Social & Cultura, Important

Terapie prin Artă: Strângem cărți bune pentru zile senine, la spital!

carti terapie prin arta

Terapie prin Artă, „proiectul pentru spitale” al asociației clujene Create.Act.Enjoy se organizează și anul acesta, într-o formă adaptată la condițiile prezentului.

Ne-am gândit că nu putem da înapoi fix acum, când oamenii care ajung să fie internați își petrec cel mai mult timp singuri în salon, iar nevoia de a-și distrage atenția de la griji e mai prezentă ca oricând”, spun artiștii ONG-iști.

În pregătirea celei de-a 8-a ediții anuale a proiectului, este organizată o colectă publică de „cărți bune pentru zile senine”. Cei care doresc să contribuie cu o carte pe care o consideră potrivită de citit într-un spital pot achiziționa volume în cele trei Librării Cărturești din oraș (Iulius Mall, Vivo și Platinia Shopping Center) sau pot lăsa cărți la Cafeneaua Tucano de pe Bulevardul Eroilor.

Căsuțele albastre pregătite de echipa Create.Act.Enjoy vor găzdui cărțile pe toată durata campaniei de donare, care se desfășoară până în 31 august. În librăriile Cărturești vă stă la dispoziție selecția de carte curatoriată de echipă și librari, iar la Cafeneaua Tucano sunt binevenite cărțile aduse de acasă. În perioada 17 august – 20 septembrie, echipa Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy va instala 12 mini-biblioteci în holurile spitalelor partenere și va pune la dispoziția pacienților cărțile donate de comunitatea locală.

Pentru ediția adaptată la pandemie, artiștii Create-ului și-au asumat roluri de logistică, necesare pentru organizarea activităților fără contact fizic. Îmbrățișările vor lipsi de data aceasta, căci actorii nu vor mai putea vizita fiecare pacient în forma interactivă cu care erau obișnuiți.

Paul Sebastian Popa, actor Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy din 2016, spune despre transformarea prin care a trecut rolul lui în echipa proiectului: „Am fost provocat să alătur actorului din mine, dulgherul din mine. Am făcut asta cu ajutorul colegei mele Carmen Muntean, alături de care am construit patru căsuțe din lemn în care să strângem cărți pentru bibliotecile pe care le vom instala în spitale clujene. Dacă eu am tăiat scândurile, ea a ales culoarea cu care să le vopsim, dacă eu am înșurubat balamalele, ea s-a asigurat ca ușile sunt „la boloboc” și dacă eu am murdărit geamul atunci când am vopsit rama, ea l-a curățat.”

Echipa a lucrat la adaptarea proiectului încă de la declașarea stării de urgență, în martie 2020, conștientizând că nu vor mai fi posibile acele activități interactive, care au fost iubite și apreciate de mii de oameni, încă de la prima ediție, în 2012. Provocarea a fost trăită cu entuziasm, pentru că a presupus căutări creative și ieșirea din zona de confort. Bogdan Botaș, fotograf Terapie prin Artă din 2018: „Pe de o parte, munca este mai ușoară la ediția asta pentru că nu mai e grabă, presiune și anxietate socială. Pe de altă parte, asta compensează munca dublă depusă în lunile trecute, prin regândirea și adaptarea activităților din proiect astfel încât ele să răspundă nevoilor beneficiarilor de după declanșarea pandemiei”.

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy are ca scop creșterea stării de bine în comunitate (well-being, în concepția specialiștilor internaționali). Activitățile artistice și creative propuse au rolul de a ameliora  sănătatea psihică, emoțională și fizică a persoanelor de orice vârstă. Proiectul dorește să fie complementar eforturilor medicilor, pacienților și apropiaților acestora de a spori efectele tratamentelor din spitale. Anual, sunt implicați numeroși artiști colaboratori și voluntari din comunitatea locală, care contribuie la conștientizarea importanței consumului de artă în societate în rândul unui public cât mai larg.



Lasă un răspuns

Site creat de