Social & Cultura, Studentie

UBB Cluj găzduieşte Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători la care vor participa 26 de țări

ICYS Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători

Universitatea Babeş-Bolyai susţine anul acesta, în perioada 16-22 aprilie, cea de-a 23-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Tinerilor Cercetători. Evenimentul, pentru prima dată în România în 23 de ediţii, este organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Știintifice prin Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu UBB.

 Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Comitetul Internațional de Conducere a Conferinței Internaționale a Tinerilor Cercetători, cunoscută internațional ca ICYS (International Conference of Young Scientists), organizează evenimentul pentru prima dată în România, în  Cluj-Napoca. Conferința este la a 23-a ediție și se bucură de un număr foarte mare de participanţi – peste 250 de elevi pasionați de știință și tehnologie, din peste 25 de țări, își vor prezenta, în perioada 16-22 aprilie 2016 proiectele de cercetare realizate în afara curriculei școlare.

Conferința Internațională a Tinerilor Cercetători se desfăşoară pe cinci categorii de concurs: inginerie (fizică aplicată și teoretică), matematică, informatică, științele mediului (ecologie) și științele vieții (biologie), la care se adaugă o sesiune de prezentare de postere. Acest tip de competiție are scopul de a învăța elevii ce înseamnă o lucrare de cercetare, de a-i încuraja să își prezinte rezultatele lucrării și de a-i dezvolta într-un mediu academic de înaltă clasă, într-o atmosferă internațională. Limba de lucru este limba engleză, iar juriul este format din profesori universitari, oameni de știință ai unor universități prestigioase din lume.

ICYS 2016 va fi compus din 26 de țări participante (Belarus, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Croația, Georgia, Germania, Grecia, Franța, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Lituania, Macedonia, Malaesia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Singapore, Thailanda, Turcia, Ucraina, Sri Lanka).

Deschiderea festivă a conferinţei va avea loc duminică, 17 aprilie 2016, ora 10, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, în prezenţa juriului internaţional (preşedintele Comitetului Internaţional al ICYS, prof. univ.dr. Rajkovits Zsuzsanna) a reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice – Monica Anisie (secretar de stat) şi Gabriel Ispas (secretar de stat) –, a rectorului UBB – acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop –, respectiv a reprezentanţilor autorităţilor publice judeţene şi locale. Festivitatea de premiere este programată joi, 21 aprilie, în cadru festiv, la Hotel Belvedere, ora 18.00.

Conferința ICYS este considerată campionatul mondial de lucrări de cercetare științifică dedicată elevilor de liceu. La a 23-a ediție, evenimentul este susținut de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, ICYS este membru al Federației Mondiale pentru Concursuri în Fizică, concursul fiind inclus și în Calendarul M.E.C.S. al Olimpiadelor și Concursurilor Școlare 2015/2016.

Despre istoria ICYS

Acum 23 de ani, reprezentanți ai Universității ,,Eötvös Loránd” Budapesta, Ungaria, și ai Universității de Stat Minsk, Belarus, au decis să organizeze împreună o conferință dedicată elevilor după aceeași metodologie de desfășurare a conferințelor de cercetare academice. Prima ediție a avut loc în anul 1994, la Visegrad, Ungaria, cu participarea a cinci țări printre care și România. În scurtă vreme, concursul a fost recunoscut și apreciat nu doar în Europa, ci în întreaga lume, prin participarea elevilor din țări de pe toate continentele.

Pentru prima dată în 23 de ani, România preia conducerea. În anul 2013 România își depune candidatura pentru a organiza evenimentul și tot atunci prin votul acordat de Comitetul Internațional de Conducere, format din 7 reprezentanți internaționali (din Ungaria, Olanda, Germania, Polonia, Belarus, Indonezia), aceasta câştigă. Elevii români au participat la fiecare ediție și au adus acasă nenumărate premii, de la medalii de aur, argint, bronz și premii speciale până la cele mai bune prezentări.  Foştii concurenţi ICYS muncesc acum în toate domeniile –fizică, matematică, științele mediului – și formează o echipa tot mai mare în fiecare an.



Lasă un răspuns

Site creat de