluțiilor de Cloud Computing asigură flexibilitate și scalabilitate pe termen lung. Această tehnologie permite ajustarea rapidă și eficientă a resurselor în funcție de necesitățile afacerii pe care o administrezi. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de stocare, sau de mai multă putere de procesare, astfel de resurse suplimentare pot fi obținute în timp real, fără a fi nevoie de investiții suplimentare în echipamente.
Accesibilitatea este un alt beneficiu major generat de accesul la soluții de Cloud Computing. Angajații tăi pot accesa fișierele și aplicațiile de care au nevoie de oriunde, cu o simplă conexiune la internet. Acest nivel ridicat de mobilitate asigură o creștere a productivității și permite implementarea cu succes a unui model de lucru de la distanță.
Cloud Computing asigură, de asemenea, continuitatea activității profesionale. În cazul unei inundații puternice sau al unui incendiu devastator, datele stocate în cloud rămân accesibile și securizate. Această tehnologie contribuie semnificativ la minimizarea pierderilor cauzate de un astfel de scenariu.
Cum integrezi soluțiile de Cloud Computing în afacerea ta?
Integrarea soluțiilor de Cloud Computing într-o afacere poate aduce numeroase beneficii, dar pentru a avea succes în această tranziție, este necesar să se urmeze câțiva pași importanți:
Evaluarea șI stabilirea obiectivelor afacerii. Acest proces implică înțelegerea volumelor reale de date, necesare pentru derularea operațiunilor zilnice ale afacerii, evaluarea necesităților de stocare și acces la aceste date, precum și identificarea tipului de software / nivelului de securitate necesar.
Alegerea furnizorului de soluții Cloud Computing. Odată identificate nevoile afacerii, este important să se aleagă un furnizor care poate satisface aceste cerințe. Compararea furnizorilor de servicii în funcție de preț, capacitatea de stocare, soluțiile de securitate cibernetică implementate sau suportul pentru clienți ajută la procesului de alegere.
Planificarea și implementarea migrării datelor. Transferul volumelor de date pe o platformă de tip cloud poate fi complex și necesită o planificare atentă, structurată pe etape-cheie: integrarea aplicațiilor de lucru în infrastructura cloud, monitorizarea procesului de migrare a datelor pentru a detecta și a rezolva rapid orice tip de eroare, trainingul oferit personalului pentru a se adapta la noul sistem operațional.
Monitorizarea și optimizarea performanței. Acest lucru poate implica ajustarea capacității de stocare / procesare în funcție de nevoile afacerii, asigurarea securității datelor și a rețelelor sau evaluarea cu o anumită frecvență a performanței furnizorului acestor servicii.
Accesul la soluții de Cloud Computing asigură beneficii variate pentru angajați și companie. Studiază opțiunile din piață și alege un furnizor de servicii ce îți poate oferi suportul de care ai nevoie, atât pe zona de implementare / integrare a noilor procese de lucru, cât și în etapa esențială a monitorizării performanței unui astfel de pachet.
foto: shutterstock.com