Studentie

Training la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca

Centrul Român pentru Metode Alternative de Testare (ROCAM) din cadrul Institutului de Ştiinţele Vieţii “Regele Mihai I al României” (ISV), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, organizează în data de 20 mai, între orele 8.30 – 17.30, training-ul cu tema: Metode de testare şi modelare in silico şi aplicaţii în cadrul Reglementării Europene REACH.

Acest training oferă cursanţilor înregistraţi, informaţii practice și consultanță privind metodele de testare computerizate (in silico) care se folosesc în cadrul Reglementării Europene REACH, dedicate îmbunătățirii protecției sănătății umane și a mediului și evaluării riscurilor care pot fi induse de substanțele chimice. În cadrul legislației REACH sunt promovate metodele alternative de testare (in vitro și in silico) și evaluarea potenţialului toxic al substanțelor chimice, astfel reducându-se numărul de teste pe animalele de experienţă (in vivo).

În acest context, la acest seminar se vor analiza studii de caz folosind instrumente in silico, pentru evaluarea aptitudinii faţă de riscul posibil, util în editarea dosarelor REACH. După această instruire de o zi, participantii vor fi familiarizați cu o serie de cerințe practice în cadrul reglementărilor REACH.

O a doua tematică a training-ului este dedicată produselor cosmetice și a unor intrumente de management al datelor și analiză corespunzătoare acestor tipuri de produse și legislației specifice.

Această instruire se adresează specialistilor sau tinerilor cercetători români din domeniul biotehnologiei, IT, farmacologie și toxicologie, consultanţi în evaluarea riscului compuşilor cu potenţial toxic din alimente, medicamente, cosmetice și produse chimice în general.

Programul instrurii include şi sesiuni practice despre sistemul QSAR și Read Across (modele teoretice predictive a relaţiilor cantitative “structură – activitate” pentru substanţe cu potenţial toxic), sesiuni practice pe sistemul COSMOS (utlizat în managementul și evaluarea produselor cosmetice) şi programul IUCLID utilizat în completarea dosarelor REACH. De asemenea, se va prezenta și utiliza modele incluse în platforma Open Tox (www.opentox.net) care este dedicată toxicologiei predictive prin metode computaţionale.

Sesiunea a 1-a este susținută de Dr. Barry HARDY (Douglas Connect GmbH, Elvetia) și coordonator al OpenTox. Sesiunea a 2-a este dedicată sistemului COSMOS (www.cosmostox.eu) derivat din programul European SEURAT-1 şi este susținută de Dr. Simona KOVARICH (InformaticheSrl, Italia). Sesiunea a 3-a, susținută de Dr. Monica LOCATELLI (REACH masterySrl, Italia) este dedicată modalităţilor de pregătire a dosarului REACH cu software dedicat, IUCLID (www.reachmastery.com).

Detalii referitoare la Centrul Român de Metode Alternative de Testare se pot găsi la adresa: http://rocam.usamvcluj.ro/ .



Lasă un răspuns

Site creat de