Social & Cultura, Important

REPORTAJ | Terapia asistată de câini – o alternativă de succes pentru persoanele cu probleme din Cluj-Napoca

Dog Assist

Se spune că prietenul cel mai bun al omului este câinele. Acest lucru poate să fie o certiudine, mai ales când câinele poate să devină câinele tău de terapie.  După cum fiecare ființă de pe această planetă are caracteristicile ei specifice, la fel este și în cazul câinilor.

Probabil destul de multă lume a auzit de terapia asistată de animale, cu siguranță iubitorii de animale știu despre ce este vorba. În Cluj-Napoca, a fost înființată o activitate care pune în prim plan armonia dintre oameni și animale, este vorba despre Asociația Dog Assist – Terapie Asistată de Animale. Dog Assist este o asociație care a fost înființată oficial în 2013, însă ideea și munca a început în 2012. Totul a pornit de la dragostea lui George Mosoia, actualul președinte al asociației pentru câini și o experiență de 20 de ani de voluntariat alături de copii.

Inițiatorii au dorit să dezvolte o astfel de activitate deoarece efectele benefice ale terapiei asistate de animale au fost demonstrate pe parcursul anilor în tratamente precum cele vizând deficite motorii, emoționale, atenționale, motivaționale, dar și în rezolvarea unor probleme de relaționare, în facilitarea integrării sociale, în scăderea nivelului de anxietate și stres în general și îmbunătățirea calității vieții.

Echipa Dog Assist este una multidisciplinară, formată din voluntari – oameni și căței. Cuprinde specialiști terapeuți (psihologi, psihopedagogi, psihoterapeuți, kinetoterapeuți), instructori canini, echipe de terapie asistată de animale – conductor canini și câini de terapie – , medici veterinari, dar și alți specialiști care ajută la dezvoltarea asociației, care muncesc pentru a arăta oamenilor beneficiile interacțiunii om-animal, dar și pentru a populariza terapia și activitățile asistate de animale.

Printre activitățile pe care asociația le desfășoară în demararea și implementarea de proiecte în domeniul interacțiunii om-animal se numără:

  •  Oferirea de programe de intervenții asistate de animale (terapie asistată de animale și activități asistate de animale);
  • Formarea de noi specialiști – terapeuți și echipe de terapie om- câine;
  • Educarea comunității cu privire la intervențiile asistate de animale și beneficiile acestora, modalitatea optimă de interacțiune om-animal, dar și cu privire la deținerea responsabilă a animalelor de companie;
  • Demararea, participarea și diseminarea proiectelor de cercetare în domeniul terapiei asistate de animale.

20160907 090148

Echipa are și două vedete, cele mai îndrăgite personaje, este vorba despre cei doi labradori Bes și Dersou, câinii sunt energici, extrem de iubăreți și dornici de a interacționa în orice moment cu o ființă umană, dar în același timp sunt destul de inteligenți care au parcurs mai multe niveluri de dresaj sau examene pentru câini de companie.

Pentru ca un câine să devină câine de terapie, acesta trebuie să treacă printr-un proces de pregătire ce presupune mai mulți pași. Important de menționat este că pregătirea nu presupune doar dresajul cățelului – câinele se pregătește alături de conductorul său canin, cel împreună cu care va forma echipa de terapie și alături de care va participa la toate ședințele de lucru sau de terapie. Pregătirea începe de fapt cu o evaluare în care sunt urmărite caracteristicile esențiale pe care un viitor câine de terapie ar trebui să le dețină, dar și relația pe care o are cu conductorul său. Acest lucru este important deoarece pregătirea se face în echipă. Rolul conductorului canin este acela de a fi atent la semnalele pe care câinele le transmite pe parcursului ședinței și este responsabil de bunăstarea câinelui – o componentă esențială a muncii pe care echipa o depune.

Dresajul unui câine de terapie presupune două tipuri de dresaj – dresajul de bază, care este obligatoriu făcut prin metode pozitive și dresajul specializat pentru terapie. Contextele terapeutice sunt diferite în fiecare zi prin natura stimulilor pe care câinele îi întâlnește – sunete pe care le pot scoate benficiarii, mișcări atipice, mirosuri, atingeri mai puternice, etc. Din acest motiv pregătirea câinelui este esențială,dar și a conductorului său canin pentru a evita accidente atât față de beneficiar, cât și față de câine.

Procesul de pregătire este unul intens și necesită alocarea de timp din partea conductorului canin (dresajul de bază are o durată aproximativă de 2-4 luni, în timp ce dresajul specializat pentru terapie poate dura între 9-12 luni). În ceea ce privește dificultatea, la nivelul SUA, spre exemplu, mai puțin de jumătate din câinii care se pregătesc pentru a deveni câini de terapie trec examenul. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu sunt niște câini buni, ci că acest tip de activitate nu este potrivit pentru ei – la fel cum nici noi nu avem afinități pentru orice meserie.

De-a lungul timpului foarte multe cercetări științifice a aratat că simpla prezență a unui animal poate să influențeze starea unei persoane. De multe ori poate nu suntem atenți nici la oamenii din jurul nostru și nu observăm că ne pot influența comportamentul, la fel este și în cazul animalelor. Mulți oameni poate nu sunt prea receptivi la stimulii din jurul lor. În acest sens prin activitatea lor, Dog Assist dorește ca oamenii să ajungă să vadă beneficiile pe care interacțiunea cu animalele  le au asupra stării lor de bine, fie că e vorba de terapie sau activități asistate de animale, cu un câine  special pregătit, fie că e vorba de animalul de companie de acasă. De aceea, prin diferite activități asociația încearcă să educe atât copiii, cât și adulții despre felul corect în care ar trebui să se întâlneacă cu un câine, despre cum ar trebui interacționat cu el, dar și să îi educe pentru a le înțelege comportamentul și nevoile. În acest fel, cu siguranță persoanele se vor simți mai apropiate de câinii lor, le va fi mai ușor să relaționeze cu orice cățel, pentru că vor înțelege ce le transmite acesta.

DSC1341

Scopul nostru este să creăm premisele pentru interacțiuni sigure cu câinii noștri, pentru ca atât iubitorii de animale, cât și cei mai reticenți să aibă parte de interacțiuni pozitive și comunitatea să rivească astfel câinele prin prisma unui nou statut – de coterapeut în munca noastră. – spune Camelia Mosoia, coordonator programe Asociația Dog Assist.

Avem nevoie de terapie asistată de animale?

Cu siguranță da, mai ales în situațiile în care dorim să trecem mai ușor peste unele situații dificile, dacă dorim să scăpăm de stres, sau pur și simplu pentru relaxare. Terapia asistată de animale este folosită cu succes pentru toate grupele de vârste, de la copii la adolecenți, la adulți și vârstnici. De asemenea, aceasta funcționează atât în cazul persoanelor diagnosticate cu diferite deficiențe sau dizabilități fizice și/sau mentale (unde ajută prin diferite programe de recuperare), cât și în cazul persoanelor tipice (prin programe de dezvoltare personal, spre exemplu, grupuri de suport etc).

Expertiza echipei Dog Assist de lucru cuprinde o arie vastă de tulburări, precum neuro-motorii, tulburări de spectru autist, sindrom Down, depresie, anxietate, fobie, cu categorii de vârstă diferite.

Rezultatele apar la fiecare caz după cum se poate vedea și din exemplele următoare:

  • În cazul unei adolescente diagnosticate cu depresie și anxietate socială, care nu mai dorea să iasă din casă, s-a lăsat de școală, nu avea prieteni și nu făcea nici unul dintre lucrurile care para fi obișnuite, după 1 an de terapie asistată de animale aceasta a ajuns sa își reia viața de tânăr – să meargă la școală, la sală, să iasă în oraș, să meargă cu taxiul și să învețe să conducă – lucruri de neconceput pentru ea înainte să înceapă terapia.
  • În cazul programului de terapie asistată de animale pliat pe kinetoterapie derulat la Grădinița Malteză, copilașii – diagnosticați cu deficiențe neuromotorii și mentale associate au început să progreseze de la ședință la ședință, îmbunătățindu-și motricitatea fină și grosieră, echilibrul, postura, dar și mersul. Pe lângă acestea, ei au o stare generală mai bună, sunt mai încrezători în ei și se bucură de fiecare moment petrecut alături de Bes, căruia după prima întâlnire i-au compus și un cântecel.
  • În munca cu copilașii diagnosticați cu tulburare de spectru autist sau note de autism, rezultatele au apărut rapid, cu progrese pe verbalizare, socializare, contact vizual, inițierea de interacțiuni sponante și jocuri, dar și la nivel de comportament.

Ceea ce motivează și determină echipa să continue munca sunt rezultatele care se văd – fiecare mic progress, fiecare zâmbet e un motiv în plus de investiție și muncă pentru a dezvolta acest domeniu. Dedicarea pentru scopul echipei este remarcabil, unul dintre voluntarii asociașiei spune că: O zi în cadrul asociației Dog Assist începe la 8.30 când apare primul copil. Ținut de mânuță de mama lui face pași mici și veseli să își întâmpine câinele preferat Bes. Și astfel, cu zâmbetul pe buze începe prima activitate în camera de terapie. Iar ziua devine tot mai frumoasă când auzi râsul unui copil și vezi bucuria pe fața lui când pleacă. La 19 seara pleacă ultimul copil, își ia rămas bun de la Bes și se închide ușa camerei de terapie. Iar in tot acest timp, în spatele ușii biroului administrativ este o continuă forfotă pentru a găsii soluții pentru diverse probleme.” a declarat un voluntar al asociației.

13533341 838634022934575 4758552603580283582 n

Cât privește organizarea și desfășurarea unei astfel de acitivități se poate spune că terapia asistată de animale este o terapie complementară. Acest lucru înseamnă că ea se pliază pe o terapie standard. Ședințele de terapie se desfășoară după planul de intervenție realizat de terapeut, însă activitățile sunt gândite astfel încât să implice câinele de terapie.

  • spre exemplu, dacă se lucrează pe verbalizare, copilul este încurajat să rostească numele câinelui, să îi dea comenzi
  • pe partea de motricitate, beneficiarul poate să îi arunce mingea, să se plimbe alături de el, să deschidă și să închidă catarame de la hamul cățelului, să îi pregătească mărgele etc.

În cadrul procesului de terapie, câinele devine liantul dintre terapeut și beneficiar, oferind un plus de motivație acestuia din urmă. În același timp, este o sursă de suport și dragoste necondiționată, o prezență care nu judecă și oferă feedback imediat. Contextual terapeutic devine mai natural și totul se transformă într-o joacă alături de câinele de terapie.

După cum se poate vedea, terapia asistată de animale aduce beneficii pe toate planurile – la nivel fizic dar și mental. Iată 10 beneficii ale TAA:

  1. Dezvoltarea motricității fine și grosiere, a echilbrului, a funcționalității membrelor afectate, a posturii;
  2. Dezvoltarea la nivel socio-emoțional, cognitiv, atențional, comportamental;
  3. Îmbunătățirea abilităților de comunicare, a abilităților sociale, a abilităților atenționale;
  4. Îmbunătățirea vocabularului și a memoriei;
  5. Reducerea stresului și a anxietății, diminuarea tendinței de izolare socială;
  6. Creșterea nivelului de încredere în ceilalți, responzabilizarea și creșterea nivelului de autonomie, dobândirea abilităților de îngrijire;
  7. Reglarea comportamentelor disfuncționale și a comportamentelor de imitare;
  8. Creșterea autoeficacității și a stării de bine generale;
  9. Oferă oportunități de recreere, relaxare și interacțiuni pozitive (atât cu animalul, cât și cu alte persoane)
  10. Totodată, TAA promovează educația ecologica adecvată, adică a unei atitudini pozitive și respect față de ființele vii și față de natură.

DSC1406

Vestea bună este că Asociația Dog Assist pregătește o serie de evenimente, printre care și lansare oficială a centrului Dog Assist unde își desfășoară activitatea începând cu anul 2015, în cartierul Bună Ziua, pe strada Măceșului nr. 16. Acest eveniment se va adresa întregii comunități, cu activități diverse, însă programul este în lucru. Printre activitățile viitoare se numără și o serie de ateliere pentru proprietarii de animale, respectiv iubitorii de animale pe diferite teme legate de creșterea, îngrijirea, bunăstarea animalelor de companie, ținute de specialiști – medic veterinar voluntar al asociației. Se vor organiza ateliere de dezvoltare personal (pentru copii și adulți), dar și ateliere pentru specialiștii interesați de domeniu terapiei și activităților asistate de animale.

Asociația Dog Assist este un ONG, iar dacă vă doriți să investiți sau să ajuți la desfășurarea activităților echipei puteți face asta prin orice sprijin, fie ca e vorba de o donație financiară sau de obiecte necesare amenajării sediului sau muncii directe cu beneficiarii, fie că e vorba de timp alocat în a ajuta pe diferite aspecte sau în diferite activități, ajutor care cu siguranță ar susține buna desfășurare a muncii pe care asociația o depune.

Sunt de apreciat astfel de activități care se bazează pe dragostea și frumusețea câinilor și modul în care aceștia ne pot ajuta. Pentru mai multe detalii și pentru a fi la curent cu noile evenimente organizate de asociație urmăriți pagina de facebook https://www.facebook.com/DogAssist sau site-ul http://www.dogassist.ro/.


Material  realizat de Gabriela Ţepuş






Lasă un răspuns

Site creat de