IT, Important

Se lansează proiectul ClujID: Identitate digitală securizată pentru locuitorii din Cluj-Napoca

ClujID

NTT DATA, lider global în infrastructură și servicii IT, a lansat marți, 11 aprilie 2023, proiectul ClujID, care își propune să inoveze serviciile publice oferite cetățenilor de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin utilizarea celor mai moderne instrumente digitale disponibile în ecosistemul companiei, cu scopul de a oferi oamenilor o identitate digitală fiabilă și de încredere.

Acest proiect este sprijinit de Ministerul japonez al Afacerilor Interne și al Comunicațiilor (MIC) și beneficiază de colaborarea unui partener cheie de implementare, QUNIE CORPORATION, o firmă japoneză de consultanță în afaceri a grupului NTT DATA, care a fost comisionată direct de către MIC.

Ca parte a grupului japonez de servicii și soluții IT, NTT DATA Romania aduce avantaje tehnologice de neegalat în dezvoltarea aplicației ClujID.

NTT DATA Romania are o reputație îndelungată pentru inovație și excelență în domeniu, ambele fiind valorificate pentru a oferi cele mai bune soluții de identitate digitală locuitorilor din Cluj-Napoca. Cu o rețea globală de experți și o cultură a îmbunătățirii continue, compania este poziționată în mod unic pentru a oferi servicii de top care să răspundă nevoilor în continuă evoluție ale lumii digitale de astăzi.

Caracterul distinctiv al soluției este autentificarea biometrică pentru păstrarea confidențialității, în conformitate cu normele GDPR și în conformitate cu strategia națională și europeană privind identitatea digitală.

Acest lucru presupune faptul că toate datele specifice utilizatorilor vor fi stocate în baze de date encriptate, iar utilizatorul va fi unica persoană cu acces la datele sale prin autentificarea biometrică, un protocol de securitate care se bazează pe caracteristicile biometrice unice ale indivizilor pentru a verifica identitatea acestora.

„Identitatea digitală este o componentă esențială a vieții noastre moderne”, a declarat Maria Metz, CEO NTT DATA Romania. „Considerăm că este responsabilitatea noastră, în calitate de companie inovatoare în domeniul IT, să încurajăm adoptarea unor standarde noi și performanțe de identitate digitală în Cluj-Napoca. În acest fel, ne putem asigura că aducem o contribuție cât se poate de relevantă la nivel de protecție digitală și că cetățenii pot beneficia de servicii publice sigure, digitale, automatizate și integrate.

Ca parte a acestui angajament, NTT DATA Romania colaborează cu Primăria Cluj-Napoca pentru a crea aplicația ClujID, un ecosistem de identitate digitală inovativ și intuitiv.

Această aplicație va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor prin eliminarea proceselor individuale și repetitive de certificare atunci când cetățenii accesează serviciile publice și prin reducerea mobilității inutile în oraș cauzate de necesitatea de a accesa fizic serviciile publice, contribuind astfel la realizarea dublei tranziții (verde și digitală).

Crearea contului este realizată, de asemenea, prin validarea datelor de identificare ale cetățeanului prin intermediul tehnologiei biometrice bazate pe inteligență artificială.

„Identitatea digitală, ca mijloc de acces la serviciile publice, este un instrument esențial pentru a ca cetățenii noștri să poată alege mediul online pentru rezolvarea nevoilor lor și pentru a reduce deplasările inutile în oraș, care contribuie semnificativ la poluare.

Gradul ridicat de deschidere față de adoptarea instrumentelor digitale în Cluj-Napoca, precum și angajamentul autorităților locale și al ONG-urilor de a asigura accesul și incluziunea față de transformarea digitală, plasează ClujID ca o necesitate pentru toți actorii sociali din oraș. Adoptarea sa la scară largă va stimula, de asemenea, alfabetizarea digitală a întregii comunități, ceea ce este vital în actuala eră digitală.” a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Această inițiativă face parte din misiunea mai largă a Primăriei Cluj-Napoca de a adresa nevoia de transformare digitală a orașului cu soluții personalizate și create local. Printre direcțiile strategice ale autorităților locale din Cluj-Napoca se numără Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), ce presupune implementarea unei biblioteci de identitate digitală, cu integrare de baze de date interinstituționale, respectiv Strategia de Transformare Digitală, axată pe interconectivitate, inovare, cooperare și protejarea datelor cetățenilor prin intermediul securității cibernetice.

ClujID reprezintă un pas important către integrarea viitoare a sistemului național de autentificare (ROeID) ca furnizor de identitate. Prin crearea unui prototip și testarea acestuia în condiții de viață în cadrul laboratorului viu de inovare din Cluj-Napoca, NTT DATA Romania își propune să valideze și să ofere o potențială versiune scalabilă, încurajând talentele românești să devină mai inovative și să contribuie la #NewEuropeanInnovationAgenda.

Photo by Rodion Kutsaiev on UnsplashLasă un răspuns

Site creat de