Din Zona, Important

Un castel din județul Cluj, odinioară lăsat în paragină, a fost readus la viață după 6 ani de lucrări

castel gilau reabilitat

Proiectul de restaurare a domeniului Rákóczi-Bánffy din localitatea Gilău s-a încheiat recent, după ce lucrările au început în 2017.

Inițiativa a implicat colaborarea cu specialiști și firme care au contribuit anterior la reabilitarea altor monumente istorice din zona Clujului.

Finanțarea, ce a totalizat 30 de milioane de lei, a fost asigurată prin combinația de fonduri europene, suport financiar de la Guvernul Ungariei și investiții private, conform mult-kor.hu.

Se preconizează că domeniul va fi accesibil vizitatorilor din primăvara anului 2024, așa cum a menționat fundația în declarațiile presei din Ungaria.

Extinderea proiectului include și modernizarea parcului vast de 11 hectare al domeniului, cu finanțare europeană de peste 2 milioane de euro destinată îmbunătățirii atât a parcului cât și a sitului roman din apropiere.

Planurile de viitor includ transformarea domeniului într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de renume în Cluj și în întreaga regiune a Transilvaniei. Lucrările de renovare vor continua în anul următor, cu un proiect ambițios de 2,15 milioane de euro destinat restaurării parcului castelului, care va cuprinde și amenajarea sitului roman și a parcului învecinat.Lasă un răspuns

Site creat de