Timp liber, Important

Târgul de fete de pe Muntele Găina: Nicolae Furdui Iancu alături de fiul său și mulți alții artiști pe scena din țara Moților (FOTO)

IMG 0273

Nicolaie Furdui Iancu a concertat duminică, 23 iulie, alături de fiul său Tudor Furdui Iancu în cadrul Târgului de fete organizat pe Muntele Găina. Aceștia au susținut atât cântece din folclorul popular, cât și cântece patriotice, precum: „Noi suntem români”.

Spectacolul folcloric a început în jurul prânzului, scena fiind amplasată pe vârful Găina. În jurul ei s-au strâns numeroși participanți, aflați atât la vârste fragede, cât și înaintați în vârstă.

Nicolaie Furdui Iancu și fiul său au interpretat cântecele populare fiind susținuți de către  Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba.

Alături de ansamblul „Augustin Bena” pe scenă au mai urcat intepreți cunoscuți, și anume: Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița.

Alături de aceștia, au fost prezenți și alți soliști împreună cu ansambluri folclorice, precum:

  • Ansamblul folcloric „Măgura Călățele” din județul Cluj a concertat alături de solista Andrada Irimieș.
  • Ansamblul Folcloric „Urmașii Magherilor” din Albeni, județul Gorj
  • Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita, județul Bihor
  • Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului” din Arad
  • Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza

De asemenea, participanții veniți din întreaga țară, au avut oportunitatea de a achiziționa diverse obiecte de la Târgul Meșterilor populari organizat în cele două zile ale Târgului Popular de fete, ediția 2017.

Tot duminică, 23 iulie, a avut loc și depunerea coroanelor în memoria lui Avram Iancu considerat un „Erou al Națiunii Române”. Ceremonia a avut loc dimineața, de la ora 10, unde au fost prezente și tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” din județul Alba.

Târgul de fete are o vechime de cca. 400 de ani și se organizează anual pe Muntele Găina. A fost menționat pentru prima dată în documente în anul 1816. În cadrul târgului sunt prezenți anual atât locuitori din zona Munților Apuseni, cât și alții din întreaga țară.

O scurtă privire în istorie, arată că în vremurile străvechi, oamenii de prin împrejurimile Muntelui Găina veneau la munte pentru a face schimb de produse, însă această întâlnire se încheia cu căsătorii între fete și băieți care erau oficiate pe loc. Fetele veneau cu zestrea pregătită, iar la târg erau preoți care oficiau căsătoriile pe loc.

Târgul de fete de pe Muntele Găina aparține începând cu anul 2006 județului Alba, și despre el se spune: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei”.

La poalele Muntelui Găina se întâlnesc 4 județe: Alba, Hunedoara, Arad și Bihor.

 

 



Lasă un răspuns

Site creat de