Important, Sport

Trei dintre cei patru participanți români la maratonul 6633 Arctic Ultra au fost nevoiți să renunțe încă din prima zi. Tibi Ușeriu se află pe prima poziţie

tibi useriu maraton 2018

Anul acesta este unul legendar și nu doar pentru că au pornit în competiția 6633 Arctic Ultra patru români, ci și pentru că Levente Polgar este primul sportiv cu dizabilități acceptat la această competiție.

Arctic Ultra 6633 este cel mai greu și dur ultra maraton din întreaga lume iar participanții trebuie să străbată 350 de mile, 617 km prin temperaturi ce ajung uneori și la -62 grade Celsius. În anul 2016 Tibi Ușeriu a câștigat această competiție în 173 de ore și 40 de minute iar ceilalți doi români au terminat împreună pe locul 3.

Anul trecut însă Tiberiu Ușeriu s-a depășit pe sine și a străbătut această distanță în nu mai puțin de 158 de ore și 25 de minute. Temperaturile extreme, vântul puternic și faptul în multe locuri vor fi nevoiți să alerge pe râuri înghețate sunt doar câteva dintre exemplele ce dovedesc duritatea acestei competiții. Mulți dintre concurenți au mărturisit că nu se așteptau ca aceste condiții să fie atât de greu de suportat având în vedere că poartă echipament adecvat însă atunci când „Iadul Alb” se dezlănțuie, este aproape imposibil să mai ai vreo șansă.

Anul acesta la start se aflau patru români printre care și o femeie, Florentina Iofcea. Alături de Tibi Ușeriu se mai afla și Avram Iancu, românul cunoscut pentru faptul că a traversat înot Canalul Mânecii dar și pentru faptul că a înotat pe Dunăre de la izvoare până la Marea Neagră, cursă ce s-a desfășurat pe parcursul a 60 de zile.

Tot la start se afla și tânărul Levente Polgar, primul om cu dizabilități acceptat la această cursă. Levente este din municipiul Aiud, județul Alba și și-a pierdut mâna într-un accident de tren la vârsta de șase ani. Acum lucrează în construcții iar alergatul este una dintre pasiunile sale. Acesta a mai participat în 2016 și 2017 la Ultramaratonul Montblanc unde a alergat 170 de km. În 2016 a alergat peste 1.100 km în 14 zile, traversând România de la Jimbolia la Vama Veche.

În prezent singurul care mai continuă cursa este Tibi Ușeriu. Acesta se află pe locul 1 fiind urmat de un irlandez ce se află la patru ore distanță. Tibi a parcurs deja peste 100 de mile și se îndreaptă spre punctul de control cu numărul trei.

Ceilalți trei români au fost nevoiți să abandoneze din cauza temperaturilor extreme și a vântului ce bate cu peste 94 km/h. Levente Polgar a transmis un mesaj prin care își cerea scuze românilor ce au avut încredere în el. Acesta spune că a fost nevoit să abandoneze cursa la insistențele medicilor deoarece la km 107 a intrat în furtuna polară și s-a confruntat cu un vânt ce depășea 100 km/h. Vântul i-a răsturnat sania iar Levente a apăsat butonul prin care cerea ajutorul organizatorilor. Deși a insistat spunând că își dorește să continue, medicii au decis că acesta trebuie să abandoneze fiindcă starea de sănătate nu-i mai permitea acest lucru.

Participanții au la dispoziție nouă zile pentru a termina cursa iar românii stau cu sufletul la gură sperând că Tibi Ușeriu va termina competiția cu bine. Anul trecut acesta a avut mari probleme de sănătate deoarece unul dintre picioare i s-a infectat din cauza degerăturilor.

„În lume există mii de competiții de anduranță, însă numai câteva sunt cu adevărat demente: le poți număra pe degetele de la o mână. Visul meu ar fi să le iau pe rând, una câte una.

Deocamdată, 6633 Arctic Ultra rămâne, de departe, cea mai grea provocare – cursa vieții mele -, poate și fiindcă a fost cel mai bun loc de ucis demoni, amintiri, traume și iluzii.” spunea Tibi Ușeriu.

Îi ținem în continuare pumnii lui Tibi și îi felicităm pe toți ceilalți participanți români pentru curajul de care au dat dovadă, dar și pentru km pe care au reușit să îi parcurgă!


Vezi şi:

Tibi Ușeriu a câștigat, pentru al doilea an, ultramaratonul de la Cercul Polar (VIDEO)Lasă un răspuns

Site creat de