Studentie, Important

Prototip de Ventilator Mecanic de Urgență – conceput și fabricat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (FOTO)

Prototip de Ventilator Mecanic de Urgență - conceput și fabricat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

O echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Facultatea Construcții de Mașini, a realizat un prototip de Ventilator Mecanic de Urgență prin tehnologia 3D printing.

Acest Ventilator Mecanic de Urgențǎ (V_Ro_Covid) se bazeazǎ pe un balon de resuscitare manual, disponibil în comerț  și are acționarea mecanicǎ a balonului, ciclul de mișcare al brațelor fiind programat și executat în mod automatizat.

Aparatul a fost testat și în prezent se pot controla și  regla cel puțin 3 funcții vitale de respirație:

•    Frecvența respirațiilor, între 8 și 20 respirații pe minut (R/min); se poate selecta o valoare din 2 în 2;
•    Volumul de aer pompat în plǎmâni, între 200 și 800 ml, în funcție de greutatea pacientului; se poate selecta valoarea acestui parametru din 50 în 50;
•    raportul dintre timpii de inspirație / expirație (I/E), care în general este 1:2, dar poate fi selectat la una din valorile: 1/1, ½, 1/3 și ¼.

Prototipul ventilatorului V_Ro_Covid are display LCD pentru afișarea parametrilor de lucru și are 6 butoane, de unde medicul ATI poate selecta și programa valorile celor 3 parametri principali de lucru. Are de asemenea programatǎ și o alarmǎ audio.

Toate componentele specifice au fost fabricate prin tipǎrire 3D în laboratoarele Universitǎții Tehnice din Cluj-Napoca, iar componentele electrice și electronice au fost achiziționate din comerț.

În această etapă, este necesarǎ o evaluare a acestui ventilator și derularea rapidǎ a procedurilor de omologare, pentru a putea îmbunǎtǎți prototipul și a-i crește funcționalitatea, prin adǎugarea componentelor periferice și integrarea acestora în sistemul de comandă al ventilatorului.

Se pot adǎuga sistemele periferice de alimentare cu oxigen, filtru HEPA, circuit de expirație, umidificator al aerului, etc. Toate acestea se vor putea adăuga numai la solicitarea și în colaborare cu medicii ATI.

Prototipul nu concurează produsele medicale de acest tip realizate de firmele consacrate ci reprezintă o posibilă soluție la rezolvarea problemelor legate de aceastǎ crizǎ majorǎ.

Costurile de concepție și fabricare ale acestui prototip de ventilator au fost suportate de cǎtre Universitatea Tehnicǎ din Cluj-Napoca.

Dezvoltǎrile ulterioare și fabricația de serie dupǎ omologarea ventilatorului V_Ro_Covid, se vor putea realiza fie în cadrul UTCN, fie pot fi transferate cǎtre o firmǎ industrialǎ, reprezentanții UTCN asigurând coordonarea de pregǎtire a fabricației de serie.

Echipa formată din Prof.dr.ing. Nicolae Bâlc, Sef l.dr.ing. Dan Leordean, Drd. Eugen Guțiu, student Alexandru Sterca  și tehnician Gheorghe Vele, a proiectat un ventilator mecanic de urgență destinat strict pentru situații de urgențǎ, cum este cazul pandemiei cauzatǎ de virusul COVID-19.

Decanul Facultății Construcții de Mașini, Prof.dr.ing. Nicolae Bâlc menționează că ”ideea a pornit de la necesitatea de a susține sistemul medical în cazul epidemiei de Coronavirus moment în care ar putea fi insuficiente ventilatoarele profesionale disponibile la secțiile de terapie intensive, din spitalele din România. La recomandarea domnului Rector Prof.dr.ing. Vasile Topa, am trimis propunerea acestui proiect de ventilator la Ministerul Educației și Cercetǎrii, am fost sunați de reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și am fost încurajați sǎ demarǎm acest proiect”.1 Comment

 1. Inteleg urgenta realizarii unui ventilator mecanic dar sunt ingrozit de creatia „fruncei” inteligentei tehnice romanesti: o masinarie empirica imprecisa demna de un proiect pentru clasa 6-a. Ca un fost profesionist care a lucrat in sala de operatie/ anestezie, ma indoiesc ca bratele alea mecanice imprecise vor stii exact cat aer/ oxigen vor impinge in plamanii bolnavului – dupa cum vedeti, peretii Ambu bagului se pliaza neregulat. Nu inteleg cum bratele alea mecanice vor doza exact cantitatea de aer pe care o scot dintr-un balon elastic prin compresie- totul pare haotic de imprecis.
  In plus, extremitatea de plastic transparenta la care trebuie conectat tubul de intubatie se misca atat de tare incat va cauza traumatisme laringo-faringo-traheale ce vor cauza un edem grav pacientului si cel mai probabil vor face ca tubul sa iasa afara. Probabil ar fi fost prea complicat tehnologic sa creem un piston care ar fi fost mai fiabil si intr-adevar ar putea fi facut sa ajusteze cantitatea de aer pana la ml (fiind ceva ieftin, urgent si simplu ignoram alte functii avansate cum ar fi CPAP).
  Produsul asta trebuie creat interdisciplinar: de un inginer bun si de un ATI-st antrenat in terapia respiratorie, care stie sa foloseasca un ventilator mecanic avansat, nu pe ala simplu din sala de operatie care e folosit numai ptr cateva ore in sala.
  Afisajul ala LCD care atarna arata ca o alta fusareala romaneasca neterminata care imi aduce aminte de o stire de la inceputul anilor 90 unde aratau un om in varsta si telecomanda televizorului sau: un bat lung cu care apasa butoanele tv-ului de la vreo 2m distanta.
  Am mai vazut si alte ventilatoare mecanice „simple si ieftine” create in aceasta perioada de criza de alti ingineri de pe mapamond dar al nostru arata de departe cel mai jenant.
  Inteleg intentiile bune dar asta e un produs empiric care poate face mai mult rau decat bine; sa nu uitam ca numai 20% din cei pusi pe ventilator din cauza coronavirusului supravietuiesc. Sa-i mai si conectezi pe saracii pacienti la o masinarie jucarie gen Mickey Mouse mi se pare inacceptabil.
  Numai parerea mea.

Lasă un răspuns

Site creat de