Studentie, Important

UBB Cluj a inaugurat Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor

UBB Cluj a inaugurat Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor

Studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului beneficiază, începând din acest an universitar, de Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor.

Acesta este primul laborator finanțat de companii private în cadrul facultății, unde vor avea oportunitatea de a învăța și a se perfecționa în modalități de gestionare corectă a deșeurilor, care vor avea ca rezultat reducerea impactului acestora asupra mediului.

Dotarea noului laborator a fost realizat din sponsorizări oferite deKaufland România și grupul de firme din Prinzhorn Group – Dunapack Packaging și Hamburger Recycling, care se ocupă cu confecționarea de ambalaje și gestionarea – reciclarea deșeurilor.

Cea mai importantă achiziție a laboratorului este digestorul anaerob la scara de laborator W8, Armfield, aparat care va fi folosit la studierea proceselor de biodegradare anaerobă a deșeurilor organice (inclusiv deșeuri de mâncare).

Pe lângă acest aparat s-au mai achiziționat și următoarele echipamente: Multiparametrul WTW 3630 IDS SET G, Termoreactorul pentru determinarea consumului chimic de oxigen (CCO), Sistemul cu senzor respirometric și incubatorul aferent pentru determinarea conținutului biochimic al oxigenului (CBO), Titratorul potențiometric – Model titroline5000, pentru determinarea acizilor volatili și aparatul portabil de măsurare a emisiilor in-situ.

Laboratorul a fost inaugurat pe 6 octombrie 2021.

La inaugurare au fost prezenți reprezentanții sponsorilor, conf. univ. dr. Christian Săcărea, prorector UBB responsabil de linia de studii în limba germană, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising, lect. dr. Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și lect. dr. Cristina Modoi, responsabilul de laborator.

În cadrul acestui eveniment conf. univ. Christian Săcărea a menționat: „În conformitate cu programul ProUBB+, odată cu asumarea activă a rolului său de universitate world-class, UBB și-a propus dezvoltarea accelerată a celei de-a treia misiuni a unei universități moderne, și anume dezvoltarea relației cu mediul socio-economic. Această dezvoltare se cuantifică printr-o abordare antreprenorială a relației universitate – companii, atât prin includerea acestora în proiecte educaționale și de cercetare aplicativă, cât și prin deschiderea infrastructurii de cercetare a universității pentru proiecte realizate în comun. Universitatea Babeș-Bolyai oferă dispoziția partenerilor săi din mediul socio-economic o paletă largă de competențe, expertiză, know-how într-o abordare comprehensivă de educație si cercetare aplicată care să producă elite capabile să transforme și să modernizeze România. Iar astăzi, am plăcerea să mulțumesc partenerilor din mediul socio-economic, care au oferit suport în dezvoltarea noului Laborator de Management Integrat al Deșeurilor, și prin asta ne sprijină în implementarea programului ProUBB+.”Lasă un răspuns

Site creat de