Din Oras

STUDIU | Pentru un apartament cu două camere în Cluj – Napoca trebuie să muncești peste 11 ani

fast rides

Pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și al prețurilor medii pe metrul pătrat oferite în cel mai recent raport al Imobiliare.ro, HotNews a calculat de câte salarii e nevoie petru achiziția unui apartament cu 2 camere cu o suprafață de 60 de metri pătrați.

Interesant e că nu locuitorii Capitalei au de muncit cel mai mare număr de ani pentru a-și lua fără credit două camere. Bucureștenii trebuie să lucreze 8,3 ani.

Cel mai mult au de tras clujenii: 11,2 ani (presupunând că ar pune toți banii deoparte, ceea ce desigur ar fi imposibil).

Clujenii sunt urmați de constănțeni (10,6 ani) și craioveni (9,8 ani).

Pentru un apartament cu două camere în Cluj - Napoca trebuie să muncești peste 11 ani

Imobiliarele sunt supra-evaluate cu 20-25%. Daca faci un calcul mediu cu chiria care poate fi incasata pe 10 ani pe metru patrat, la un grad de ocupare de 90% al activului si reinvestirea chiriei la un randament armonizat real de 3% intr-o clasa de active cu risc sub medie cum ar fi obligatiuni, am ajunge la un pret pe metrul patrat de maxim 1050 de euro/metrul patrat.

Astazi e de 1250 de euro/m.p., iar pentru imobile nisate intr-o zona foarte buna, pretul ajunge chiar si la 2000 de euro pe metrul patrat, desi fundamentele ar indica un maxim de 1500 de euro/m.p.”, a spus recent Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari Bancari si CEO Coface, la o conferinta organizata de Bursa de Valori.

foto: Cristina PaveleanLasă un răspuns

Site creat de