Studentie, Uncategorized

Rezultat de exceptie pentru unul dintre cercetatorii UBB Cluj

Rezultat de exceptie pentru unul dintre cercetatorii UBB Cluj

Un rezultat de excepție pentru unul dintre cercetatorii UBB Cluj a fost obținut odată cu publicarea în prestigioasa revistă „Nature Communications″ a studiului ,,The impact of climate change on photovoltaic power generation in Europe″, realizat de către lect.univ. dr. Blanka Bartok, din cadrul Facultăţii de Geografie.

Studiul publicat în revista „Nature Communications″ evaluează vulnerabilitatea producției de energie fotovoltaică (PV) faţă de schimbările climatice proiectate pentru secolul al XXI-lea în Europa. PV este una din energiile regenerabile strategice în Europa, având în vedere potenţialul ridicat de resurse de energie solară, în special în țările mediteraneene.

Dezvoltarea spectaculoasă a sectorului PV este proiectată şi în cele mai ambițioase planuri de dezvoltare durabilă.

După cum se arată în studiu, deși schimbările climatice vor modifica condițiile atmosferice, inclusiv nebulozitatea la scară locală, această situație nu reprezintă un risc pentru dezvoltarea fotovoltaică în Europa; producția energiei fotovoltaice nu va fi afectată în mod semnificativ de schimbările climatice; nici în ceea ce privește producția medie, nici în ceea ce privește variabilitatea sa temporală (zilnică, intra-anuală sau inter-anuală), care este crucială pentru a asigura stabilitatea producţiei. Această idee reprezintă concluzia generală studiului publicat în revista „Nature Communications”.

În acelaşi timp, trebuie să menţionăm şi incertitudinea care afectează acest tip de studii. Bazele de date analizate includ diferite scenarii ale schimbărilor climatice și diferite simulări în cadrul acestor scenarii care permit caracterizarea mai robustă a schimbărilor și reducerea incertitudinilor asociate cu estimările pentru viitor.

Articolul se poate găsi la adresa: http://www.nature.com/ncomms/2015/151211/ncomms10014/full/ncomms10014.html.Lasă un răspuns

Site creat de