Social & Cultura

Suplimente Alimentare: Beneficiile Antioxidanților Pentru Organismul Uman

beneficii antioxidanti

Antioxidanții sunt substanțe nutritive care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor, cauzată de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt moleculele pe care pe produce organismul drept reacție la factorii dăunători de mediu.

Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, fortifică sistemul imunitar, combat apariția bolilor cronice (de exemplu, cancerul) și a infecțiilor.

Care sunt principalele tipuri de antioxidanți

Există numeroase substanțe care acționează precum un antioxidant. Cele mai cunoscute sunt următoarele:

  • Vitamina E și minerale au acțiune antioxidantă odată ce iau contact cu organismul. De aceea, majoritatea dietelor pentru slăbit sunt bazate pe fructe și legume crude.
  • Vitamina E împiedică radicalii liberi să aibă impact negativ asupra sistemului digestiv și a regenerării celulare.
  • Vitamina C are proprietăți speciale cu deosebire asupra plasmei, retinei și fluidelor care înconjoară plămânii.
  • Beta-Carotenul, o dată ce a ajung în organism se transformă în retinol.
  • Seleniul oferă beneficii duble alături de vitamina E, C și B3, limitând procesul de oxidare a grăsimilor și reactivitatea moleculelor de oxigen.
  • Flavonoidele au rolul de a reduce efectele pe care stresul oxidativ le are asupra organismului.
  • Omega 3 și Omega 6 stimulează enzimele antioxidante produse de organism.
  • Alți antioxidanți: Luteina, Licopenul, Manganul, Zeaxantina.

Antioxidanții pot fi hidrosolubili sau liposolubili, în funcție de solubilitatea lor. Astfel, antioxidanții hidrosolubili sunt cei care se dizolvă în apă. Sunt categoria care se absoarbe cel mai rapid în organism și printre aceștia se numără polifenolii și vitamina C. Antioxidanții liposolubili se absorb în prezența grăsimilor. Spre deosebire de prima categorie, antioxidanții liposolubili nu se elimină din organism prin urină deci se pot acumula în cantități dăunătoare pentru corp.

Rolul antioxidanților în organism

Antioxidanții previn sau cel puțin încetinesc oxidarea moleculelor din organism.

  • Distrugerea radicalilor liberi

Radicalii liberi sunt responsabili pentru degradarea celulară, îmbătrânirea prematură, precum și pentru diverse afecțiuni. Antioxidanții elimină aceste efecte dăunătoare.

  • Prevenirea și tratarea bolilor

Aportul de antioxidanți protejează organismul de riscul bolilor cardiace, probleme ale ochilor, tulburări de memorie, precum și de afecțiuni ale sistemului imunitar.

  • Fortificarea sistemului imunitar

Consumul de antioxidanți fortifică sistemul imunitar, protejându-i activitatea de efectele radicalilor liberi.

  • Previne cancerul

Stresul oxidativ este asociat cu apariția cancerului dar și a altor infecții. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și totodată riscul apariției bolilor cronice.

Cele mai importante surse de antioxidanți, surse și moduri de administrare

Antioxidanții pot fi consumați fie sub formă de alimente propriu-zise, fie cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Cele mai recomandate surse de antioxidanți sunt alimentele de origine vegetală, mai ales fructele și legumele cât mai diversificat colorate. De preferat ar fi ca acestea să fie consumate crude, întrucât prepararea termică reduce potențialul lor antioxidant. Alături de fructe și legume, alimentele care conțin concentrații mari de antioxidanți sunt: ciocolata, ceaiul, nucile, semințele, cerealele integrale, orez, porumb, grâu sau uleiuri vegetale.

Aportul de antioxidanți poate fi mărit mulțumită suplimentelor alimentare compuse din antioxidanți, precum vitamina C, sau E. Vitamina C este un antioxidant solubil în apă, ușor de asimilat de către organism și are avantajul de a neutraliza stresul oxidativ ca urmare a poluării și a substanțelor chimice. Vitamina E este solubilă în grăsimi. Așadar, pentru ca acest antioxidant să fie absorbit complet de organism este necesară asocierea cu alimente bogate în grăsimi.

În ceea ce privește administrarea antioxidanților, sugestia medicilor vizează dietele bogate în fructe și legume. În sezonul rece, când devine dificil să găsim fructe și legume proaspete, ne putem completa deficitul de antioxidanți cu ajutorul suplimentelor alimentare cu antioxidanți. Acestea se absorb cel mai bine dacă sunt administrate în timpul mesei. 

Doza zilnică recomandată de antioxidanți și riscurile unui supradozaj

Atunci când vorbim despre administrarea de antioxidanți este esențială respectarea dozei zilnice recomandate de medic sau de instrucțiuni. Vitamina C poate fi consumată în doze mai mari, datorită solubilității sale în apă. Însă, nu trebuie să depășească 200-250 mg.

Antioxidanții au efect mai puternic atunci când sunt consumați împreună. De aceea, suplimentele cu antioxidanți conțin un complex cu vitaminele C, E, A, beta-caroten sau seleniu.

Concluzie

Administrarea în exces de suplimente alimentare cu antioxidanți, nerespectarea dozei zilnice recomandate de medic, poate favoriza procesul oxidativ.

Sfatul medicului este crucial, în caz contrar riști ca aportul de antioxidanți, vitamine sau minerale să depășească necesitățile organismului tău. Asta provoacă deteriorarea oxidativă, sau așa numitul paradox antioxidant.

Cea mai bună strategie pe care o poți aplica este urmarea unei diete compuse din legume și fructe nepreparate termic, alături de rutina sănătoasă de viață, activitate fizică, renunțarea la fumat, etc. Suplimentele alimentare nu trebuie neglijate, cu precădere iarna, care e anotimpul favorizant al gripei și răcelii. În sezonul rece, sistemul imunitar are nevoie de susținere dublă față de restul anului pentru a face față temperaturilor scăzute, fluctuațiilor de temperatură (căldura din casă și frigul de afară), sau umezelii. Dacă sunt dozate corespunzător, suplimentele alimentare cu antioxidanți pot fi ideale când ai o deficiență referitoare la anumite substanțe nutritive sau nu poți respecta o dietă diversificată.

Imagine de Jill Wellington de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de