IT, Important

Soluții digitale la problemele momentului. Aplicații de la Cluj pentru fermieri, turiști sau zilieri

aplicatia prisma

Într-o lume dificilă, în care oamenii se confruntă cu provocări locale și globale parcă mai multe ca niciodată, elevii Generației Z vin cu soluții care de care mai ingenioase.

„Producția” de aplicații ale celor mai recenți cursanți ai Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”(DpIT) va putea fi cercetată joi, 3 noiembrie, de la ora 16, la sediul FSEGA.

Un detaliu inedit la această ediție a Expoziției Aplicațiilor DpIT este o categorie de utilizatori ai tehnologiei de ultimă generație preferată de elevi: fermierii.

De exemplu, pentru cei care au ca obiect de activitate creșterea animalelor, cursanții au creat aplicația Remote Shepherd. Este un sistem de virtual fencing în domeniul zootehnic, prin care este detectată locația animalelor, se încearcă păstrarea lor în perimetrul ales de proprietar, alertându-l pe măsură ce acestea părăsesc zona inițială.

De asemenea, FarmCheck pune la îndemână instrumentele necesare pentru administrarea unei ferme şi a angajaților săi, sub forma unei aplicații ușor de folosit.

România necunoscută, la un click distanță

O altă categorie de beneficiari ai „invențiilor” viitorilor IT-iști este reprezentată de turiști. Suntrip, de pildă, este o aplicaţie care pune la dispoziţie acestora, într-un mod captivant şi distractiv, rute de vizitat a zonelor necunoscute din România. Totodată, utilizând aplicația DetectUs ei ar putea fi informați despre existența animalelor în preajma lor. Aplicația poate fi, însă, de folos și unui centru Salvamont.

Aplicații pentru provocările marilor orașe

Trecând la problemele urbane, o altă aplicație care va putea fi cercetată la Expoziția DpIT 2022 este Crystal Clear. Practic, este vorba de un sistem automat de spălare a geamurilor destinat clădirilor mari de birouri. Ferestrele vor fi curățate impecabil prin pulverizarea agenților de curățare direct pe suprafața sticlei. Un alt avantaj major al folosirii aplicației ar fi reducerea considerabilă a numărului victimelor din această meserie.

Pentru cei care caută o soluție pentru reducerea timpului necesar pentru găsirea unei mese potrivite, plasarea comenzii și achitarea notei instant sau chiar vizualizarea în 360° a localului a fost creată aplicația IXI. Aceasta li se adresează restaurantelor ce vor să-și mărească comunitatea, în același timp eficientizând decursul unei ieșiri în oraș.

De asemenea, pentru cei care au telefonul mereu descărcat, TerraCharge este o aplicație care facilitează legătura cu stații de încărcare a acestor dispozitive amplasate în diverse puncte în oraș. Prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea să rezerve o cutie la o anumită stație și să plătească în prealabil pentru serviciile oferite.

Aplicație care militează pentru legalizarea muncii ziliere

Studenţii DpIT s-au gândit și la cei care muncesc prin sistemul de plată pe ziua de muncă, așa numiții zileri. Astfel, OMDA este o aplicaţie pentru angajări online care vizează în special slujbele de scurtă durată. Scopul realizatorilor proiectului este de a ajuta la legalizarea muncii ziliere.

Cel mai bun meșter, programat din aplicație

De asemenea, RService este o platformă unde poți închiria servicii de electrician, programator, instalator sau mecanic, totul într-un mediu sigur și flexibil, unde timpul utilizatorului contează.

În aceeași zonă se situează și aplicația BuildNow. Este o platformă pe care oricine poate găsi toate materialele de construcție căutate, la cele mai bune prețuri. Aplicația îi conectează pe consumatori direct cu furnizorii de materiale, punându-le la dispoziție o gamă variată de produse care te pot ajuta la construirea casei mult dorite. Aici se poate crea un cont fie cu rolul de client, fie de producător, aducând astfel firme, mari sau mici, într-un singur loc.

Aplicație pentru alegerea ținutei

O altă idee inedită le este destinată celor care au bătăi de cap cu alegerea ținutelor de zi cu zi. Astfel, FitMe este o reţea socială dedicată oamenilor cărora le trebuie un strop de inspiraţie în alegerea outfit-ului următor. Prin această platformă, userul poate să-şi găsească ținuta dorită pentru fiecare eveniment şi, totodată, abilitatea de a-şi comanda outfitul prin doar câteva clickuri.

În altă ordine de idei, pentru cei care se bucură de mișcare în aer liber organizând meciuri cu prietenii, SportUp este o aplicaţie care le oferă şansa de a planifica partide sau de a se alătura unei echipe potrivite.

Acestea sunt doar câteva din produsele tech care vor alcătui Expoziția aplicațiilor, programată pentru joi, 3 noiembrie, de la ora 16, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (strada Teodor Mihali, Nr.58-60) din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Evenimentul va marca finalul ediţiei 2022 a programului de educație practică Academia DpIT. Vor lua parte cei 120 liceeni şi studenţi participanţi din toată ţara care au dezvoltat, în ultimele șase luni, 20 de idei care promit să transforme lumea în una mai sigură, mai eficientă și mai „smart”.

„Investiția în educație și valori are efect pentru tot restul vieții”

La standurile absolvenților pot fi vizitate și testate aplicații tech aflate în stadiul de prototip, produse inovative cu utilitate în rezolvarea unor nevoi reale din diferite domenii precum siguranța şi confortul cetăţeanului, smart mobility, medicină, HoReCa, agricultură, educaţie, calitatea administraţiei publice şi protejarea mediului.

Juriul ediției este format din Prof.PhD. Simona Motogna, Vicepreşedinte Senat Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj (Preşedintele comisiei), Valentin Filip, Vice President Product Investments la Fortech, Ionuţ Muntean, Group Leader Innovation and University Cooperation la Bosch Engineering Center Cluj, Alexandru Luchiian, Software Engineer la Accenture Industry X, Florin Fleştea, Technical Lead la Nagarro România, Vlad Lazăr, Engineering Manager la Telenav, conf. Camelia Avram, Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Adrian Pintea, Inspector Școlar de specialitate Informatică la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, precum și Andrei Kelemen, Director Executiv al Cluj IT Cluster.

Am fost plăcut impresionat de seriozitatea cu care tinerii au tratat programul și competiția, chiar dacă asta a însemnat crearea de clipuri haioase și memorabile de prezentare. Mă bucur să văd că în fiecare an gradul de relevanță și maturitate al aplicațiilor crește. Am avut ocazia anul acesta să jurizăm produse ce au impact atât în activitatea companiilor, cât și în viața oamenilor. Știm cu toții că investiția cât mai timpurie în educație și valori are efect pentru tot restul vieții. Astfel, cu cât investim în abilitățile tinerilor de a înțelege nevoi, de a construi soluții potrivite și a crea afaceri în jurul lor, cu atât vom avea mai mulți actori ce vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat Valentin Filip, Vice President Product Investments la Fortech, membru al juriului.

Gestionarea inteligentă a resurselor și proiectarea sustenabilă a soluțiilor au stat la baza realizării majorității proiectelor prezentate.  Munca depusă an de an de Academia DpIT oferă generației tinere toate cunoștințele necesare pentru viitor, de la dezvoltare personală și lucru în echipă până la educație antreprenorială și informații despre procesul de implementare de la idee la produs”, precizează Alexandru Luchiian, Software Engineer la Accenture Industry X, de asemenea membru al juriului.

Expoziţia produselor tech va fi urmată la ora 17.30 de Festivitatea de premiere, în cadrul căreia se vor acorda diplomele de absolvire a programului și premiile pentru cele mai bune aplicaţii.Site creat de