Social & Cultura, Important

Proiectul „Terapie prin Artă” revine cu ediţia de Crăciun. Pacienţii din spitalele clujene vor fi înveseliţi printr-o metodă inedită

Terapie prin Arta editie de Craciun 2

1.200 de pachete cadou se pregătesc zilele acestea pentru oameni aflați în spital. Ca într-un adevărat atelier al lui Moș Crăciun, punem bomboane colorate în punguțe, decorăm plase de cadou cu fundițe festive, agățăm panglici la globuri, repetăm momente artistice de pantomimă, alcătuim repertoriul muzical și ne pregătim să facem față emoțiilor de a vizita două spitale clujene, salon cu salon și cabinet cu cabinet.

Arta de a fi mai bun (nu neapărat de Crăciun) ne stă în fire încă din vara lui 2012, când s-a întâmplat prima ediție de Terapie prin Artă într-un spital, pe care am numit-o „Create.Act.Enjoy” și de unde ne-am păstrat numele asociației. De atunci, în fiecare an, mergem în spitale cu momente artistice, ateliere, concerte și cadouri pentru pacienți, ceea ce înseamnă că le oferim atât celor internați, cât și celor care lucrează în spitale ocazia de a trăi niște experiențe demne de ținut minte o viață întreagă. Ca dovadă, holurile Spitalului de Recuperare, ale Spitalului Militar și ale Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca sunt decorate cu fotografii din timpul activităților desfășurate de noi.

Anul acesta, pentru a doua oară, Create.Act.Enjoy realizează, pe lângă ediția de 4 săptămâni din vară, Ediția de Crăciun a proiectului de Terapie prin Artă, ediție ce poartă numele „Dorințe Împlinite”. În 18, respectiv 19 decembrie, toți cei pe care îi vom întâlni la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca vor primi pachete cadou de la mimi muzicali, tineri artiști care vor colinda toate saloanele și cabinetele cu momente artistice de pantomimă, însoțiți de o coloană sonoră „portabilă”. Ca și până acum, ne așteptăm să se înfiripe hore ad-hoc pe holurile spitalelor.

În plus, la Spitalul de Recuperare, pacienții și cadrele medicale vor avea ocazia să participe la un atelier hand-made în care să creeze decorațiuni de Crăciun, ascultând pe fundal muzică la pian. Pentru prima dată la Spitalul Militar, vom organiza un concert în interpretarea unor tineri absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, actuali colaboratori ai Operei Naționale din Cluj-Napoca. Cei trei muzicieni – soprană, bariton și pianistă – vor oferi un repertoriu de colinde, arii și duete din operă și operetă pentru pacienți și personalul medical.

Terapie prin Artă

Ediția de Crăciun „Dorințe Împlinite” a fost posibilă numai cu ajutorul comunității, din partea căreia am primit sponsorizări, donații, timp, susținere și încurajări. Ne-au sprijinit inițiativa ONG-uri, firme, companii, conducerea spitalelor și voluntari – între care medici rezidenți! O parte din bugetul ediției l-am strâns la evenimentul „Arta de a fi mai bun (nu neapărat de Crăciun)” – Transylvanian Donosphere (TDS). Întreaga implicare a comunității ne face să ne simțim privilegiați că am reușit să creăm un mediu de încredere reciprocă și bucurie de a colabora. Dincolo de definiție, terapia prin artă este despre întâlnirile între oameni – unii care au nevoie de ajutor, alții cărora le stă în putere să ajute.

Începând cu 2015, Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy a fost recunoscută drept cea mai amplă acțiune de gen din România, atât prin diversitatea activităților propuse, cât și prin numărul de beneficiari. Din 2012 și până acum, am interacționat cu peste 500 de pacienți în cadrul atelierelor creative și am vizitat peste 10.000 de pacienți, cadre medicale și aparținători prin intermediul intervențiilor artistice. Peste 20 de materiale video motivaționale au fost distribuite în comunitate cu scopul conștientizării importanței terapiei prin artă. Materialele foto-video rezultate în urma ediţiilor precedente se pot vizualiza pe site-ul oficial Create.Act.Enjoy sau pe canalul de Youtube – Create.Act.Enjoy.Citeşte şi:

Povestea tinerilor din Cluj care aduc bucurie bolnavilor din spitale printr-o metodă inedităLasă un răspuns

Site creat de