Fiecare sat şi localitate are tradiţiile şi obiceiurile sale, păstrate cu sfinţenie din moşi strămoşi şi transmise dintr-o generaţie în alta. Nici satul Miceşti din comuna Tureni, judeţul Cluj nu face o excepţie de la frumoasele tradiţii de sărbători, dar şi de anul nou, respectiv Bobotează.
Reporterul cluju.ro a aflat câteva tradiţii din zona Miceştiului şi le împărtăşeşte cu dumneavoastră mai jos:
De Anul Nou erau luate porţile fetei necăsătorite (rămasă mai bătrână) şi erau duse pe dealuri. Mai apoi, se confecţiona un moş de paie (drept bărbat) ironizând astfel fata bătrână şi nemăritată. Acesta era pus în cel mai mare copac din grădină şi acolo se urca un băiat care striga: „Heeei, Mărie, nu te-ai măritat şi a venit vremea bătrână peste tine şi eşti cea mai bătrână din sat, Mărie, Mărieeee, să te măriţi în câşlegile astea!”
*câşlegi – acel moment când se dădea drumul la nunţi după Sărbătorile de Iarnă.
Femeile se îmbrăcau urât, îşi puneau zdrenţe (haine rupte) pe ele şi funingine pe faţă, pe obraz, pe nas şi se duceau pe la casele oamenilor. Iar băieţii fugeau după ele, le spălau cu zăpadă şi le drăgosteau (iubeau). De asemenea, le curăţau fetelor faţa cu zăpadă.
În ajun de Bobotează, fetele necăsătorite din Miceşti se adunau în jurul mesei şi puneau farfuriile cu gura în jos, iar sub fiecare puneau câte un piaptăn, un cărbune, o oglindă, un creion, pâine, sare, grâu şi mărgele. Fiecare fată ridica o farfurie, iar dacă sub aceasta era sare, fata nu trebuia să se căsătorească deoarece băiatul era sărac. Dacă era grâu sub farfurie, se căsătorea cu alesul, fiindcă se spunea că era bogat, iar dacă găseau cărbune, nu dorea să se mărite cu el fiindcă e negru precum cărbunele. Se repeta procedeul până când aflau ce ascunde fiecare farfurie.
La final, se făcea o cocă din făină şi scriau bileţele cu numele băieţilor: Vasile, Ioan, Ghiţă, Gheorghe, Petre, etc. Făceau gomboţi, puneau bileţelul acolo, iar pe foc puneau să fiarbă o oală cu apă. În momentul în care fierbea apa, aruncau toate biluţele în oală, iar cand biluţă se ridica, era luată cu lingura, se desfacea urmand ca numele băiatului cu care urma să se mărite fata să fie dezvăluit. Aşa spunea legenda şi aşa se jucau fetele din Miceşti în ajun de Bobotează.
De Bobotează se punea un fir de busuioc sub pernă, nu se mânca de dulce, nu se mânca nimic în ziua respectivă, fetele posteau, iar seara spuneau rugăciunile. Mai apoi, fetele puneau pogacea jumătate sub pernă, jumătate o mâncau, iar apoi mergeau la culcare. La miezul nopţii, fetele visau băiatul cu care se căsătoreau.