IT

Probleme de contabilitate la administrarea unui magazin online? Iata care sunt solutiile specialistilor

keez

Comertul online a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani si continua sa infloreasca in Romania. Platile cu cardul in mediul online reprezinta in prezent intre 15% şi 25% din totalul tranzactiilor realizate la comerciantii care accepta si plata online in Romania, in timp ce in urma cu cinci ani procentul era de doar 5%.

Pentru a veni in intampinarea consumatorilor care au un apetit din ce in ce mai mare pentru cumparaturi pe Internet, din ce in ce mai multi antreprenori investesc intr-un magazin online.

Desi pentru utilizatori experienta shoppingului online este una usor de parcurs, putini stiu ca, de fapt, un magazin virtual intampina la fel de multe probleme ca unul real, in special in ceea ce priveste contabilitatea si gestiunea.

Fie ca esti antreprenor si detii un magazin online sau esti doar administratorul acestuia, iata care sunt cele mai comune probleme de contabilitate de care te poti lovi si ce trebuie sa faci pentru a le solutiona:

1) Emiterea bonului fiscal

Orice magazin online care incaseaza contravaloarea produselor vandute sau serviciilor prestate direct de la clienti, prin numerar, card bancar, tichete de masa, tichete cadou sau vouchere, este obligat sa detina o casa de marcat electronica cu ajutorul careia sa emita bon fiscal.

Insa, daca livrezi produsele clientilor printr-o firma de curierat, emiterea bonului fiscal nu mai este obligatorie, factura fiscala fiind suficienta.

2) Cum trebuie sa procedezi atunci cand un client returneaza un produs?

Clientii pot returna un produs achizitionat dintr-un magazin online in cel mult 14 zile calendaristice, indiferent de motiv. Returul de produse este una din cele mai des intalnite probleme de contabilitate in cazul unui magazin online. Politica de retur a unui magazin virtual implica emiterea unei facturi de stornare cu valoarea initiala a produsului vandut si returnarea sumelor incasate. Daca pentru produsele respective s-a emis bon fiscal, clientul va trebui sa inapoieze bonul, care va fi anulat ulterior de catre magazinul online.

3)  Probleme de contabilitate legate de cash-flow

3.1 De ce exista decalaje atat de mari intre emiterea facturilor si incasarea acestora?

De cele mai multe ori, in procesul de monitorizare a incasarilor din deconturile ramburs primite de la firmele de curierat, pot aparea decalaje, in mod special din cauza termenelor acestora, care pot fi destul de lungi intre decontarea tranzactiilor.

3.2 Supra-aprovizionarea si stocurile blocate

Atunci cand detii un magazin online, exista tot timpul riscul de a te aproviziona cu prea multa marfa si sa ramai cu stocuri blocate. Mai mult, unii furnizori nu primesc marfa inapoi decat in anumite conditii. Astfel, din punct de vedere economic, cheltuielile facute cu marfa nevanduta reprezinta, in fapt, o pierdere.

Este necesar sa monitorizezi constant sumele care trebuie platite furnizorilor, evolutia stocurilor, si sumele de incasat de la clienti. Informatiile ar trebui sa existe la contabil, insa din pacate, de cele mai multe ori, comunicarea intre antreprenor si contabil este ineficienta.

4) Schimbarile legislative

Daca nu esti mereu informat cu privire la schimbarile legislative, poti intampina diverse probleme de contabilitate. De exemplu, atunci cand a intrat in functiune split TVA-ul, multe persoane nu si-au dat seama ca, de fapt, trebuie sa plateasca in doua conturi o factura.

5) Pierderea documentelor

Doar pentru ca magazinul este unul virtual si nu ai contact fizic cu clientii, nu inseamna ca nu vei lucra cu acelasi numar de documente precum un magazin real. Pentru a te asigura ca nu se pierde nici un document important, trebuie sa ai pus la punct un sistem de organizare interna. Este necesar ca cineva sa fie tot timpul atent, pentru a identifica toate tranzactiile si a avea totul sub control.

Cum poti rezolva toate problemele de contabilitate ale unui magazin online intr-un mod simplu si eficient?

Cel mai simplu si eficient mod de a preveni si solutiona problemele unui magazin online este sa folosesti keez.ro, prima platforma de contabilitate online si instrumente de management din Romania!

Acum antreprenorii care detin un magazin online pot apela la un serviciu complet cu ajutorul carora se pot elibera de taskuri repetitive, avand mai mult timp si energie pentru cele cu adevarat importante pentru rolul lor!

Keez.ro aduce contabilitatea in secolul XXI, oferind servicii de contabilitate online si instrumente de management pentru IMM-uri, PFA si start-up-uri. Platforma keez.ro ofera antreprenorilor un set complet de functionalitati care ii vor ajuta sa castige timp si sa economiseasca resurse, pentru a se putea focusa pe activitatile cu adevarat importante pentru afacerea lor si pe dezvoltarea business-ului. Cu atat mai mult daca detii un magazin virtual, o platforma de contabilitate online si instrumente de management este exact ceea ce ai nevoie pentru ca problemele enumarate mai sus sa fie rezolvate usor si in timp util, fara ca tu sa fii nevoit sa aloci resurse suplimentare pentru asta.



1 Comment

  1. no, solutia pare destul de firava. exista cateva solutii pe piata ale caror nume nu doresc sa le scriu aici, care sunt mult mai avansate si mult mai bine structurate. nu e o platforma completa. mai degraba ceva basic.

Lasă un răspuns

Site creat de