Studentie, Important

UBB Cluj, una din universitățile de top ale lumii în cel puțin 10 domenii academice

UBB Cluj este, din nou, prima universitate din România în clasamentul global al universităţilor

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost clasificată ca una din universitățile de top ale lumii în 10 domenii academice (din 51 analizate și incluse în clasament) în cel mai utilizat ranking universitar internațional, rankingul QS (Quacquarelli Symonds – https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022).

Domeniul științific/academic specificPoziția internaționalăPoziția națională
Psihologie251-3001 (și singura din țară)
Matematică301-3501
Inginerie chimică301-3501
Business & Management351-4001
Limbi moderne251-3001=
Știinta computerelor/Informatică451-5001=
Economie & Econometrie451-5002
Chimie601-6302
Medicină601-6502
Științe agricole351-4002

                                   Notă: „=” arată că pe poziția respectivă se pot afla mai multe universități.

Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii științifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăsește în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziție în țară. Era și normal ca universitatea cea mai mare și complexă a țării să fie în cele mai multe domenii științifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziționarea obținută. Așadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din țară au la UBB un loc unde pot studia eficient și/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din țară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internațional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „toate universitățile românești mai au de lucru pentru a progresa, a se menține sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30000 de instituții de învățământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543).

Așa cum spune reprezentantul QS în textul de lansare a acestui ranking, pe lângă internaționalizare și relația cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susținerea financiară predictibilă pe măcar 10 ani; ministerul de specialitate a început de doi ani un astfel de proces de susținere a cercetării în universități, care însă trebuie crescut în ceea ce privește bugetul și calitatea distribuirii acestuia și proiectat pe minimum 8 ani înainte de a face analize evaluative de impact”.

În domeniile științifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească); Natural Sciences (451-500 internațional și 1 național împreună cu Universitatea din București, fără altă prezență românească) și Social Sciences & Management (401-500 internațional și 1 național, fără altă prezență românească). În celelalte domenii științifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universități tehnice (Engineering).Lasă un răspuns

Site creat de