Timp liber, Important

Simfonia Iubirii – concert și prelegeri în dialog între dirijorul Vladimir Agachi și psihologul Daniel David, alături de Young Famous Orchestra

Simfonia Iubirii – concert și prelegeri în dialog între dirijorul Vladimir Agachi și psihologul Daniel David, alături de Young Famous Orchestra

Marți, 17 mai 2022, începând cu ora 19.00, Auditorium Maximum din Cluj-Napoca dă glas iubirii, speranței și încrederii în viață în vibrația ”Simfoniei Iubirii” –  un concert extraordinar cu prelegeri de Daniel David, în dialog cu Young Famous Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi.

Concept unic în România, lansat in 2015, ”Simfonia Iubirii” este un demers ce invită la introspecție și autocunoaștere prin dialogul susținut între știință și artă, între minte și suflet, între rațional și ipotetic, între concret și abstract, demers facilitat de muzica clasică interpretată de orchestră.

Prin intermediul repertoriului atent selectat publicul este condus într-o călătorie pe parcursul căreia va fi inițiat în alfabetul psihologiei pozitive, inițiere ale cărei sensuri vor fi descifrate cu empatie și realism. Liantul între știință și artă va fi reprezentat prin ancorarea în realitate a prelegerilor prin exemple concrete, desprinse din cotidianul marcat de ritmul alert și digitalizare.

„Cu gândurile noastre construim lumea. Mintea cauzează faptele. Gândeşte, vorbeşte şi acţionează cu mintea raţională, iar fericirea te va urma ca umbra care în soare nu te părăseşte niciodată” − Daniel David (adaptat după un text buddhist− The Dhammapada: the way of the Buddha).

Psihologul Daniel David, considerat unul dintre cei mai influenţi psihologi români, este profesor de Ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB, adjunct professor la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA, şi director pentru cercetare al prestigiosului institut Albert Ellis Institute, New York, SUA. În anul 2015, Daniel David a publicat și lucrarea monografică „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor”.

Este directorul fondator al Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş Bolyai – PsyTech” şi preşedintele fondator al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Ca practician, este psiholog principal în psihologie clinică şi psihoterapie acreditat de Colegiul Psihologilor din România şi supervizor în psihoterapie acreditat de Albert Ellis Institute (diplomate) şi de Academy of Cognitive Therapy (diplomate) din SUA. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Young Famous Orchestra (YFO) reprezintă tinerețea și energia emanată de un colectiv orchestral tânăr şi pasionat, dar și renumele construit prin munca și devotamentul unor nume consacrate, modele morale și exemple de excelență și performanță profesională.

Fondată în 2015 de către charismaticul dirijor Vladimir Agachi, Young Famous Orchestra este cea mai tânără și dinamică orchestră din Transilvania, beneficiind de înalt patronajul ”Universității Babeș-Bolyai”, precum și de parteneriate valoroase cu instituții publice și de cultură locale (Primăria Cluj-Napoca, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”).

Artiștii reuniți sub bagheta YFO au concertat în cadrul unor evenimente inedite alături de Dan Grigore, Daniel David, Irina Margareta Nistor, Sânziana Mircea, Paul Andre Bempechat, Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro, Ilian Gârneț, Bogdan Bob Rădulescu, David & The Six Martini.

Asociația Young Famous crează legături valoroase între orchestra formată din cei mai talentați tineri instrumentiști români și muzicieni consacrați cu reputație internațională.

Conceptul Young Famous își propune să readucă muzica clasică în prim-planul vieții culturale românești printr-o abordare modernă a concertului simfonic și apropierea acestuia de publicul tânăr. Concertele Young Famous Orchestra au adus în sală aproximativ 13 000 de persoane.

Vladimir Agachi este unul dintre cei mai activi tineri dirijori români, formarea sa muzicală fiind marcată de perfecționarea la Staatsoper Berlin sub îndrumarea unuia dintre marii dirjori ai lumii: Daniel Barenboim. Aparițiile sale sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul formal și adesea sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de un dialog concret cu spectatorii, de o prezentare inedită și neconvențională a partiturilor pe care le dirijează.

Publicul este deseori invitat să facă parte în mod activ din fenomenul muzical, fie așezat în orchestră, fie chiar ca dirijor. Palmaresul artistic este conturat de concerte alături de filarmonici din România și internaționale (Porto, Wroclaw, Boston, Haifa, Arklangelsk, Piura), precum și obtinerea unor burse internaționale, printre care participarea la prestigiosul festival de la Tanglewood (SUA).

Evenimentul este organizat sub patronajul Universității ”Babes-Bolyai” Cluj-Napoca și este susținut de Primăria Cluj-Napoca și Visit Cluj.

Parteneri media: Radio Romania Cluj, EBS Radio, ClujAM.ro, cluju.ro, welcome2cluj.ro, media9.ro, andreialbu.ro, ciulea.ro.  

Biletele sunt disponibile pe www.eventbook.ro și la casieria Cinematografului ”Florin Piersic”.



Site creat de