Studentie

Studenţii vor avea, de la 1 februarie burse mai mari

impozite cluj

ACTUALIZARE luna martie: Potrivit ANORS, începând cu luna martie 2017, nicio bursă acordată de universitățile din România nu poate fi mai mică de 578 de lei/lună. Alianţa studenţească face trimitere la cuantumul minim stabilit anul trecut de Consiliul Naţional pentru Finanţarea învăţământului Superior.

Categorii de burse:

 • Burse pentru stimulare performanței academice – au rolul de a recompensa studenţii pentru rezultate academice deosebite (studenții cu cele mai mari medii din acelaşi an de studiu al unui program de studii) sau pentru implicarea acestora în activităţi extracurriculare şi de voluntariat, potrivit criteriilor specifice stabilite de fiecare universitate în parte:
  • burse de performanță;
  • bursa de merit;
  • burse speciale pentru studenții care au obţinut performanţe cultural-artistice deosebite, au obţinut performanţe sportive deosebite sau pentru implicarea în activităţi extracurriculare şi de voluntariat.
 • Burse sociale (inclusiv ocazionale) – acordate studenților în vârstă de până la 35 de ani, pe bază de cerere, exclusiv în funcţie de situaţia socioeconomică a familiei studentului, a criteriilor generale stabilite prin acest ordin şi a criteriilor specific stabilite de fiecare universitate, dar care nu contravin prezentului ordin, cu rolul de a asigura condiţii minime de subzistenţă pentru beneficiari, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscrişi. Singurul criteriu academic care poate fi prevăzut în acordarea burselor sociale este cel minim necesar pentru a promova anul de studiu în respectiva universitate (spre exemplu, număr minim de credite acumulate). Nu pot fi prevăzute criterii de medie sau de integralitate în acordarea burselor sociale!

Universitățile, din fonduri proprii, pot stabili acordarea și altor tipuri de burse decât cele menționate.

Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, prin care se înţelege cursuri, seminare, laboratoare, proiecte, activităţi practice, sesiuni de examene.

Beneficiarii burselor sociale sunt:

 1. a) studenţii orfani de unul sau ambii părinţi, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul şi care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale;
 2. b) studenţii bolnavi TBC, care se află în evidenţa unităţilor medicale, celor care suferă de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţă renală cronică, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroză chistică, cei infestaţi cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cuhandicaplocomotor, spondilită anchilozantă sau reumatism articular şi cu orice alte boli cronice pe care senatele universitare le pot lua în considerare ( 6 alin. (2) lit. b));
 3. c) studenţii a căror familie nu a realizat în cele 3 luni înainte de începerea semestrului/anului universitar unvenitlunar net mediu/membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

Bursele se acordă şi pe perioada vacanţelor pentru studenții prevăzuţi la lit. a) şi b).

Studenţii pot beneficia ocazional, la cerere, pe baza documentelor justificative, şi de următoarele tipuri de burse sociale, indiferent dacă studentul mai beneficiază de altă categorie de bursă:

 1. a) bursa pentru ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, care se poate acorda studenţilor cu unul sau ambii părinţi decedaţi, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecţie plasamentul, studenţilor defavorizaţi din punct de vedere socioeconomic, a căror familie nu a realizat în cele 3 luni dinaintea depunerii cererii pentru acordarea acestui tip de bursă, un venit lunar net mediu pe membru de familie din salariul minim net la nivel naţional. Această categorie de bursă se poate acorda aceluiaşi student de două ori în cursul unui an universitar;
 2. b) bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate, care se acordă studentei sau studentului a cărui soţie nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel naţional şi constă într-o bursă pentru naştere şi lăuzie şi o bursă pentru procurarea îmbrăcămintei copilului nou-născut, care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut;
 3. c) bursa pentru ajutor social ocazional în caz de deces se poate acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului (ei). Prin membru de familie se înţelege soţ, soţie, copil. În cazul decesului studentului(ei) necăsătorit(ă), căsătorit(ă) cu soţie/soţ care nu realizează venituri, bursa se acordă rudelor de gradul I/ succesorului legal, o singură dată în cursul anului universitar.


Studenţii vor beneficia, de la 1 februarie, de transport gratuit pentru călătoriile cu trenul. Totodată,  bursele acestora vor creşte la 201 lei. Facilităţile au devenit legale după ce Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, Ordonanţă de Urgenţă prevede majorarea burselor pentru studenţi de la 83 de lei la 201 lei pe lună.

Ordonanţa de Urgenţă le oferă acestora transport gratuit pe calea ferată începând cu 1 februarie 2017. Totodată, ministrul Educaţiei a anunţat şi creşterea burselor studenţilor de la 83 de lei la 201 lei pe lună. În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă.

„Salutăm decizia Guvernului României şi sperăm să regăsim reflectat şi în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2017 creşterea fondului de burse la 201 lei/student bugetat/lună, acest lucru presupunând o majorare a fondului total de burse cu peste 300 de milioane de lei faţă de anul 2017, până la un total de 546 de milioane de lei (546.638.400 lei).

Aşadar, după adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017, universităţile de stat din România ar trebui să mărească valoarea burselor acordate sau să acorde un număr mai mare de burse studenţilor, cel târziu din semestrul al doilea al acestui an universitar”, arată un comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).


ACTUALIZARE:  Bursele  UBB Cluj sunt de minim 230RON (bursa socială). Astfel, aceasta mărire nu se aplică şi în cadrul acestei universităţi.7 Comments

 1. Va rog sa va mai informați cu privire la acest lucru, deoarece este vorba de punctul de bursa nu de bursa, 83 de lei reprezintă un punct de bursa. Si bursele de la Babeș se vor majora de la 230, împărțim la 83 de lei și avem 2.77 puncte de bursa pe care le înmulțim cu 201 lei și ne dă aproximativ 550 de lei bursa majorată, ce spuneați voi de la 83 la 201 se întâmplă cu alocațiile elevilor… Nu exista bursa de niciun fel la nicio universitate de 83 de lei.

 2. Stie cineva noua metodologie de acordare a burselor fie ele si sociale?Stiu doar ca s-au sistat depunerea dosarelor,nimic mai mult.Cand se vor putea depune si ce acte(in afara de celor publicate) vor fi necesare?Si cv despre venitul net de la ANAF,unde ti-k da pe un an si e brutul,impozabilul si impozitul aferent.Nu stiu daca cei care cer astfel de documente stiu de fapt ce se elibereaza de la fisc.Multumesc.

 3. Stiti ce s-a intamplat cu bursele de studiu? Am auzit ca se vor acorda fonduri pentru accordarea burselor, dar in decizia guvernamentala nu scrie nimic in legatura cu aceste burse. Mimic nu face referire strict la aceasta categorie de burse.

 4. Art. 12. — (1) Cuantumul burselor, indiferent de tipul acestora este aprobat prin hotărâre a senatului, la propunerea Consiliului de administraţie, ca urmare a consultării cu reprezentanţii studenţilor, inclusiv a organizaţiilor studenţeşti reprezentative din universitate.
  -Cu alte cuvinte, esti tot la mana universitatii, care daca nu vrea, nu le mareste. Miscare electorala :))

Lasă un răspuns

Site creat de