Social & Cultura, Important

Relaxarea măsurilor nu înseamnă ignorarea prezenței virusului SARS-COV-2

Ce trebuie să ştim pentru a ne proteja de noul Coronavirus (Covid-19)

Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului au luat o formă mai ușoară, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ignorăm prezența virusului.

Reacția oamenilor la relaxarea restricțiilor trebuie să fie una responsabilă și tratată cu seriozitate. Purtarea măștii în spațiile închise și păstrarea distanței minime sunt cele mai importante măsuri implementate și pe care fiecare persoană trebuie să le aplice.

Aceste restricții iau o formă mai ușoară, tocmai pentru că suntem considerați responsabili. Dacă ni s-a oferit posibilitatea de a ieși din casă, de a ne relua activitatea la job, dar cu anumite recomandări, nu ar trebui să fim indiferenți la ceea ce ni se spune, pentru că în folosul nostru ne sunt toate acestea. Trebuie să fim prudenți în felul în care ne comportăm atunci când ieșim din casă pentru că există riscul să ne întoarcem la familie infectați cu virusul și să-i punem și pe ei în pericol.

În România, unii oameni au înțeles ce înseamnă impunerea unei stări de alertă cu unele restricții mai puțin severe decât cele din timpul stării de urgență și se comportă ca atare: poartă masca, păstrează distanța, se spală și se dezinfectează pe mâini. Alții, care nu conștientizează pericolul în care se află din relaxarea măsurilor au înțeles că virusul a dispărut, ceea ce este total greșit. Acest gen de persoane nu respectă distanța minimă, se adună în grupuri mari de prieteni unde riscul de răspândire este unul foarte mare, nu poartă mască și unii nici nu mai cred în existența coronavirusului.

Revoluția educării după coronavirus

„Părinții mei dețin un magazin. Zilnic se află la serviciu, interacționează cu foarte mulți oameni, dar nu le este frică de faptul că ar putea să contacteze virusul pentru că respectă toate regulile implementate: poartă mască și mănuși, nu lasă persoanele fără mască să intre în magazin, numărul clienților care intră este restricționat pentru a se putea păstra distanța minimă, la casa de marca este montat acel panou de protecție. Nu aș putea vorbi la fel despre toți românii. De câte ori ies din casă, văd terasele pline de oameni, nerespectând numărul maxim de patru persoane care pot sta la o masă, la unele magazin observ cozi de oameni unde distanța minimă nu este respectată, suflându-și unul în ceafa celuilalt.

Un alt lucru care m-a surprins și m-a făcut să înțeleg că unii oameni nu sunt conștienți în ce pericol ne aflăm, a fost o întâmplare de la magazinul părinților mei. Eram acolo și îi ajutam să descarce marfa din bus. Un domn foarte grăbit, fără mască pe față, a vrut să intre în magazin. Mama i-a explicat că nu îl poate lăsa să intre fără mască, iar acesta s-a enervat și a început să țipe că suntem încuiați la minte și orbi pentru că acest virus nu există.

Părerea mea este că nu toți oamenii ar trebui să se bucure de aceste relaxări pentru că inconștiența lor ne poate costa și pe noi, cei care avem grijă și respectăm regulile. Putem să ne infectăm din cauza acestor persoane, dacă ei nu păstrează distanța și nu poartă mască.”, a declarat Andra, studentă în România.

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari orașe din România, iar regulile impuse ar trebui respectate cu maximă strictețe pentru că se riscă îmbolnăvirea mai multor persoane odată, populația fiind una mare. Maria este o studentă la o facultate din Cluj-Napoca. Aceasta și-a petrecut ultimele luni în Cluj. Din spusele acesteia, în unele situații măsurile sunt respectate ca la carte, iar în altele doar de fațadă.

„Distanța nu este păstrată cum trebuie, în majoritatea locurilor, cum ar fi pe trotuare, în piață etc. La cozile de la magazine se păstrează distanța, dar în magazin nu se respectă acest lucru aproape deloc. Masca se poartă peste tot, însă unii o țin sub nas sau chiar sub bărbie câteodată. În autobuz am observat că sunt locuri marcate cu x pe care nu poți sta. Nu circul foarte des cu autobuzul, dar când am fost nu erau oameni în picioare, ci doar pe locurile nemarcate. Legat de cum se comportă oamenii la terase, la mese erau doar câte patru locuri,într-adevăr, dar nu era respectată distanța dintre mese.

La începutul stării de alertă, la intrările în spațiile comerciale, se aflau persoane care îți măsurau temperatura și restricționau numărul de persoane, dar acum foarte rar se mai întâmplă să fie câte un paznic care să verifice temperatura celor care vor să intre. Doar în Mall am observat că se respectă numărul maxim de persoane care pot intra în magazine.”

Nici în celelalte țări nu putem spune că totul este făcut ca la carte. Unele reguli se respectă, iar altele nu. Spre exemplu, în Italia se respectă cu strictețe purtarea măștii, dar distanțarea socială nu mai există în autobuze în jurul orelor de vârf.

„Se păstrează distanța dintre persoane în majoritatea cazurilor, iar masca este purtată cu strictețe. În autobuz, călătorii nu se așază pe scaunele bifate cu x, dar la orele de vârf mulți oameni stau în picioare, unul lângă altul. La terase, de obicei, nu sunt mai mult de trei-patru persoane la masă. Foarte rar mi s-a întâmplat să văd grupuri mai mari.

La cozile de la magazine este respectată distanța. Unele spații închise au un număr maxim de persoane care pot intra (biserică, coafor, frizerii, birouri, instituții de stat și magazinele de colț). În sălile de fitness, fiecare persoană trebuie să poarte mască și sunt programate la ore fixe, în așa fel încât numărul oamenilor din incintă să permită respectarea distanței.”, a declarat o româncă stabilită în Italia.

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei coronavirus? Sfaturi pentru cei sănătoși

La o primă vedere, locuitorii din Franța par să respecte toate regulile impuse. Cum nu totul poate fi perfect, întâmpinăm și aici anumite greșeli pe care le fac oamenii. Grupurile mari de la terase fac imposibilă păstrarea distanței recomandate.

„Majoritatea oamenilor sunt calmi, respectă regulile. Se păstrează, atât cât e posibilă, distanța de un metru între oameni. Masca este purtată întotdeauna, mai ales în mijloacele de transport în comun. La terase se păstrează distanța, în afara situațiilor în care se vine în grup de prieteni. În magazine nu este aglomerație, deci nu există un număr maxim de persoane care pot intra, cel puți nu în perioada asta. Când situația era mai dificilă, într-adevăr, erau restricții în acest sens. În schimb, în farmacii există o limită maximă a numărului de persoane care pot intra, probabil pentru că spațiile sunt mai reduse ca dimensiune.”, a spus o româncă plecată la studii în Franța.

În Danemarca am putea spune că se menține sănătatea mentală a cetățenilor. Nu este considerată o necesitată purtarea măștii și a mănușilor, iar distanța se păstrează doar între necunoscuți. Acest lucru ar putea duce la o răspândire mai alertă a virusului, dar contează faptul că oamenii rămân calmi și nu scapă situația de sub control.

„Oamenii aici se comportă normal. Nu simți în jur stare de panică sau frică. Se păstrează distanța recomandată, dar mai mult între necunoscuți, să fiu sinceră. Majoritatea oamenilor aici nu poartă mască sau mănuși și nici la începutul carantinei nu i-am văzut purtând.

În Danemarca, numărul maxim de persoane care pot sta la o masă este de 15, iar în spațiile închise depinde de suprafața fiecărui loc. De când s-au deschis restaurantele și barurile, vad zilnic foarte mulți oameni la terase. Înainte de a se deschide acestea, erau foarte mulți în parcuri. Acum sper că nu transmit ideea că în Danemarca nu a fost luată în serios situația, ba din contră. S-a intrat la timpul perfect în carantină, spitalele au fost pregătite devreme, oamenii respectă regulile de igienă, iar poliția se asigură că toate cele recomandate sunt puse în practică.”, a declarat o studentă româncă din Danemarca.

Putem observa care este obstacolul comun în combaterea răspândirii virusului. În majoritatea țărilor,  terasele și parcurile aglomerate fac imposibilă păstrarea distanței recomandate. Din cele relatate ne putem da seama că România poate a făcut o greșeală în ceea ce privește intrarea în starea de urgență. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat mai devreme, poate numărul cazurilor nu ar mai fi fort atât de mare. Ce observăm bun în alte locuri, dar și riscant în același timp, este păstrarea calmului și reluarea unei vieți normale: fără mască sau fără teama că virusul poate fi contactat. Acest lucru l-am observat la Danemarca.

Este important să fim conștienți de pericolul în care ne aflăm și să respectăm ceea ce ni se recomandă. În România observ o greșeală a oamenilor: unii sunt prea panicați, iar alții sunt mai relaxați decât ar trebui.



Lasă un răspuns

Site creat de