Din Zona

Tinerii îşi dau demisia din Poliţie | Sunt nemulţumiţi că au salarii mai mici decât vânzătorii din supermarket

Poliția Română cumpără 6700 de mașini noi de la Dacia

Poliția Română se confruntă cu un val de demisii.

Sute de angajați ai MAI au ales să plece anul trecut, cei mai mulți dintre ei fiind tineri aflați la început de carieră. Numai puțin de 350 de polițiști au ales să renunțe în 2022. Nici anul acesta situația nu este diferită.

Sindicaliștii spun că tinerii agenți descoperă abia la angajare că realitatea este una cruntă. Imediat după ce intră în sistem, primesc un salariu sub nivelul unui angajat din supermarket, scrie realitatea.net.

Instituția nu pare însă să facă nimic ca să-i oprească. Poliția Română are un deficit de personal de 25%, potrivit datelor oficiale.

Schemele de personal au fost realizate în urmă cu 20 de ani, astfel că în prezent, numărul de oameni de care are nevoie poliția este posibil să fie de fapt mult mai mare. 

Conform unui raport oficial al IGPR, în 2018 a plecat peste 2% din personal, în 2019 3,10%, în 2020 7,32% din personal, iar în 2021 5,88%.

Care este salariul primit de un tânăr polițist la angajare

Într-o intervenție la Realitatea Plus, liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a spus că plecările din cadrul Poliției sunt acte unilaterale ale polițiștilor.

Practic polițiștii nu mai doresc să urmeze această carieră. Vorbim doar despre demisii. În momentul de față vorbim despre sute de demisii, în special din partea tinerilor care au accesat sistemul în urmă cu 3-5 ani, ceea ce ne demonstrează faptul că, în acest context, meseria de polițist nu mai reprezintă o meserie vânată, așa cum o cunoșteam în anii precedenți.

Și acest lucru se vede și la înscrierile la școlile de agenți de polițieunde, spre exemplu, și în anul 2022, la ultima admitere, concurența a ajuns să fie de 1,16 pe un loc. Probabil că anul acesta nu se vor mai ocupa toate locurile din școlile de agenți de poliție. iar cifra aceasta de 350 de demisii în 2022 practic reprezintă întreaga promoție de agenți de poliție de la Școala de Poliție Cluj, de exemplu, unde capacitatea de școlarizare este exact în cuantumul acestei cifre.”, a spus liderul Sindicatului Europol România.

Cosmin Andreica a dezvăluit și remunerația pentru un tânăr care intră în sistem:

„În momentul de față un polițist care intră în sistem are un salariu aproximativ de 2.800 de lei net și celor care sunt repartizați în București li se acordă o compensație de chirie de aproximativ 345 de lei. Cu această sumă nu poți închiria nici măcar locul de parcare în fața blocului,” a spus liderul sindicatului pollițiștilor.

sursa: realitatea.net2 Comments

Lasă un răspuns

Site creat de