Social & Cultura, Important

Totul despre ochelarii şi lentilele progresive

ochelari progresivi

Ochelarii progresivi – solutia pentru o vedere limpede la toate distantele

Dupa ce treceti de varsta de 40 de ani, incepeti sa nu mai vedeti bine la aproape. Acest lucru se intampla in mod natural, in urma imbatranirii cristalinului – acea parte a ochiului care va ajuta sa vedeti limpede la distante mici. Aceasta problema se rezolva de obicei cu ochelari de citit, insa sunt oameni care nu vad bine nici la distanta. Pentru acestia exista trei solutii: fie va faceti o pereche de ochelari de aproape (sau de citit) si una de distante, fie va puneti lentile bifocale (suprafata lor este impartita in doua: in partea de sus sunt dioptriile pentru distanta, iar in cea de jos sunt cele pentru aproape, delimitate printr-o „pastila”), fie optati pentru lentile progresive.  

Ce sunt lentilele progresive?

Lentilele progresive au trei suprafete pe care sunt impartite dioptriile. In partea de sus sunt dioptriile care va ajuta sa vedeti la distanta – cu ele priviti mai departe de 2 metri, cand sunteti pe strada, de exemplu, sau la volan. Aceste dioptrii scad in mod progresiv pana in partea de jos, unde sunt dioptriile cu care vedeti la aproape – atunci cand cititi o carte, cand va uitati pe telefon sau coaseti, va uitati prin partea de jos a lentilei progresive. Dioptriile din partea de mijloc va ajuta sa vedeti la distante medii sau de lucru, adica la distante care depasesc 50 de centimetri (cat e distanta maxima pentru dioptriile de aproape). Aceasta zona de mijloc este utila, de exemplu, cand gatiti, cand faceti tamplarie sau orice alte activitati care va solicita vederea pana in 2 metri.

Avantaje

Ochelarii progresivi va scutesc sa purtati mereu dupa dumneavoastra doua perechi de ochelari – una pentru citit si una pentru distanta – si sa treceti constant de la una alta (riscand, astfel, sa le deteriorati mai repede). Apoi va asigura un salt lin de la vederea la distanta la cea la aproape, nu unul abrupt ca in cazul ochelarilor bifocali – unde trecerea se face brusc de la dioptriile de distanta la cele de aproape, pentru ca nu exista o zona intermediara. Iar lentilele sunt transparente, nu au acea „pastila” care delimiteaza dioptriile de aproape la bifocale. Aceasta tranzitie lina va ajuta, de exemplu, atunci când conduceti: cu lentilele progresive, va puteti uita fara probleme la bord, apoi la drumul din fata si la un indicator aflat in departare. 

Pe scurt, ochelarii progresivi va ajuta sa vedeti limpede la orice distanta in functie de activitatile pe care le desfasurati in mod obisnuit. Un alt mare avantaj al lor este ca, in cazul in care nu va obisnuiti cu lentilele progresive, producatorul de lentile va ofera, gratuit, o pereche de lentile de distanta si una de aproape sau o pereche de lentile bifocale. Perioada de acomodare este intre 2 si 60 de zile.

Imagine de congerdesign de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de