Social & Cultura

Sir Tom Jones – o scurtă istorie despre puterea unei voci de legendă

tom jones cluj

Cariera de 50 de ani a lui Tom Jones a devenit în mod remarcabil din ce în ce mai bună cu trecerea timpului.

Popular ca interpret live și artist de studio timp de cinci decenii, Jones a obţinut – la vârsta de 77 de ani – cele mai bune recenzii ale carierei sale pentru albumele recente Long Lost Suitcase, Spirit În The Room și Praise & Blame. Criticii din întreaga lume au aprobat în unanimitate discografia recentă, atât în varianat înregistrată cât şi ceași admirația lor e generală atât pentru albumul înregistrat, cât și pentru interpretarea live.

Tom Jones va susţine în 2019 un concert la Cluj

Thomas Jones Woodward s-a născut la Pontypridd, sudul Țării Galilor, Marea Britanie, pe 7 iunie 1940, dintr-un tată care a lucrat în minele de cărbune din Valea Rhondda. După ce a renunțat la școală la vârsta de 15 ani, lucrând într-o varietate mare de domenii, cântând în cluburi pe timp de noapte și căsătorindu-se la vârsta de doar 17 ani, Jones a semnat cu Decca Records din Londra

Jones a experimentat cu multe genuri muzicale. Deși este bine cunoscut pentru hit-uri precum, It’s Not Unusual, Kiss, Delilah, What’s New Pussycat, I’ll Never Fall În Love Again şi If I Only Knew, el este în primul rând un artist cu suflet de blues. El a rămas un artist de studio de referinţă, cu albumul său Reload din 1999, cu cele mai mari vânzări (5m) din cariera să. Tom a fost un jucător cheie în documentarul Red White & Blues al lui Martin Scorsese, iar în 2004 a lansat un album de rock n roll cu Jools Holland. În 2008, 24 Hours, a fost un punct culminant al carierei sale, multe dintre piese fiind scrise de artist, ca o reflecție profundă și evocatoare a vieții sale bogate şi pline de energie.

În 2010 a avut loc o schimbare de direcție, iar Tom a lansat cel de-al 39-lea album de studio, „Praise & Blame”. Mantra „Praise & Blame” a fost „revenirea la elementele de bază”, iar albumul a fost înregistrat ca o interpretare live în studioul lui Peter Gabriel din Bath, Anglia, produs de Ethan Johns (Kings of Leon, Ryan Adams, Ray LaMontagne, Laura Marling, Paolo Nutini). Rezultatul a fost produsul unui cântăreţ de cel mai înalt nivel.

După succesul  „Praise & Blame”, în mai 2012 Tom a lansat „Spirit În The Room”. Împreună cu producătorul / chitaristul Ethan Johns la studiourile Bath’s Real World, „Spirit În The Room”, ca și predecesorul său, îi permite lui Tom  să aducă o  voce în cântece așa cum numai el poate. Însoțit de Ethan Johns, albumul include piese prețioase compuse de o varietate de scriitori – Richard Thompson, Leonard Cohen, Paul Simon și Paul McCartney, printre alţii. Spiritul albumului este simplu, brut și plin de suflet.

Tom a fost numit Sir de Majestatea Sa Regina în 2006, o onoare pe care o apreciază profund. O onoare pe care a reușit să o sărbătorească din nou în 2012, când a participat la concertul Jubilee Queens Diamond de la Palatul Buckingham. Printre cele mai importante momente ale carierei sale lungi se numără primirea premiilor BRIT pentru cel mai bun artist bărbat și contribuția excelentă la muzică, premiul Silver Clef pentru întreaga carieră, premiul Hitmaker de la [UŞ] Hallwriting Hall of Fame, GQ Man Of The Year și prestigiosul premiu britanic Trust Awards. A fost personaj de benzi animate în The Simpsons, Duck Dodgers, The Emperors New Groove; alte roluri de film includ Marş Attacks ale lui Tim Burton. În 2012, el a debutat în primul său rol  alături de Brenda Blethyn și Alison Steadman, în „Playhouse Presents: King of The Teds” pentru Sky Arts.

Într-un an de turneu foarte reușit în 2014, Tom a concertat la MCG din Melbourne pentru AFL Grand Final, cel mai important eveniment sportiv din Australia, alături de Ed Sheeran. Mai târziu, a avut onoarea să apară la concertul lui Neil Young’s School Benefit, împreuna cu Florence + The Machine, Soundgarden, Pearl Jam, Brian Wilson și alții. Și în Marea Britanie, a fost onorat să închidă primele premii anuale BBC Music, ajutând la sărbătorirea unui an fantastic de muzică pentru întregul trust BBC, interpretând alături de Paloma Faith, un cor de sute de persoane și de orchestra BBC.

În 2015, Sir Tom și-a continuat rolul de antrenor la The Voice din Marea Britanie, alături de Will.i.am, Rita Ora și Ricky Wilson. În februarie, a fost invitat pentru a participa la cea de-a 25-a aniversare a premiului MusiCares Person Of The Year tribute, pentru sărbătorirea lui Bob Dylan, alături de Bruce Springsteen, Beck, Jack White, Bonnie Raitt, Willie Nelson și mulți alții. Următoarea seară a cântat la a 57 a ediţie ale premilor anuale Grammy. După câteva luni de turneu, Sir Tom a lansat prima sa autobiografie  intitulată Over the Top And Back și coloana sonoră  care o însoţeşte, intitulată Long Lost Suitcase (VirginEMI / Caroline), pe care a promovat-o în mod activ la nivel internațional. De asemenea, a găzduit și a cântat la un eveniment special de televiziune de 2 ore cu prietenii săi din muzică și comedie într-un efort major de strângere de fonduri pentru organizația de caritate BBC Children În Need.

2016 a fost un an dificil, dar ocupat pentru Sir Tom, deoarece s-a străduit să lucreze, trecând peste durerea de a-și pierde prietena din copilărie și soția de 59 de ani, Melinda, în aprilie. Tom și formația sa au ridicat concertele la un alt nivel, obținând recenzii bune în Europa și America. O scurtă excursie în Germania pentru a cânta cu Helena Fischer a terminat anul într-o notă pozitivă.

2017 a văzut întoarcerea lui Sir Tom în televiziunea de sâmbătă seara, reluând rolul de antrenor și mentor la ITV, în cadrul Voice UK, în care a ghidat un talent nou sub forma duetului Welsh Into the Ark până în finală mare a celei de-a șasea ediţii. Lunile de vară au adus un turneu şold ouţ, cu recenzii foarte bune, în timp ce Sir Tom și formația sa au făcut un tur al Marii Britanii și Europei, aducând finaliştii emisiunii Voice UK, Into The Ark, ca moment de deschidere pentru show-uri și invitați speciali în concerte.

Sir Tom este într-adevăr o legendă vie, unul dintre puținii artiști a căror profesie a început în zorii muzicii populare moderne, care continuă să aibă o carieră de succes până în prezent. Spectacolul său irezistibil traversează ere muzicale și genuri, nu ţine cont de clasele sociale şi se adresează tinerilor și bătrânilor, indiferent de sex. Sir Tom a fost întotdeauna despre puterea cântecului, puterea vocii.

Sir Tom Jones va cânta pentru prima dată în Transilvania, la Cluj-Napoca, în data de 26 iunie 2019.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în reţeaua fizică iabilet.ro/reţea: Magazinele Flanco, Hard Rock Cafe, Cafe Deko, Berăria H, Metrou Unirii 1 lângă casa de bilete Metrorex, Magazinul Muzică, Magazinele IQ BOX – Telekom, Agenţiile Perfect Tour, Magazinele Uman, sediul librăriei Libmag (Bulevardul I.C. Brătianu, nr. 6, Sector 3), Casa de balet şi pe terminalele Selfpay din toată ţara.Lasă un răspuns

Site creat de