Din Zona, Important, Social & Cultura

Sute de voluntari din România, SUA şi Europa au construit la Cluj locuinţe pentru familiile vulnerabile

locuinţe pentru familiile vulnerabile

Peste 200 de voluntari din România și alți 80 din Statele Unite, Canada și Marea Britanie s-au implicat pe șantierul non-profit al asociației PRIMA DATĂ ACASĂ în 2023.

Cu vârste între 16 și 87 de ani, aceștia au ajutat la ridicarea de locuințe sociale pentru familii din categorii vulnerabile, care nu au avut niciodată un adăpost decent. Asociația a lansat și un nou portal de donații prin care cei care vor să ajute la construirea de noi case sociale, o necesitate ce devine tot mai presantă în Cluj, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Dintre voluntarii din România, 95 au ales să se implice în cele 6 zile de voluntariat dedicate „echipelor deschise” pe șantierul asociației, organizate, din iulie în noiembrie, prin proiectul „C.O.R.E. – Consolidare Online a Resurselor prin Engagement”, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014‑2021.

Cei care vor să ajute și fără a ajunge la șantierul din Jucu de Sus pot contribui online, accesând noul portal de donații asociatiaacasa.ro, realizat în cadrul aceluiași proiect CORE. Donatorii pot oferi o contribuție unică sau o donație recurentă (lună de lună), și au de asemenea opțiunea de „donații dedicate” sau de a porni propriile campanii de fundraising. Întreg procesul de donație este transparent, fiecare donator al ACASĂ are oricând acces direct online la un istoric al contribuțiilor aduse, precum și la un flux de informații cu privire la utilizarea fondurilor încredințate asociației sau la oportunități de voluntariat.

Programul de construcție a locuințelor sociale va fi susținut de anul viitor și de noul atelier comunitar construit prin proiectul CORE în Jucu de Sus, jud. Cluj. În atelier se vor putea desfășura anumite operațiuni, precum pre-asamblarea pereților viitoarelor case, pe tot parcursului anului și nu doar în sezonul primăvară‑toamnă, ceea ce va duce la posibilitatea de a deservi mai multe familii cu aceleași resurse și de a găzdui mai mulți voluntari peste an.

În ultimii 24 de ani, asociația ACASĂ a construit 7 comunități de locuire socială, ajutând 100 de familii din categorii vulnerabile cu locuințe noi și alte câteva sute cu lucrări de reabilitare și renovare. Cu toate acestea, nevoia de case sociale în Cluj rămâne imensă; conform estimărilor asociației, ele reprezintă sub 0,5% din totalul locuințelor din oraș, doar câteva sute de astfel de locuințe existând în patrimoniul municipalității. Spre comparație, în Viena 50% din rezidenți beneficiază de o locuință subvenționată, fie direct în unități locative municipale, fie în condominii construite cu subvenții municipale, ceea ce face ca orașul să fie una din puținele capitale cu un nivel rezonabil al chiriilor.Lasă un răspuns

Site creat de