Studentie

Proiect de implementare demonstrativă în clădirile UTCN a unui sistem de monitorizare energetică

admitere 2019 universitatea tehnica cluj

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în parteneriat local cu compania de servicii energetice SERVELECT, derulează un proiect internațional de tip Orizont 2020 intitulat Demand Response on Blocks of Buildings – DR BoB. Proiectul constă în implementarea demonstrativă pilot în clădirile UTCN a unui sistem de monitorizare energetică și control agregat al curbei de sarcină.

Scopul DR BoB constă în introducerea și demonstrarea viabilității conceptului Demand Response (DR) ca mecanism funcțional de echilibrare pe piața de energie, prin implicarea utilizatorilor de rețea. Proiectul este primul de acest fel aplicat în clădiri, în ultimii 10 ani în România.

Demand Response este deja un mecanism funcțional în piața de energie în multe dintre țările vest europene, în USA și Asia. De asemenea, acordă un rol activ utilizatorilor de rețea și poate aduce în România un nou tip de serviciu energetic, actori noi pe piața de energie și instrumente financiare competitive și avantajoase pentru utilizatorii de rețea.

Prin punerea în practică a sistemului de monitorizare energetică și de control agregat al curbei de sarcină în clădirile UTCN, în conexiune cu instrumente de management energetic și o platformă de Demand Response adusă în proiect de Siemens UK, pe parcursul anului 2017 se va demonstra viabilitatea DR ca model de abordare al monitorizării serviciilor energetice, posibil de introdus în piața de energie din România.Lasă un răspuns

Site creat de