Studentie

Profesoara Rodica Frenţiu din cadrul UBB Cluj a câştigat premiul de platină pentru caligrafie în cadrul unei expoziţii organizate în Hiroshima, Japonia

Rodica Frenţiu

Un cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai a câștigat Premiul de platină în cadrul ediției 2017 a Expoziţiei internaţionale de caligrafie japoneză CONNECT THE WORLD – Global Shodo@Yasuda de la Hiroshima (Japonia).

Prof. univ. dr. Rodica Frenţiu, director al Departamentului de Limbi şi Literaturi Asiatice din cadrul Facultății de Litere a UBB, a fost distinsă cu Premiul de platină la ediția 2017 a expoziției, după ce, în anul 2016, a primit „Premiul de aur” la aceeași manifestare.

Expoziţia, organizată de Yasuda Women’s University din Hiroshima, are ca scop fundamental promovarea dezvoltării caligrafiei japoneze la nivel mondial.

„Am început studiul caligrafiei japoneze cu ani în urmă, la ea acasă, din dorinţa de a-mi explica uimirea stârnită de un alt sistem grafic decât alfabetul şi de a-l înţelege cumva din interior. Dar, pe nesimţite, simpla scriere cu pensula a pictogramelor şi ideogramelor (shūji) s-a transformat în arta scrierii (shodō), linia neagră pe coala albă de orez revelându-mi nebănuite lumi… Iar Premiul de platină acordat lucrării mele de caligrafie „Memoria clipei” (瞬間記憶) îl primesc cu mare bucurie, ca un dar pentru încercarea personală de a înţelege arta caligrafiei japoneze”, afirmă prof. dr. Rodica Frențiu.

Dat fiind caracterul său restrictiv (condiţionat de specificitatea limbii), eclectic (prin învățăturile școlilor de caligrafie) și exigent (din cauza materialelor folosite – hârtie, tuş și pensulă), arta caligrafiei este practicată de puțini străini în afara spațiului nipon.

În aceste condiții, Premiul de platină obținut de reprezentantul Universității       Babeș-Bolyai la Expoziţia internaţională de caligrafie japoneză CONNECT THE WORLD – Global Shodo@Yasuda (Hiroshima, Japonia, 2017) reprezintă, în primul rând, o recunoaștere a înaltelor sale merite artistice într-o competiție dominată, în mod tradițional, de japonezi. În al doilea rând, Premiul de platină acordat recent pentru lucrarea „Memoria clipei” (瞬間記憶) vine și ca o reconfirmare a valorii artistice a artei practicate de Rodica Frențiu, apreciate anul anterior cu Premiul de aur.Lasă un răspuns

Site creat de