Din Oras, Important

Sufrageria Verde: Clujenii sunt invitați să-și spună părerea despre mediul din orașul lor

Sufrageria Verde

Sufrageria Verde: Clujenii sunt invitați să-și spună părerea despre mediul din orașul lor

Fundația Comunitară Cluj, în colaborare cu Asociația Clujul Sustenabil, a deschis sufrageria verde pe Bulevardul Eroilor, în care clujenii sunt invitați să-și spună părerea despre problemele de mediu din oraș și să propună soluții pentru rezolvarea lor.

Acest demers de mapare a nevoilor locale va sta la bază lansării, la început de septembrie, a unui apel de proiecte în valoare de 90.000 de euro, prin intermediul programului „În zona ta”, finanțat de ING Bank România și gestionat de Fundația Comunitară Cluj. În cadrul acestui apel vor putea înscrie proiecte atât cetățenii, constituiți în grupuri de inițiativă, cât și organizațiile neguvernamentale locale interesate de protecția mediului.

Sufrageria verde va fi deschisă până în data de 8 iulie, iar cei care doresc să contribuie cu idei și propuneri o pot face prin intermediul unui QR Code afișat în sufragerie. Asociația Clujul Sustenabil a pregătit pentru sufrageria de pe Eroilor și câteva evenimente care să sprijine procesul de mapare a nevoilor de mediu, cum ar fi workshopuri cu specialiști în mediu și dezbateri despre cele mai potrivite instrumente și mijloace de identificare a proiectelor care au putențialul de îmbunătăți calitatea mediului și a vieții în oraș.

Evenimentele vor avea loc după următorul program:

  • Lansare și atelier de Metode participative de design apreciativ – miercuri, 18:30 – 20:00
  • Atelier de design participativ deschis publicului larg – joi 10:00 – 11:30, vineri 18:30 – 20:00
  • Atelier de design participativ cu experți – joi 18:30 – 20:00, vineri 10:00 – 11:30
  • Concluzii și pași următori – duminică 19:00

După închiderea sufrageriei, evenimentele se mută în zonele vizate de program (Zona Mărăști, Zona Cipariu, Zona Zorilor, Zona Moților, Zona Mănăștur). Astfel că, în perioada 10 iulie – 10 august, Fundația Comunitară Cluj și Asociația Clujul Sustenabil organizează, în vecinătatea birourilor ING Bank, întâlniri publice și ateliere cu experți.

Evenimentele vor fi anunțate pe platformele de socializare ale celor două organizații, iar formularul de colectat nevoi și idei de intervenții va fi disponibil pentru a putea fi completat și online.

Platforma de finanțări „În zona ta” își propune să susțină financiar proiecte de mediu în zonele mai sus enumerate. Principalele priorități de mediu vizate de program sunt legate de natura urbană, calitatea aerului, managementul deșeurilor și economie circulară, mobilitate urbană, schimbări climatice și infrastructură gri, precum și nevoile și recomandările primite de la membrii comunității în campania de consultare organizată de Fundația Comunitară Cluj și Asociația Clujul Sustenabil.

Apelul de proiecte va fi lansat la începutul lunii septembrie, iar proiectele vor putea fi implementate până la finalul lunii mai 2025.

Fundația Comunitară Cluj contribuie, de peste 16 ani, la bunăstarea oamenilor care trăiesc în municipiul Cluj-Napoca și în tot județul Cluj. Face acest lucru mobilizând resurse din comunitate pentru proiecte dedicate comunității, în trei mari direcții: educație, mediu și filantropie.

Asociația Clujul Sustenabil este un efort colaborativ inițiat de cetățeni implicați civic, cu experiențe profesionale variate. Susține, sprijină și catalizează inițiative economice, sociale și de mediu de la nivelul Clujului, în scopul dezvoltării urbane sustenabile.

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci.

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.




Lasă un răspuns

Site creat de