Cea de-a unsprezecea promoție de bursieri din cadrul Programului de Burse ”Eugen Ionescu” a fost desemnată în cadrul reuniunii din 13 februarie 2018.
Comisia Națională de Selecție din cadrul Agenției Univeristare a Francofoniei (AUF) a acordat 71 de burse dintre care 17 la universități clujene, respectiv 6 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 3 burse doctorale și 3 burse postdoctorale. Astfel, 6 studenți provenind din țări francofone, se vor bucura de susținerea financiară oferită de acest program și vor beneficia de stagii de cercetare
și pregătire la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Aceștia sunt:
- Amamou Amani – program de studii postdoctorat
- Ben Khalifa Rim – program de studii postdoctorat
- Drame Oumar – program de studii doctorat
- Feng Guoxi – program de studii doctorat
- Nikapkop Jean de Dieu – program de studii postdoctorat
- Zaaoumi Anass – program de studii doctorat
La Direcția Regională AUF din Europa Centrală și de Est s-au înscris în acest an 500 de candidați din 26 de țări, un număr record față de edițiile anterioare. Având în vedere numărul mare de candidaturi înregistrate, s-a decis ca toate mobilitățile să se deruleze pe o perioadă de 3 luni pentru a satisface un număr cât mai mare de cereri.
Aceste burse se înscriu în arii disciplinare care prezintă interes pentru universităţile româneşti şi care sunt considerate totodată prioritare pentru dezvoltarea ţărilor din care provin candidaţii. Atribuirea burselor se bazează deci pe un dublu criteriu: calitatea ştiinţifică şi oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine şi pentru progresele cercetării din universităţile româneşti.
Bursele reprezintă materializarea articolului 35 al Declaraţiei de la Bucureşti, adoptate de cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, care face referire la implicarea autorităţilor în dezvoltarea unei reţele universitare francofone în regiunea Europei Centrale şi de Răsărit. Programul, gestionat de Ministerul Afacerilor Externe şi de Agenţia Universitară a Francofoniei, a înregistrat încă de la început un real succes. Gestiunea efectivă a burselor este coordonată de Agenţia Universitară a Francofoniei, a cărei experienţă în acest gen de programe este recunoscută pe plan internaţional.
România susţine, astfel, o utilizare centralizată şi pragmatică a resurselor universitare din Europa Centrală şi de Răsărit, pe baza expertizei Agenţiei Universitare a Francofoniei.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se înscrie între cele 25 de universități din România pentru care au fost depuse candidaturi de accedere la acest tip de burse, solicitările fiind superioare celor din anii trecuți.
Studenții de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca programează o nouă generaţie de roboți (FOTO)