De Vazut

Top cele mai vechi rase de câini din lume

Top cele mai vechi rase de câini din lume

În 2004, cercetătorii au analizat ADN-ul a peste 85 de rase de câini de pe toate continentele de pe Glob, pe care le-au comparat, mai apoi, cu cel al lupilor sălbatici. Astfel, la finalul analizei, s-au descoperit 14 rase de câini cu origini ancestrale, iar cele mai multe dintre acestea sunt considerate şi cele mai pure din punct de vedere genetic.

10 din cele 14 rase de câini îşi au originea în Asia, pe când alte studii au arătat că primii câini domestici au apărut în Europa.

Iată care sunt cele mai vechi râse de câini din lume:

Basenji

Acesta este originar din centrul Africii, însă multe reprezentări ale acestei râse de câini au fost descoperite şi în mormintele egiptene. Basenji este o rasă de câini cu bot lung, urechi ascuţite şi coada încovoiată, care stăteau la picioarele faraonilor, deşi nu se ştie dacă au fost primiţi cadou sau chiar egiptenii au dus la dezvoltarea rasei.

Cert este că Basenji este un câine de vânătoare excelent, agil şi intuitiv, care atacau în hainta pentru pentru a mâna vânatul. Acesta poartă denumirea şi de “câinele care nu lătra”.

Malamut de Alaska

Aceştia au apărut cu scopul de a trage săniile pe distanţe lungi, în condiţii de ger extrem. Anduranţa şi vigoarea sunt principalele calităţi, iar asemănarea cu lupul sălbatic este evidentă.

Husky siberian

Acesta a apărut în Alaska, iar la fel ca malamutul, a fost folosit pentru a ajuta la trasul săniilor, manatul turmelor de reni şi chiar ca animal de companie sau sursa de căldură pentru stăpânii săi.

Akita Inu

Este câinele vedeta al Japoniei, iar în trecut era folosit pentru a da de urma vânatului, precum şi pentru pază. Akita Inu este un câine maiestuos, neînfricat şi mândru. Varianta americană este mult mai masivă şi impunătoare, fiind o rasă rezultată din încrucişarea Akita japonez cu alte rase de câini.

Shiba Inu

Seamănă cu o vulpiţă, rasa fiind originară tot din Japonia. Încă din cele mai vechi timpuri au fost folosiţi ca şi câini de vânătoare pentru animalele mici, dar şi cele mari, precum mistreţi şi urşi, de real folos mai ales pe terenurile accidentate sau în tufişuri şi mărăcini.

Shar-Pei

Recunoscut pentru ridurile sale, această rasă de câini este şi foarte harnică. Este un câine de fermă, cu îndemânare pentru pază, prins rozătoare, mânat turme sau luat urma prăzii. Chinezii considerau că această rasă de câini tine la distanţă spiritele rele.

Chow Chow

Este uşor de identificat după aspectul de ursuleţ, cu limba albastră. Chow Chow este un câine puternic, dar şi curajos şi extrem de loial. Încă din cele mai vechi timpuri, acesta era un paznic de nadejdeal templelor budiste, dar îi ajută pe călugări şi la vânătoare.

Saluki

Puţin cunoscut, Saluki era câinele nobil al Egiptului, iar trupul său era mumificat şi aşezat în morminte, alături de stăpân. Această rasă de câini era folosită şi la vânătoarea de gazele, vulpi şi iepuri de deşert, dar şi pentru prada diverselor animale din Africa şi Arabia.

Shih-tzu

În chineză poartă denumirea de “leu”, fiind una dintre rasele sfinte ale Chinei. Încă de la apariţie, acesta a fost considerat ca animal de companie, dar mai avea şi rolul de câine de avertizare în mănăstirile şi palatele chinezeşti. Shih-tzu latra la cel mai mic zgomot sau gest suspect.

Samoyed

Originar din Siberia, este de mai bine de 3000 de ani alături de omenire. Samoyed îndeplineşte o mulţime de sarcini, de la trasul săniilor şi manatul turmelor de reni, la câini de pază, companioni sau surse de căldură pentru copiii stăpânilor.

Terrier tibetan

În ciuda numelui, acesta nu este un terrier în adevăratul sens al cuvântului, dar este considerat câinele sfânt al Tibetului. Este o rasă blănoasă, care face faţă cu brio condiţiilor meteo aspre din podişul tibetan. Se crede că acesta aduce noroc, iar unele exemplare erau folosite pentru aport, vânătoare, condus turmele.

Pechinez

Asemuit cu leul chinezesc, acesta era paznicul sufletelor. De asemenea, era folosit ca şi companion şi doar fetele nobiliare aveau dreptul de a deţine un exemplar.

Lhasa Apso

Provenit din capitala Tibetului, Lhasa, această rasă de câini a apărut acum 3000 de ani în urmă. Lhasa Apso era paznicul manăstirilor şi prietenul cel mai bun al tibetanilor de rang înalt.

Ogarul afgan

Deşi astăzi este un câine superb, cu o robă lungă şi impresionantă, blană lungă şi-a căpătat-o pentru a rezista condiţiilor meteo vitrege din munţii Afghanistanului. Aici era folosit ca animal de vânătoare pentru gazele şi iepuri, mai ales datorită agilităţii şi a văzului foarte bine dezvoltat.Lasă un răspuns

Site creat de