Studentie

Răspunsul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca referitor la reportajul difuzat de France 2

Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca își exprimă surprinderea privind faptul că, în reportajul realizat de o echipă de jurnaliști ai televiziunii France 2 și difuzat în data de 7 aprilie 2017, imaginea sa a fost asociată cu unele nereușite profesionale ale unor tineri rezidenți dintr-un spital francez, care nu erau toți absolvenți ai universității noastre.

Subliniem faptul că UMF „Iuliu Haţieganu” apreciază interesul studenților din Franţa şi din alte ţări, pentru învățământul medical clujean, considerându-l un avantaj care contribuie la atmosfera multiculturală din universitatea noastră.

La ora actuală, UMF „Iuliu Haţieganu” este universitatea cu cel mai mare număr de studenţi cetăţeni străini din România, peste 2200, provenind din 64 de țări. Programul de studiu în limba franceză a fost înfiinţat în octombrie 2000. După 2007 a crescut numărul studenţilor proveniţi din state membre ale UE, în special din Franţa (în prezent sunt peste 900).

Acceptarea la studii pentru studenţii străini din ţările membre UE şi non-UE se face în cadrul unei competiţii, pe baza evaluării dosarelor candidaţilor şi a interviurilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulamentele universităţii.

La admiterea din acest an universitar la Facultatea de Medicină s-au depus 451 de dosare pentru 120 de locuri, concurența fiind de 3 candidaţi pe un loc.

Interesul studenţilor străini pentru UMF „Iuliu Haţieganu” se datorează în mare parte tradiţiei şi calităţii recunoscute a şcolii noastre, dar şi organizării universităţii după modelul marilor şcoli medicale din vestul Europei.

Motivele care determină interesul studenţilor francezi pentru România, respectiv pentru UMF „Iuliu Haţieganu” sunt calitatea învăţământului medical românesc și a actului didactic, infrastructura de nivel european, modalitatea de selecţie, caracterul pronunțat aplicativ al învăţământului medical clujean care îmbină teoria cu practica încă din primul an de studiu, relaţia de parteneriat dintre cadrele didactice şi studenţi, învăţământul clinic axat pe pacienţi, posibilitatea de a efectua stagiul clinic direct la patul bolnavului, precum și cadrele didactice cunoscătoare de limbă franceză.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca înțelege că piața serviciilor de educație este concurențială, dar acest fapt ar trebui să determine o creștere a calității serviciilor și nu etichetarea nejustificată a unei universități ca fiind mai puțin performantă.

Accentuăm faptul că procesul de învățământ, curricula și stagiile practice au fost evaluate de către organisme internaționale, precum EUA (European University Association), CIDMEF (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française), CIDPHARMEF (Conférence Internationale des Doyens des Facultés de Pharmacie d’Expression Française), CID-CDF (Conferinţa Internaţională a Decanilor Facultăţilor de Chirurgie Dentară de Expresie Franceză) şi au fost considerate în conformitate cu standardele europene. Suntem prima universitate din estul Europei care a primit certificatul de calitate „Label CIDMEF”.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” a avut și va avea întotdeauna o atitudine deschisă față de reprezentanții media. În ultimii ani,  presa franceză și-a manifestat constant interesul pentru învățământul medical clujean, realizând multiple vizite și reportaje pe această temă. În noiembrie 2016, ultima vizită a jurnaliștilor din cadrul aceluiași trust de presă, France TV (France 5), s-a concretizat printr-o serie de reportaje difuzate în cadrul emisiunii Magazine de la Santé, care au relevat în mod pozitiv activitatea universității noastre.

UMF „Iuliu Haţieganu” depune toate eforturile pentru a creşte calitatea profesionalizării și pentru a forma medici competenți care să servească în mod adecvat comunitățile în care vor profesa.” au transmis reprezentantii UMF Cluj.



1 Comment

  1. Au dreptate studentii aceia, platesti 5000€ pe an sa fi coniderat o sursa de venit (ca orice turist ce merge intr o tara saraca si traieste de pe urma turistilor). Piata imobiliara „iubeste” strainii pentru ca „platesc bine”. Umf ul ii iubeste pentru ca platesc taxe si taxe de studiu si alte taxe ce arata inflexibilitatea sistemului romanesc (imagineaza ti ca ai o problema si trebuie sa platesti cam 9 lei pe ora de absenta „nemotivata” asa cum e cazul daca nu ai sansa sa te fi lovit vreo masina si sa ajungi in sectia de ATI sa aduci motivare de la spital si contrasemnata de doctorul univ./da nu ai voie sa racesti decat pe bani)
    O alta problema apare cand incepi sa inveti romana cat sa intelegi ce barfe se zic despre straini si cat de prosti sunt ei si ce tari sunt romanii si cum ca oul in romania si a luat forma si sa se simt onorati ca au ajuns aici si nu la ei ca doar la cluj sunt doar cei mai buni ce trec printr o admitere dura… de parca nu s ar sti ca toti cei ce nu pot la cluj dau la oradea si se transfera, a da mi am amintit ca nu se prea vorbeste despre asta(sau raman acolo ca doar e alta universitate de prestigiu in top 2 in lume doar usor in spatele clujului si a celorlalte din romania in care domina respectul fata de studentii romani si straini). Tot la cat. respect aflii ca strain ca nu ai: vestiar hartie igienica sapun dezinfectant manusi si alte articole de lux neesentiale unui spital doar sa apara in presa mandria decanei ca sunt studenti ce au donat spitalului asemenea produse luxuriante si ca acum e mai satisfacut mediul universitar clujean(in spitalul meu e asa: in fiecaresalon sunt pe perete 3 cutii de manusi a cate 100 buc pe marimi s, m, l plus 2×500 ml sapun+ 2×500ml dezinfectant (sunt si la chiuveta).
    Alta diferenta e ca in vest daca e prost cursul nu merge nimeni daca e bun se merge si daca ai vreo problema zilnica de la 8 la 11 poti merge fara proble.e cu alta grupa (chiar esti incurajatsa lucrezi si sa ai un minijob/hobby ca student) (si printr un act de sadism profii sunt incantati ca primesc intrebari si isi cer scuze daca gresesc si nicivorba sa zica: iar am cu francezii si o sa ma termine cu intrebarile lor) singurul lucru ce mi lipseste cu devarat de la cluj sunt cursurile de la 18 la 20 sau cursurile de 3/4 ore (unele fara pauza) ca asa cu 45 de minute e mai greu sa adormi, la unele chiar stai si se intampla ceva diabolic si mai si inveti ceva in loc sa aflii noi metode de somn sau de a parea ca esti treaz.
    Bun asta ar fi doar rezumatul unor probleme, s ar putea face o carte de vreo 400 de pagini cu tot ce ar reprezenta lipsa de calitate a vietii studentesti in cluj/romania. Si ca ideie in vest nimeni nu se lauda ca universitatea lor e cea mai tare ci cu ce realizeaza (si asta nu include „prima” aplicatie ce e un esec total si risipa de timp si memorie de stocare).
    In incheiere doresc sa urez umfului un somn linistit sub plapuma gloriei ca locul lor in lume de neatins prin prisma realizarilor lor deosebite in romania si europa iar prin acestea si nu prin preturi mai mici sau locuri limitate in universitatiile din vest, vor atrage in continuare studenti straini care nu au de unde sa stie in ce se baga.

Lasă un răspuns

Site creat de